Puigdemont demana el suport per ser eurodiputat: "La UE haurà d'escoltar Catalunya tant sí com no"

Des d'Eslovènia, insta Sánchez a triar els socis al Congrés que defensin el diàleg

Puigdemont demana el suport per ser eurodiputat: "La UE haurà d'escoltar Catalunya sí o sí"
N. Orriols
10/05/2019
5 min

Barcelona / IgualadaL'expresident de la Generalitat i cap de llista de JxCat Carles Puigdemont ha demanat el suport a les urnes aquest divendres per fer sentir "la veu de Catalunya a Europa". Primer en un acte a Eslovènia i, després, en un míting a Igualada a través de videoconferència, l'excap de l'executiu català ha reivindicat el rol de l'exili juntament amb els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, que l'acompanyen a la llista. "La Catalunya que no volen escoltar, l'hauran d'escoltar tant sí com no", ha dit a través de videoconferència al míting de la plaça de l'Ajuntament d'Igualada. “Ni Javier Nart ni González Pons ho impediran”, ha afegit en al·lusió als diputats de Cs i el PP a l’Eurocambra. "Si som al Parlament Europeu se'ns escoltarà i es parlarà de nosaltres, a diferència del que volien els nostres apartadors", ha reivindicat l'expresident en connexió des d'Eslovènia, malgrat els dubtes de si podrà recollir l'acta de diputat.

Per la seva banda, l'exconseller Toni Comín ha reivindicat les "victòries judicials" a l'exili que, segons ell, han "trencat" l'estratègia de judicialització de l'Estat. “Si no fos per la nostra defensa davant la justícia europea, la judicialització a l’Estat hauria sigut més efectiva [...]. Davant de la repressió, internacionalització, això és el que ha trencat l’estratègia de l’estat espanyol”, ha afirmat Comín acompanyat de l'exconsellera i número tres de la llista, Clara Ponsatí.

La consellera Àngels Chacón ha apuntalat el missatge: “Les victòries judicials a Europa mostren la vergonya de la justícia espanyola”. I l’alcaldable d’Igualada, Marc Castells, ha anat més enllà i ha demanat el suport aquest 26-M per als exiliats tal com el 28–A, ha dit, es va fer amb els presos polítics escollint-los membres del Congrés. “L’única llista amb tres exiliats és la de JxCat. Un vot amb un diputat d’ERC i una independent representa la unitat”, ha conclòs Castells.

Viatge a Eslovènia

Paral·lelament als actes territorials que JxCat farà a Catalunya en la campanya d'aquestes eleccions municipals i europees, els tres candidats exiliats –Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí– també faran una gira per diverses ciutats de la Unió Europea. Aquest divendres, el primer dia de campanya, l'expresident i els exconsellers han fet la primera parada a Ljubljana, Eslovènia. "L'única manera de resoldre la crisi catalana és començar un diàleg", ha dit l'expresident en el marc d'una conversa amb l'eurodiputat Ivo Vajgl davant d'un centenar d'assistents.

Vajgl, que ha sigut l'encarregat de conduir l'acte, ha començat la seva intervenció criticant l'actitud de les institucions espanyoles amb el Procés. Ha acusat el govern espanyol de fer ús de la "policia" i els "tribunals" per "humiliar una nació" i ha cridat a parlar des del "respecte" per resoldre la situació.

Puigdemont engega la campanya europea a Eslovènia: "La única manera de resoldre la crisi és començar el diàleg"

"Primer de tot vull agrair als polítics eslovens el seu compromís amb la democràcia i el dret a l'autodeterminació", ha seguit l'expresident Puigdemont en resposta al suport polític de l'eurodiputat i també exministre eslovè, que aquest 2019 ha sigut guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat per l'impuls de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya.

En el seu raonament, Puigdemont ha optat per centrar-se en explicar el Procés en el marc de la Unió Europea, però ha instat el president espanyol, Pedro Sánchez, a escollir al Congrés de Diputats socis de govern que vulguin parlar per resoldre el conflicte. "La crisi de Catalunya necessita molt de diàleg i reconeixement [...]. La pregunta és si el PSOE escollirà una nova majoria amb Podem i els partits catalans i bascos o preferirà un pacte amb els nacionalistes espanyols de Ciutadans. No puc contestar clarament", ha dit Puigdemont, que ha advertit, però, que si no s'aborda seriosament la qüestió catalana hi haurà "inestabilitat".

En relació amb Europa, el discurs de l'expresident s'ha basat en demanar més participació de la gent en les decisions i en canviar el concepte de ciutadania, que ha deslligat de la identitat. "La voluntat de la gent ha de ser la base de l'autoritat dels governs [...]. Nosaltres estem afrontant conseqüències serioses, exili i presó, per defensar els nostres drets. No només estem lluitant per Catalunya, sinó també per Europa", ha expressat.

Una campanya basada en l'exili

L'espot electoral de la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí –que tot just ahir dijous el Tribunal Constitucional va avalar com a membres de la llista–, reivindica la "feina feta" a l'exili en aquests 18 mesos. I és que si bé el 28-A van ser els presos els que van marcar la campanya electoral, JxCat situa ara els exiliats al centre i reivindica el paper de l'expresident i els exconsellers a fora de Catalunya.

"Des del primer dia d'exili hem continuat fent política per defensar els nostres drets i fer de la causa catalana un afer europeu ", afirma Puigdemont en l'espot, a les portes de l'Eurocambra.

Després d'Eslovènia està previst que els candidats facin actes a Alemanya, el Regne Unit i Bèlgica, per posar de manifest, també, que en aquests tres estats l'extradició sol·licitada pel Tribunal Suprem espanyol no va tirar endavant.

El debat a Catalunya: Iceta president del Senat?

D'altra banda, en declaracions als mitjans de comunicació abans d'entrar a l'acte, Puigdemont ha recriminat a Miquel Iceta que votés la seva suspensió com a diputat al Parlament de Catalunya i assegura que no està en "condicions de donar-li suport" per esdevenir president del Senat.

Puigdemont engega la campanya europea a Eslovènia: "La única manera de resoldre la crisi és començar el diàleg"

Aquesta és una idea que ha reiterat aquest divendres la candidata a Barcelona, Elsa Artadi. En una roda de premsa a l'ACN recollida per Efe, Artadi ha exigit al PSOE un "gir definitiu" en el seu enfocament sobre Catalunya i ha alertat que el seu grup al Parlament no votarà a favor de la designació de Miquel Iceta com a senador només perquè sigui català. La candidata ha fet la compareixença després que la Junta Electoral Central (JEC) no hagi autoritzat la participació per videoconferència del cap de llista, Joaquim Forn, pres a Soto del Real (Madrid). Una qüestió que Artadi ha titllat de “barbaritat” i l'ha considerat una “represàlia”.

L'exconsellera ha avisat que a JxCat "no n'hi ha prou" amb la idea que Iceta sigui president del Senat només perquè sigui català, una cosa que de fet li resulta "indiferent". "Albert Rivera –líder de Cs– també és català i no el votaríem", ha afegit Artadi, que ha insistit en criticar aquest "xantatge" consistent, ha dit, en dir que "perquè és català, tots en massa a votar". "Si Pedro Sánchez pensa que per agafar aleatòriament un socialista català i proposar-lo com a president del Senat ens ho prendrem com un gest, és que realment no ha entès res", ha subratllat.

En aquest sentit ha considerat que l'actitud de Sánchez suposa una "falta de respecte" cap al Parlament, que ha insistit que és la cambra qui decideix qui és senador per designació autonòmica. Sense revelar el sentit del vot de JxCat al Parlament –"d'aquí a dijous, ja veurem què passa"–, Artadi sí que l'ha vinculat a la posició del PSOE respecte a Catalunya i, en aquest sentit, li ha exigit un "gir definitiu".

stats