Puigdemont denuncia la politització del suplicatori a l'Eurocambra
Els eurodiputats de Junts avisen que recorreran contra les irregularitats del procés i contra la decisió final del ple davant la justícia europea
Brussel·les"La decisió era previsible, però no per això deixa de ser lamentable". Així ha reaccionat l'expresident Carles Puigdemont a la votació d'aquest dimarts al comitè d'Afers Jurídics favorable a retirar-los la immunitat parlamentària a ell, a Toni Comín i a Clara Ponsatí. L'eurodiputat de Junts per Catalunya Lliures Per Europea ha criticat la politizació de tota la tramitació del suplicatori després que parlamentaris del PP, Cs i Vox haguessin celebrat el resultat de la votació i de les irregularitats que, segons Puigdemont, hi ha hagut al llarg del procés. Els eurodiputats de Junts diuen que continuaran "lluitant" fins al final, en referència a la votació en ple de d'aquí dues setmanes que haurà de confirmar la decisió, però reconeixen que "el més possible" és que el ple els acabi retirant la immunitat. Per això, ja avisen que recorreran contra la decisió definitiva i les irregularitats del procés davant la justícia europea: "La batalla continua fora de l'Eurocambra".
"Han pogut veure la reacció de satisfacció del partit feixista Vox, el PP i Cs, cosa que demostra la naturalesa política del procediment", ha dit l'expresident, que interpretava així les reaccions posterios a la votació com una prova més de la politització del suplicatori. Després que es conegués el resultat del vot secret (15 vots a favor, 8 en contra i 2 abstencions), el president del comitè, Adrián Vázquez, de Ciutadans, va emetre un comunicat en vídeo en què afirmava: "Hem complert el que vam prometre, el procés no ha sigut un circ, hem aconseguit que el procés es fes amb totes les garanties, tota la transparència. Una demostració més que al Parlament Europeu les normes es compleixen".
El mateix feia l'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé celebrant el "gran dia" que significava l'aprovació de l'informe del seu "company", l'eurodiputat ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki. També van piular Inés Arrimadas i Pablo Casado celebrant la votació. En el cas del Partit Popular, els seus dos eurodiputats membres del comitè d'Afers Jurídics, Esteban González Pons i Javier Zarzalejos, emetien un comunicat en què valoraven "molt positivament" la decisió. "Els tres eurodiputats estan avui una mica més a prop de ser posats a disposició de la justícia espanyola", afirmaven.
Però el resultat de la votació d'ahir implica que el bloc autoanomenat constitucionalista es va fragmentar, perquè no van arribar a sumar els 18 vots que s'haurien obtingut si la família popular, socialista, liberal i ultraconservadora haguessin votat units en la línia dels seus companys espanyols. Després de la votació, el socialista espanyol membre de JURI, Ibán García del Blanco, va assegurar que tant ell com Marcos Ros (l'altre socialista espanyol amb dret a vot en aquest comitè) van votar a favor del suplicatori. No va assegurar, però, que els altres eurodiputats de la seva família política no espanyols del comitè haguessin fet el mateix. Tant els parlamentaris amb dreta a vot en aquest comitè dels Verds com de l'Esquerra Unitària van pronunciar-se en contra del suplicatori. Sergey Lagodinsky, dels Verds, va recollir la piulada de Vox per afirmar que el procés judicial contra Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín està polititzat: "No estic d'acord amb Puigdemont en moltes qüestions, però el seu judici està polititzat i és desproporcionat".
Un dilema per a Europa
Els de Junts són conscients que de cara al ple, quan el conjunt dels 705 eurodiputats han de votar sobre l'aixecament de la seva immunitat, el més possible és que es repeteixi el resultat de JURI, però plantegen la votació com un "dilema" al qual s'ha d'enfrontar Europa: "Europa ha d’escollir entre democràcia o callar davant la deriva de l’estat espanyol. Això porta Europa a perdre una autoritat moral que havia conservat davant la comunitat internacional", ha dit l'exconseller Toni Comín, que ha denunciat la "sobrerepresentació espanyola" en el comitè d'Afers Jurídics.
Un dels principals arguments dels tres eurodiputats independentistes de Junts és que pateixen "persecució política", que és un dels principis pels quals està pensada justament la immunitat parlamentària. Tot i això, els tres informes del ponent aprovats dimarts ho rebutgen de ple: "L'Eurocambra no ha trobat proves de fumus persecutionis", diu un breu document de set pàgines. Sobre l'altre principal argument dels de Junts, la competència del Tribunal Suprem en l'emissió de les euroordres, el text assegura que l'Eurocambra no té "potestat" per qüestionar la competència de les autoritats nacionals en la causa" i es remet a la comunicació que les autoritats espanyoles han fet a l'Eurocambra sobre això. "L'acusació no té cap relació amb la posició de Carles Puigdemont com a eurodiputat, sinó amb la seva antiga posició de president de la Generalitat", diu també l'informe, que afegeix que "no es pot afirmar que s'iniciés el procediment judicial amb intenció de dificultar la futura activitat política de Carles Puigdemont com a membre del Parlament Europeu"
I, malgrat que asseguren que treballaran fins l'últim dia per convèncer eurodiputats de tots els colors polítics perquè votin en contra de retirar-los la immunitat, els de Junts ja tenen la vista posada en la justícia europea, on tenen previst presentar un recurs a més d'una demanda en contra de les irregularitats que identifiquen al llarg de tot el procés. El moviment més "lògic", ha dit Comín, és esperar la votació plenària per presentar el recurs davant el tribunal amb seu a Luxemburg i demanar mesures cautelars perquè les euroordres no es reactivin immediatament a Bèlgica i Escòcia. Al mateix temps, tenen confiança en la justícia d'aquests dos països després que Bèlgica rebutgés extradir l'exconseller Lluís Puig.