Puigdemont insta a buscar un full de ruta a partir de l'independentisme civil i per sobre dels partits

L'expresident ha estat reelegit al capdavant del Consell per la República amb el 86% dels vots

Carles Puigdemont i Joan Ramon Romà, tots dos candidats a presidir el Consell per la República
05/03/2022
2 min

BarcelonaSense sorpreses, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha estat reelegit aquest dissabte líder del Consell per la República amb el 86% dels vots de l'assemblea de representats -102 de 121-. El seu contrincant, Joan Ramon Gomà, n'ha obtingut 7, i hi ha hagut 9 abstencions. Continuarà a la presidència de l'organisme dos anys més, i durant la seva intervenció ha instat a aconseguir que serveixin per buscar un full de ruta fruit del "consens entre els independentistes" i per sobre dels partits. "No podem esperar els consensos dels partits perquè no és possible", ha dit en el debat d'investidura: "Són imprescindibles per aconseguir la independència, però hem de prendre la iniciativa des del Consell".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont ha iniciat la seva intervenció fent un retret al president Pere Aragonès. "La legislatura autonòmica s'inaugura amb el compromís de culminar el Procés, però no hi ha cap proposta que puguem considerar com el full de ruta per aconseguir-ho", ha lamentat. L'elaboració d'aquest full de ruta és, ha dit, el "gran desplegament que ha de fer el Consell per la República", que va néixer amb l'objectiu de culminar el mandat de l'1-O.

Així, "vista la impossibilitat de construir un espai unitari per prendre les decisions" i admetent que la relació del Consell amb els partits "no ha funcionat" -els partits no van posar-se d'acord sobre la reformulació de l'organisme a l'inici de la legislatura-, ha instat a passar la iniciativa a la ciutadania: "Hi ha desbordaments democràtics que passen per urnes i n'hi ha que passen per mobilització al carrer". Puigdemont, que també és president de Junts, ha defensat la possibilitat d'ocupar els dos càrrecs, però també ha dit que si hi ha alguna "col·lisió" entre tots dos escollirà la presidència del Consell.

"Els partits s'han mostrat capaços d'investir un govern autonòmic, però han estat incapaços de definir una estratègia per culminar la independència, i també de crear les condicions en què aquesta estratègia s'hauria de definir", ha recalcat, i ha rebutjat la taula de diàleg com a solució. "Espanya no té cap projecte positiu per a Catalunya", ha insistit.

L'expresident de la Generalitat ha comparat el nomenament amb el moment en què va ser investit president de la Generalitat de Catalunya el 2016, recalcant que llavors ho va fer un Parlament "autonòmic" i en aquesta ocasió una "institució republicana". L'assemblea de representants s'ha reunit a Canet de Rosselló, a la Catalunya del Nord.

Un cop confirmada la seva reelecció al capdavant de l'òrgan, Puigdemont ha de designar el seu govern. En la seva intervenció ha elogiat especialment la figura de l'actual vicepresident, Toni Comín, i ha defensat les possibilitats de confrontar l'Estat des de Brussel·les. "Podem fer molta feina, podem fer molt de mal, ja n'hem fet -ha dit-. Per què us penseu que Josep Borrell cada vegada es dirigeix a Comín amb aquella cara que sembla que vagi restret de no sé quants dies?" Justament, Comín ha assenyalat durant l'acte que considera "miraculós" que el Consell per la República es mantingui viu malgrat "les dificultats de dins i de fora". "Hauríem pogut no arribar fins aquí", ha remarcat.

stats