Política20/04/2018

El TJUE s’obre a escoltar Llarena sobre l’euroordre

El president del Tribunal admet que fins ara no s'ha rebut mai una pregunta del jutge que emet l'ordre

Laia Forès
i Laia Forès

Brussel·lesSi el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena decideix plantejar una qüestió prejudicial a la justícia europea en relació amb l’euroordre emesa contra Carles Puigdemont, el Tribunal de Justícia de la UE “en principi” l’acceptaria. Davant els dubtes jurídics que hi havia sobre si el Suprem espanyol pot plantejar-la, el president de la cort europea, Koen Lenaerts, va assegurar ahir que habitualment han “d’acceptar totes les preguntes”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però el plantejament que podria fer Llarena no té precedents. Fins ara, segons va dir Lenaerts, el Tribunal de Luxemburg no ha rebut mai una pregunta prejudicial del jutge que envia l’euroordre. “Encara no n’hem vist cap cas -va assegurar en una roda de premsa a Brussel·les-. Fins ara totes les preguntes han vingut del jutge que ha d’executar l’euroordre”. De fet, segons la normativa, una qüestió prejudicial la pot presentar un jutge que ha d’emetre una sentència i vol consultar a la UE com s’ha d’interpretar una llei europea concreta. En aquest cas, qui ha de prendre una decisió és el jutge que ha de decidir sobre l’euroordre. El president del Tribunal Europeu, però, es va mostrar flexible.

Cargando
No hay anuncios

Dret penal sense harmonitzar

A Llarena no li va agradar gens la decisió del tribunal regional de Schleswig-Holstein (Alemanya), que va descartar l’extradició de Carles Puigdemont per rebel·lió. El jutge del Suprem es va plantejar la possibilitat d’adreçar-se al Tribunal de la UE per preguntar si la justícia alemanya havia actuat respectant la normativa de l’euroordre.

Cargando
No hay anuncios

Segons Lenaerts, el dret penal europeu no està harmonitzat i la normativa de l’euroordre no és precisa sobre la manera com un tribunal ha de decidir si hi ha doble incriminació. És a dir, si els delictes dels quals s’acusa Puigdemont tenen un equivalent en el Codi Penal alemany. “El dret que preval és el nacional”, explica. I per tant, afegeix, “un jutge decideix com es gestiona l’euroordre en funció de la llei del seu país”.