Exili
Política29/08/2023

Puigdemont dissol l'assemblea del Consell de la República en plena negociació sobre la investidura espanyola

L'expresident proposa una reforma del funcionament d'aquest òrgan, que es va escollir fa un any i havia protagonitzat moments de tensió amb el govern de l'entitat

N.O.G
i N.O.G

BarcelonaL'expresident Carles Puigdemont, que dirigeix el Consell de la República (CdR), ha enviat una carta als seus afiliats aquest dimarts, a la qual ha tingut accés l'ARA, en què proposa canvis substancials en el funcionament d'aquesta organització. Entre altres coses, dissol l'assemblea de representants –escollida just fa un any– i proposa crear nous organismes dins el Consell que facin les seves funcions. També canviar el sistema d'elecció de la presidència, que ara ell ostenta, i els procediments per elaborar les normes internes que regulen el CdR. "El Consell té marge de millora, i ens hem proposat d’explorar-lo", afirma l'escrit. El canvi arriba en un moment polític clau: Puigdemont lidera les negociacions per a la investidura espanyola de Pedro Sánchez. I després d'una seqüència important: fa mesos que hi ha tensió entre l'assemblea de representants i el govern del Consell de la República que presideix el fundador de Junts.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la missiva, Puigdemont anuncia la dissolució de l'assemblea de representants i també una consulta a tota la militància de l'organització independentista perquè es pronunciïn sobre els canvis que proposa. Aquesta votació tindria lloc durant el mes de setembre i deixa en suspens la convocatòria d'unes noves eleccions per escollir els eventuals nous membres de l'assemblea. "El decret de dissolució de l’actual Assemblea de Representants no fixa encara la data de les properes eleccions fins que es conegui el resultat de la consulta vinculant", diu la carta, ja que si tira endavant la reforma hi hauria el risc que el resultat d'una votació i l'altra fos "contradictori". Els canvis que proposa Puigdemont passen per substituir el sistema actual per dues cambres: una en què estiguin representats els consells locals –les entitats del Consell organitzades al territori– i una altra assessorada per experts i "amb les bases del Consell" amb "l’objectiu d'elaborar la legislació republicana, és a dir, les lleis de la República".

Cargando
No hay anuncios

Què ha passat fins ara entre el govern del Consell i l'assemblea de representants? Han protagonitzat diferents moments de tensió. El darrer exemple va ser per les eleccions espanyoles del 23 de juliol. Tot i que l'entitat que presideix Puigdemont va acabar cridant a la participació –és a dir, el posicionament de l'expresident va guanyar a l'assemblea–, hi va haver membres que van intentar aprovar una resolució per promoure l'abstenció independentista en els comicis.

Ara que Puigdemont pilota les converses amb els socialistes, ¿quin serà el paper del Consell de la República? És una incògnita, però queda clar que si la reforma tira endavant els membres que ara formen part de l'assemblea ja no aixecaran el dit.