ESTABILITAT DEL GOVERN
Política10/08/2016

Puigdemont i Junqueras no han abordat la qüestió de confiança

La CUP reclama negociar abans el full de ruta que els pressupostos

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaJa fa més de dos mesos que Carles Puigdemont va anunciar que se sotmetria a una qüestió de confiança al setembre, arran del rebuig de la CUP a permetre el debat parlamentari dels pressupostos. Des de llavors, però, el president català encara no s’ha reunit amb els seus principals socis, els quals havien reclamat resoldre la negociació abans del juliol, una possibilitat ja inviable. El fet que aquesta trobada no hagi tingut lloc, a més, ha impedit també que s’hagin pogut abordar els pressupostos del 2017, que el Govern vol vincular a la qüestió de confiança però la CUP rebutja tractar abans que no s’hagi assolit un acord amb relació al nou full de ruta, tot i que el departament d’Economia ja els havia instat a iniciar converses el mes passat. El cert, però, és que els ponts per ara no només estan pendents de bastir-se entre els membres de l’executiu i els anticapitalistes, sinó que ni tan sols han abordat internament l’estratègia negociadora Puigdemont i el seu vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat de la CUP Benet Salellas ja va instar el president català el 19 de juliol que els convoqués per poder-li presentar la seva proposta política -batejada amb el nom d’“Enfilem-nos!”- i mirar de deixar resolta la qüestió de confiança abans de començar vacances. Llavors, l’entorn de Puigdemont va fer saber que el president es reuniria amb els anticapitalistes i amb altres partits durant “els pròxims dies” per escoltar-los, però no per negociar. La inclusió del referèndum unilateral d’independència (RUI) és una de les reivindicacions clau de la CUP. I el Govern mai no l’ha rebutjada, però tampoc ha entrat a valorar-la en profunditat amb altres forces, ja que les trobades no s’han produït.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, a l’executiu també hi havia interès a resoldre aviat la qüestió internament. Fonts d’ERC expliquen que l’entorn de Junqueras va demanar a Puigdemont tancar aquesta carpeta com més aviat millor, però les eleccions del 26-J i el congrés fundacional del Partit Demòcrata Català van ajornar, primer, la qüestió, i des de llavors tampoc no hi ha hagut avenços. Així, Junqueras estava pendent d’una conversa per pactar amb Puigdemont els elements bàsics del full de ruta i els pressupostos abans de traslladar-los i acordar-los amb la CUP, però aquesta trobada no s’ha produït. Tot l’executiu defensa que cal tractar els dos elements conjuntament, però des del departament del líder republicà alerten que, per evitar tornar a encallar en els comptes, cal negociar-los amb marge de temps i refer la confiança amb uns compromisos polítics detallats i renovats amb la CUP.

De fet, el nou secretariat dels anticapitalistes, encapçalat per Quim Arrufat, es va reunir dilluns per primer cop i ahir dos dels seus membres, Xevi Generó i Natàlia Sánchez, van insistir des de Catalunya Ràdio en la “necessitat” de pactar directament amb Puigdemont les modificacions del full de ruta sobiranista. “No hem deixat mai de demanar una reunió”, van lamentar, després de reiterar que l’han sol·licitada amb insistència. Així, tot i repetir que cal deslligar la qüestió de confiança i els pressupostos, els cupaires van admetre que aquests sí que tindran relació directa amb les novetats afegides al procés català. Per aquest motiu prioritzen la trobada amb Puigdemont abans que amb Junqueras. “Entenem que són dos procediments diferents, però evidentment després de definir el full de ruta ha d’haver-hi una vinculació. No tindria sentit, per exemple, que no hi hagués una partida pel RUI als pressupostos”, va opinar Generó.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, fonts de l’entorn de Puigdemont confirmen que la trobada amb la CUP per ara “no té data” i que “depèn del president”, de vacances. Aparentment, doncs, la pressa que tenien ERC i la CUP per resoldre la qüestió de confiança no és del tot compartida.