Puigdemont: “Estem a punt per assumir els impostos que encara passen per l’Agència Tributària espanyola”
El president assegura que Catalunya està construint un sistema que no serà “una rèplica de la Hisenda espanyola” i critica el funcionament de l’Estat en matèria de tributs
BarcelonaEl president del Govern, Carles Puigdemont, ha encapçalat aquest divendres la signatura d’un nou conveni entre les quatre diputacions catalanes i la Generalitat per culminar el desplegament de la Hisenda catalana. En aquest marc, Puigdemont ha recordat que les administracions catalanes gestionen només el 10% del conjunt de tributs que paguen ciutadans i empreses, i ha assegurat que la Generalitat està “a punt per assumir, quan sigui necessari, la resta d’impostos que encara passen per l’Agència Tributària espanyola”.
Al setembre, l’Agència Tributària de Catalunya assumirà la gestió de tots els tributs propis i cedits, així com la recaptació dels impagaments d’ajuntaments i diputacions, i aquest és, per al Govern, un primer pas per construir “la nova Hisenda”, que assumeixi el conjunt d’impostos complet. A més, Puigdemont ha volgut diferenciar el model que afirma que el Govern està implementant del sistema espanyol. “No volem una rèplica de la Hisenda espanyola”, ha sentenciat, tot criticant el funcionament de l’ens estatal.
Després de la signatura dels convenis –que reprodueixen la col·laboració ja existent entre les diputacions i l’ATC-, el president ha intervingut, en un acte sense preguntes de la premsa, junt al vicepresident, Oriol Junqueras, i la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa.
Al seu discurs, Puigdemont ha criticat el fet que actualment les institucions catalanes gestionen un 10% dels impostos que es paguen a Catalunya, i ha dit que això demostra “la manca de control de les administracions catalanes a l’hora de gastar en benefici de l’estat del benestar, la defensa del medi ambient i la promoció econòmica”. A més, ha recordat que “el dèficit fiscal recorda el que podríem tenir i no tenim”. Per a Puigdemont, només aquesta situació fiscal “ja justificaria per si mateixa disposar d’una agència tributària pròpia”.
En aquest sentit, però, ha volgut anar més enllà i ha afirmat que l’estructura que prepara la Generalitat “no és només un sistema de recaptació, sinó que vol ser un engranatge millor” que el model fiscal i tributari que fa servir l’Estat actualment. “No volem una rèplica de la Hisenda espanyola, sinó una de més moderna i independent, amb resultats, transparència i eficiència, un model de servei basat en la confiança entre administracions i entre administació i contribuents”, ha sentenciat.
Per al president, les primeres col·laboracions entre les diputacions i la Generalitat el 2012 van ser “la primera pedra” de l’Agència Tributària de Catalunya, i els convenis que ara s’han tornat a signar suposen “la culminació de la primera fase de la construcció” d’aquest ens fiscal. “Alguns afirmaven que era un simple acte de propaganda, però la feina va continuar”, ha dit.
En un sentit semblant s’ha expressat el vicepresident, que en una breu intervenció ha lloat la feina feta fins ara i les capacitats de la nova Hisenda catalana. “Al setembre disposarem de 750 treballadors a l’Agència, 32 oficines amb personal propi; tenim la primera versió del programa informàtic Espriu funcionant, i tenim el Codi Tributari al Parlament. Totes les eines fonamentals en el desplegament de l’ATC funcionen als ritmes previstos. Molta gent dubtava que poguéssim complir amb els compromisos i ho fem sobradament”, ha etzibat el vicepresident.
L’acte l’ha iniciat la presidenta de la Diputació de Barcelona en nom de les quatre diputacions, que ha agraït la col·laboració entre les institucions provincials i la Generalitat i s’ha felicitat pels convenis signats. “Ens trobem davant un camí de servei, eficiència, proximitat i bona governança de la sobirania fiscal cap a la qual estem avançant”, ha dit. Per acabar, perquè no quedés cap dubte del seu compromís amb les intencions del Govern amb l’ATC, Conesa ha aprofitat la matèria que tractaven per dir que les diputacions continuaran “al costat del Govern, com no podia ser de cap altra manera, en aquest desplegament que porta a la modernització del sistema fiscal català”.