Partits

Reunió Puigdemont-Junqueras enmig de negociacions per a la investidura

La relació entre els líders ha estat freda d'ençà de l'inici de la repressió i és la primera trobada pública en tres anys

BarcelonaL’expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont, i el fins fa tres setmanes president d’Esquerra i exvicepresident, Oriol Junqueras, s’han reunit aquests darrers dies enmig de les negociacions per a la investidura, segons han avançat La Vanguardia i El Nacional i ha pogut confirmar l’ARA. La trobada es produeix després d'anys sense contacte entre els que van ser els dos líders del govern que va convocar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017. De fet, en fa tres de la seva darrera aparició pública conjunta, quan tots els ex presos polítics indultats van visitar Waterloo.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cap de les dues formacions ha volgut fer públics els detalls de la reunió. D'entrada La Vanguardia ha apuntat que havia estat a París, cosa que fonts del partit han confirmat i, de fet, l'ARA ha constatat que Junqueras era a l'aeroport de la capital francesa aquest migdia. Però després, en roda de premsa aquest dilluns a la tarda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha qüestionat que l'expresident fos a la capital francesa: "Si hi ha reunions que s'hagin de fer públiques del president o Oriol Junqueras ja ho faran ells", ha dit. Així, fonts del partit matisaven després que havia estat a Bèlgica, com havia apuntat El Nacional.

Cargando
No hay anuncios

La reunió es produeix malgrat la fredor que ha dominat el període d'exili i presó: la gestió del 2017 va deixar ferides entre ells encara vigents i les diferències estratègiques dels darrers anys han agreujat encara més la mala relació. Ara bé, en el marc de les negociacions, s'ha reprès el contacte: no només amb Junqueras, sinó que l'expresident ja s'ha reunit diversos cops amb la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira. Dues presencials, segons diverses fonts consultades per l'ARA, i també telemàtiques, sempre amb la presència de Turull. Va ser a través d'aquestes converses, de fet, que van acostar posicions per pactar la mesa del Parlament i fer Josep Rull president de la cambra, ja que és Rovira –i no Junqueras– l'encarregada de pilotar les converses per part d'Esquerra.

Cargando
No hay anuncios

Ara Puigdemont també busca un pacte independentista de cara a la seva investidura, malgrat que els vots que suma amb Esquerra (55) no serien suficients per tirar-la endavant i necessitaria l'abstenció del PSC. En tot cas, el seu objectiu és refer ponts i assolir el pacte, per pressionar després el líder socialista, Salvador Illa.

Com va ser la darrera reunió?

És el primer cop que Puigdemont i Junqueras es reuneixen públicament des del 7 de juliol del 2021, poc després de la concessió dels indults als empresonats pel Procés. Llavors Junqueras i els exconsellers Dolors Bassa i Raül Romeva i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell es van desplaçar a la residència de l’expresident a Waterloo, en la que va ser la seva primera trobada des que l’exlíder d’ERC va ser detingut i Puigdemont va marxar a l’exili. Aquesta és, per tant, la seva primera trobada privada que es coneix des del 2017.