Eleccions al Parlament

Puigdemont, el gran absent del debat

El líder de Junts descarta un govern amb la CUP i insta ERC a aclarir si vol pactar amb ell o amb Illa

ArgelersDes d’un primer moment, el líder de Junts, Carles Puigdemont, sabia que seria el gran absent de tots els debats electorals, també el de TV3. Ell, juntament amb la cúpula del partit, van prendre una decisió: no aparèixer més en pantalla en aquesta campanya i, per tant, enviar abans un substitut –Josep Rull– a confrontar amb els altres candidats que participar-hi de forma telemàtica o deixar la cadira buida. D’aquesta manera, Puigdemont evitava ser-hi en condicions diferents de la resta de caps de llista i, alhora, s’estalviava transmetre la sensació que és lluny: un dels fets diferencials que Junts ha volgut traslladar en aquesta campanya –a diferència de la del 2017 o el 2021– és la proximitat de Puigdemont al Principat a través dels mítings presencials a Argelers (Catalunya Nord). Una manera d’exemplificar que l’etapa de l’exili ja està a punt d’acabar-se gràcies a l’amnistia i que el retorn a Catalunya també és a prop.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts s'hi ha referit el mateix Puigdemont en una roda de premsa organitzada per Efe, en què s'ha reafirmat que serà a Catalunya tingui o no opcions de ser investit en el primer debat d’investidura al Parlament, una data que es preveu per al 25 de juny. Ha assumit, fins i tot, que el podrien empresonar "durant un temps", però s'ha mostrat convençut que la justícia espanyola no podrà impedir una eventual investidura. Sí que ha descartat, en tot cas, tornar en la recta final de la campanya: ha admès que l'hi havien plantejat, però que sempre ho ha rebutjat perquè és posar la "institució de la presidència" al servei d’una "estratègia de partit".

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, el fet de no haver pogut ser al debat electoral de TV3 –i tampoc en els altres– és segons la candidatura un desavantatge. El mateix Puigdemont s’hi va referir recentment: va assegurar que si hi ha repetició electoral serà ell el candidat perquè, a través de l’amnistia –va dir–, podrà "competir amb igualtat de condicions" amb els altres candidats a Catalunya.

Ara bé, en aquesta campanya Puigdemont s’ha negat a fer un cara a cara presencial a la Catalunya Nord: el candidat d’ERC, Pere Aragonès, l'hi ha demanat reiteradament però Puigdemont sempre s’hi ha negat: "Amb ERC no vull cara a cares sinó treballar-hi braç a braç". Un argument que els republicans consideren espuri i l’acusen de no tenir propostes.

Cargando
No hay anuncios

Durant la compareixença de premsa d’aquest dimarts, Puigdemont també s'ha pronunciat sobre les seves preferències a l’hora de fer govern i ha descartat oferir una coalició a la CUP. "La conversa duraria segons", ha afirmat, i ha afegit que no veu els anticapitalistes en un govern que presideixi ell. Ha dit, de fet, que tampoc els cupaires hi voldrien ser. El que sí que ha mantingut és la seva voluntat de refer la majoria al Parlament amb l’independentisme i ha tornat a instar els republicans a aclarir si el triaran a ell o a Salvador Illa després del 12-M.

Cargando
No hay anuncios

Proposta sobre la immigració

El líder de Junts també ha descartat pactar de forma "directa o indirecta" amb Aliança Catalana ni amb cap formació que "estigui a l’extraradi": "¿Revertirà el senyor Illa el pacte amb el PP a Barcelona perquè sigui alcalde Xavier Trias?", ha preguntat al candidat del PSC, que li ha demanat que es comprometi a no pactar amb el partit de Sílvia Orriols. Puigdemont ha criticat Aliança Catalana sense mencionar-la, i ha considerat que les propostes d’immigració "zero" no són "realistes", perquè Catalunya "necessita" nouvinguts. En aquest sentit, ha fet una proposta relacionada amb el català: ha posat sobre la taula que els migrants aprenguin la llengua a través de les empreses on treballen, en horari laboral, per tal de garantir que puguin atendre els ciutadans en català. "No hem de carregar en el temps lliure de la persona nouvinguda el que és una obligació de l’empresa", ha dit, i ha afegit que les empreses "se n'han de corresponsabilitzar".

Cargando
No hay anuncios

També s'ha referit al fet que cal que la Generalitat tingui les competències per regular els "fluxos migratoris": Puigdemont vol que les persones que arribin "casin" amb el perfil de demanda d'oficis que hi ha a Catalunya. "Si volem orientar la política econòmica a la reindustrialització, encara és més important el tema dels perfils", ha dit. Ha promès que, si és president, en els primers cinc dies explicarà la llei de traspàs de competències a la Generalitat que negocia amb el PSOE, però no n'ha volgut donar més detalls.

Junts canvia de plans i farà el míting final a Elna, amb Puigdemont assistint-hi de forma presencial

Junts ha fet tota la campanya a Argelers (Catalunya Nord), però havia previst fer l'últim míting final a Barcelona amb la "darrera pantalla" del candidat, Carles Puigdemont, des de l'exili com un preludi del seu eventual retorn a Catalunya. Ara, però, han canviat de plans: finalment, la candidatura farà el míting final també a la Catalunya Nord, concretament a Elna, amb l'expresident de la Generalitat presencialment a l'acte. Tots els dirigents de Junts i simpatitzants s'arribaran, doncs, un altre cop, a la Catalunya Nord.