Borràs opta per sortir del Govern i Turull no es posiciona

L'entorn de Puigdemont també es mulla per marxar de l'executiu

Borràs i Turull, arribant a l'executiva de Junts

BarcelonaVa dir que expressaria internament la seva posició en la consulta de Junts –"no em posaré de perfil", va assegurar en roda de premsa–, però finalment Jordi Turull ha pres la decisió de no pronunciar-se per cap de les opcions (mantenir-se o sortir del Govern). El que pensa un dels màxims càrrecs orgànics de JxCat quedarà en el el terreny de la incògnita fins a conèixer els resultats aquest divendres a la tarda. Ho fa amb l'argument que la sindicatura electoral del partit, després de dos dies de campanya i que gairebé tots els càrrecs directius s'hagin mullat, hagi comunicat que és millor que qui té responsabilitats orgàniques o institucionals no es posicioni. "La neutralitat reclamada per la sindicatura electoral la poso al servei de la cohesió i l'enfortiment d'aquest gran projecte col·lectiu que és Junts", ha assegurat a Twitter. La votació, on estan cridats a participar uns 6.000 afiliats, comença aquest dimecres a les dotze de la nit.

L'actual secretari general de Junts serà un dels pocs dirigents de la cúpula del partit que no farà públic què pensa. La mateixa presidenta de la formació, Laura Borràs, ha decidit anunciar el seu vot a la consulta aquest mateix dimecres. "Per responsabilitat, per coherència i per respecte als afiliats i votants de Junts i a tots els votants independentistes votaré no a quedar-nos en un govern que hem certificat que no avança nacionalment i, per tant, tampoc garanteix el progrés", ha expressat a Twitter. A parer seu, en la línia del que ja havia dit en els últims dies, el govern de Pere Aragonès "no lidera la independència". També s'han pronunciat en aquesta línia fins a tres dels quatre vicepresidents de la formació: Josep Rius, de l'entorn més directe de l'expresident Carles Puigdemont, i els diputats Francesc de Dalmases i Aurora Madaula. Juntament amb Turull tampoc ha dit res Anna Erra, alcaldessa de Vic i vicepresidenta del partit, així com el president del grup parlamentari, Albert Batet, que es decanta per sortir de l'executiu però no ho ha anunciat públicament.

Què implica que Turull no es posicioni? Ara mateix cap dels dos sectors de Junts saben què passarà amb la consulta. Ningú s'atreveix a donar-se per guanyador, de manera que el fet que el secretari general no es pronunciï ara permet que ell pugui actuar sense estar marcat per una posició o l'altra si el resultat és molt ajustat. És a dir, es tracta d'un moviment pensat de cara a la consulta, però també en la gestió de l'endemà. "Tothom, amb independència del seu posicionament i del resultat, m’ha deixat clar el compromís de continuar fent créixer Junts", ha afegit el mateix Turull en una piulada. En els últims dies –especialment per com es va expressar en la roda de premsa de dilluns– semblava que es decantava per no seguir al Govern malgrat el que pensa el seu cercle més pròxim. "Fins ara hem actuat amb unanimitat", va afirmar quan li van preguntar si defensaria el mateix que Borràs a la consulta.

Equilibris entre Waterloo, Borràs i els turullistes

Des d'un primer moment Turull ha intentat fer equilibris entre les dues ànimes de Junts per evitar la ruptura (vegeu la galàxia): els turullistes –els dirigents provinents de CDC i bona part dels alts càrrecs del Govern– treballen per quedar-se a la Generalitat i ja fa dies que es preparen per intentar guanyar la consulta; mentre que l'exili i el borrassisme empenyen per sortir-ne. No pronunciant-se, Turull evita contradir el seu entorn, ja que podria mobilitzar vots cap al no, i tampoc va en contra del que defensen Puigdemont i Borràs. Al mateix temps també queda preservat del resultat final, ja que tots els dirigents que s'han posicionat poden quedar en una situació delicada si entre la militància guanya l'opció contrària a la que han defensat.

La consulta de junts que decidirà la continuïtat del Govern

El secretari general ha explicat, en tot cas, que la seva decisió es deu al comunicat de la sindicatura electoral del partit –formada per Damià Calvet, Míriam Nogueras, Mònica Sales i David Torrents–. "Hem de vetllar pel principi de màxima neutralitat [...]. Instem que les persones que ocupen càrrecs interns, els òrgans col·legiats, inclosos els unipersonals, i els representants a les institucions s'abstinguin d'utilitzar aquests càrrecs per afavorir qualsevol de les opcions de la consulta i es mantinguin neutrals", ha assegurat en un missatge als afiliats. Hores més tard n'ha enviat un altre matisant que es podien continuar emetent opinions per part dels càrrecs si eren a "títol" personal.

Puigdemont entra en campanya

I és que malgrat la decisió de Turull, la resta de dirigents s'han continuat pronunciant durant la jornada. El primer a fer-ho ha sigut el vicepresident, Josep Rius, de l'entorn més directe de l'expresident Carles Puigdemont. "Davant la negativa d’ERC a complir l’acord de legislatura, votaré no a continuar formant part d’aquest govern", ha explicat en un article a El Punt Avui, que ha retuitejat el mateix Puigdemont en un senyal de suport a aquest posicionament a més de fer un altre fil a Twitter defensant la consulta com un exercici de democràcia interna.

També s'han pronunciat en la mateixa línia els següents dirigents pròxims a l'exili: l'exvicepresident Jordi Puigneró, la consellera d'Universitats, Gemma Geis, i també l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Al ple del Parlament, Geis ha assegurat que "no es veu capaç de continuar de consellera" si no es compleixen els pactes de govern i no es defensen a Madrid. Una manera d'explicitar que si el resultat de la consulta de Junts és quedar-se a l'executiu, no pot seguir amb les mateixes condicions.

Giró defensa quedar-se al Govern: "No som la CUP"

D'altra banda, el conseller d'Economia, Jaume Giró, s'ha reafirmat en el sí a continuar al Govern de manera clara en una entrevista a RAC1. "Junts és un espai de govern", ha argumentat: "No som la CUP". I ha dit que, tot i que entén la "decepció" de les bases perquè no s'està complint l'acord de legislatura, el dubte és si "el fet que l'eix nacional no hagi anat com estava previst a l'acord del govern és suficient per sortir-ne, amb totes les conseqüències que té". Un punt de vista que se suma al d'altres consellers de Junts, com Victòria Alsina, que considera que "sortir del Govern és un salt al buit", i també les conselleres Lourdes Ciuró i Violant Cervera –de l'entorn de Turull–, que aquest dimecres també s'han pronunciat a favor de quedar-se al Govern: "Si Junts surt del Govern es trenca la majoria del 52%", ha dit Cervera en una entrevista a El Segre.

Sense saber explícitament què pensa Turull però sí la resta de dirigents posicionats, només falta que parli la militància de Junts.

stats