Puigdemont busca la remuntada evidenciant la seva llibertat de moviments a l'exili

El CEO situa ERC com a primera força a les europees, en una cursa igualada amb el PSC i JxCat

Puigdemont farà campanya en diverses ciutats europees
Núria Orriols, Aleix Moldes
10/05/2019
3 min

BarcelonaSi les eleccions generals havien de servir per resistir, les europees són la gran aposta de JxCat per recuperar el terreny perdut amb Esquerra dins l’independentisme. El partit confia en una remuntada inspirada en la del 21 de desembre del 2017 amb el factor Puigdemont i l’exili com el principal missatge de campanya. La intenció, expliquen fonts de la candidatura, és esprémer les possibilitats de l’exili, evidenciant que es pot moure lliurement per Europa, amb l’excepció d’Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les espanyoles van ser els presos els que van marcar la campanya electoral i allà Oriol Junqueras va tenir un paper preeminent. Ara ERC torna a apostar per Junqueras i JxCat vol situar els exiliats a l’epicentre, reivindicant la feina de l’expresident i els exconsellers que van marxar de Catalunya el novembre del 2017. “Des del primer dia d’exili hem continuat fent política per defensar els nostres drets i fer de la causa catalana un afer europeu”, afirma Puigdemont en l’espot de campanya. Ahir, de fet, l’expresident, Toni Comín i Clara Ponsatí van fer la primera parada europea en el marc d’aquesta nova estratègia: Eslovènia. Juntament amb l’eurodiputat i exministre eslovè Ivo Vajgl, guardonat amb la Creu de Sant Jordi aquest 2019 i impulsor de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya, els candidats de JxCat van participar en una conversa en què van instar Pedro Sánchez a escollir una majoria per governar a favor del referèndum, encetar un diàleg i resoldre la crisi catalana.

A Esquerra són conscients que l’efecte Puigdemont reduirà distàncies respecte a les generals, però es mostren optimistes amb les opcions de revalidar la victòria a Catalunya que ja van obtenir en les europees del 2014. “Fem que un pres polític guanyi les eleccions europees per posar en qüestió la democràcia a l’Estat”, deia la número 3 de la candidatura que Esquerra comparteix amb Bildu i BNG, Diana Riba, dijous en l’inici de campanya. Ahir tant ella com l’alcaldable dels republicans a Barcelona, Ernest Maragall, van visitar Junqueras a la presó de Soto del Real i el mateix líder d’ERC va participar al vespre -amb un vídeo pregravat- en el míting de Girona. “És molt important que no ens falti cap vot”, va subratllar, amb l’objectiu que la veu dels catalans “sigui escoltada arreu del món”.

Puigdemont esprem l’exili per intentar la remuntada el 26-M

Una victòria disputada

Les enquestes pronostiquen a Catalunya una nova victòria d’ERC a les europees, però la disputa està molt més equilibrada que a les generals, i això esperona els de Puigdemont en la idea de la remuntada. En el baròmetre d’ahir del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), per exemple, retallen distàncies amb Esquerra. El sondeig situa els republicans en primera posició (22,5%), només dues dècimes per sobre del PSC (22,2%) i a un punt de JxCat, que arribaria al 21,2% dels votants (el 28-A en va obtenir un 12%). Amb una circumscripció única a Espanya, Esquerra opta a 3 escons sumant els vots dels seus socis bascos i gallecs i, segons l’enquesta del CIS, JxCat estaria ara mateix en 1, tot i que els ideòlegs de la campanya consideren que poden optar a un segon escó.

Pel que fa a la resta de formacions, segons el CEO, Podem se situaria en el 13,3% dels vots; Ciutadans, en l’11%; i ja molt més lluny quedarien el PP (4,2%) i el partit d’extrema dreta Vox (3,2%). Puigdemont es va referir a les enquestes en un míting a Igualada al vespre, en connexió des de Ljubljana. “Fins ara ens donaven zero diputats, ara ja treballem perquè la consellera Ponsatí entri”, va afirmar en relació a l’objectiu de treure’n tres. “Si som a dins del Parlament Europeu, se sentirà a parlar molt de Catalunya”, va prometre, malgrat els dubtes sobre si podran recollir l’acta d’eurodiputats.

Després d’Eslovènia, Puigdemont, Comín i Ponsatí seran a Alemanya, el Regne Unit i Bèlgica, els tres països on no han prosperat les peticions d’extradició de la justícia espanyola. “Si no fos per la nostra defensa davant la justícia europea, la judicialització a l’Estat hauria sigut més efectiva. Davant de repressió, internacionalització, això és el que ha trencat l’estratègia de l’Estat, va afirmar Comín a Igualada.

Per primer cop des del 21-D, les estratègies de l’exili i la presó -que els partits neguen que siguin contradictòries- competeixen directament a les urnes.

Els altres titulars que deixa el baròmetre

El no a la independència es torna a imposar quinze mesos després

El no a la independència s’imposaria amb un 48,6% dels vots enfront del 47,2% de catalans que aposten per tenir un estat propi, segons les dades de l’enquesta postelectoral del CEO. Des del febrer de l’any passat els unionistes no havien superat els independentistes en aquesta pregunta. Aleshores, els detractors de la plena sobirania es van enfilar fins al 53,9%, superant per primer cop la barrera de la meitat dels vots des que va començar el Procés. El baròmetre posterior a la DUI de 2018, ja amb el 155 en marxa, va registrar el suport més gran a la independència (48,7%).

L’opció d’un estat dins d’una Espanya federal puja vuit punts

Tot i que la constitució d’un estat propi és l’opció més votada amb un 35% de suport -amb un descens, però, de cinc punts-, just després de la victòria del PSOE el 28-A el federalisme puja gairebé 8 punts respecte al baròmetre de l’abril i se situa en el 29,4%. Fa quinze mesos, quan el no a la independència va registrar el seu màxim històric, els partidaris de l’estat federal només representaven un de cada cinc catalans, el pitjor resultat en dècades. Els que defensen que Catalunya segueixi sent una comunitat autonòma representen el 25,8%, i els que volen ser només una regió d’Espanya, el 6%.

La majoria de votants d’ERC i JxCat avalen un govern de PSOE amb Podem

Els catalans advoquen de forma clara per un govern de coalició PSOE-Podem a l’Estat, amb un 60,2% de suport. Entre els votants d’ERC, l’aval a aquest tipus de govern és del 80,5%, mentre que entre els de JxCat és d’un 76,1% . Paradoxalment, els electors del PSC també prefereixen aquesta coalició (46,2%) abans que governar sols (38,2%). L’opció d’un govern només del PSOE és la segona alternativa preferida entre els enquestats (un 17,6%), també entre els votants independentistes. Més del 80% dels seguidors de Ciutadans, en canvi, rebaten la direcció del seu partit i defensen pactar amb Sánchez.

stats