Judicialització del Procés

Puigdemont no s’arrisca a tornar a la Catalunya Nord

Desestima la seva presència a Prada per motius de "seguretat"

Prada de Conflent / MadridCarles Puigdemont no s’arrisca. Després del retorn fugaç a Catalunya el dia del ple d’investidura de Salvador Illa amb destinació final a Waterloo –amb els Mossos anant de corcoll–, l’expresident de la Generalitat no ha reaparegut en un acte anunciat a la localitat nord-catalana de Prada de Conflent per a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) "per seguretat". S’ha limitat a enviar un vídeo gravat en què ha denunciat el "colpisme" del Tribunal Suprem. En aquesta ocasió no ha volgut prendre riscos, ja que ara no és eurodiputat, no té la immunitat per viatjar per tota la Unió Europea i el Suprem no li ha aplicat l’amnistia. Així, el magistrat Pablo Llarena podria reactivar una euroordre en qualsevol moment, tot i que encara no ho ha fet. Precisament, l’acte en què havia de prendre part ha denunciat el "colpisme judicial" contra l’amnistia, en el marc de la presentació del llibre de Damià del Clot Colpisme. De la violència militar al lawfare judicial (Voliana Edicions, 2024), prologat per Puigdemont i per l’exdiputat juntaire Jaume Alonso-Cuevillas, que sí que hi ha assistit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Gràcies per permetre’m que intervingui a través d’aquest missatge de vídeo. No ho puc fer de manera presencial com havia comentat ara fa uns mesos", ha començat a dir Puigdemont en l’enregistrament, que acaba desitjant el retorn definitiu a la Catalunya Sud que li priva l’ordre de detenció de Llarena a Espanya: "Espero que la propera vegada que puguem parlar d’aquest llibre i d’altres que puguin venir puguem fer-ho des de l’altre costat de les Alberes", ha afirmat. De fet, just abans de la presentació, l'editor del llibre ha informat els assistents que "per raons de seguretat ha vist que era més prudent no venir". Cuevillas ha rematat que "l'amnistia acabarà quallant" i podran tornar tots, si bé ha afegit que amb els jutges espanyols no es pot estar mai del tot tranquil.

Cargando
No hay anuncios

Precisament aquest dilluns la defensa de l'expresident ha interposat una queixa contra Llarena davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per "desatenció": ha denunciat el retard del jutge a l'hora de resoldre els recursos de reforma que les parts van presentar contra la seva decisió de no amnistiar-lo pel delicte de malversació i no aixecar l'ordre de detenció en territori espanyol que va amenaçar la seva presència al debat d'investidura d’Illa.

La intervenció a distància de Puigdemont, llargament aplaudida per unes 200 persones de públic –entre les quals hi havia l'exconseller Lluís Puig, l'expresidenta de l'ANC Elisenda Paluzie i l'exdiputada de Junts Cristina Casol–, ha estat farcida de crítiques al poder judicial, pel fet que no sigui ni "independent ni imparcial" i que protagonitzi un "cop d’estat híbrid" i "sofisticat" sense armes per "subvertir les decisions incòmodes de la majoria ciutadana" fent servir "l’aparença democràtica" del Suprem. "T’has d’esforçar molt per explicar que això que sembla que és un tribunal independent, com és un Tribunal Suprem d’un estat de la UE, de fet, no ho és, és política i juga amb agenda política". En aquest sentit, ha recalcat que el llibre "posa en alerta d'un dels mals que amenaça la democràcia" i "recorda que val molt la pena continuar lluitant per la independència de Catalunya perquè és lluitar sobretot per la democràcia". A més, ha demanat als catalans "alertar el món del que està passant".

Cargando
No hay anuncios
Carles Puigdemont explica en un vídeo els perills del colpisme judicial per a un acte a Prada

This browser does not support the video element.

Incertesa fins al final

En aquest acte a Prada la incertesa ha tornat a planar gairebé fins a última hora sobre la seva assistència. Fonts de l’organització no podien confirmar la presència de l’expresident, però és que no depenia de l'UCE estrictament, sinó que se n’encarregava l’editorial del llibre, Voliana Edicions, i la universitat només n’havia cedit l’espai. El secretisme màxim s'ha sumat a l’expectació d’una audiència multiplicada. De fet, el mateix Cuevillas havia difós a través de les xarxes socials la conferència "amb el president Carles Puigdemont".

Cargando
No hay anuncios

La decisió de no assistir-hi coincideix amb el moviment contra la negativa de Pablo Llarena a aplicar l'amnistia. Dies després que Junts suggerís que la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat haurien d'actuar contra el jutge instructor per no haver seguit la literalitat de la llei, la defensa de l'expresident i de l'eurodiputat Toni Comín ha interposat una queixa al CGPJ.

L'1 de juliol el magistrat del Tribunal Suprem va resoldre que no aplicava l'amnistia. El dia 5 la Fiscalia ja va presentar un recurs davant el mateix Llarena i el dia 8 va fer el mateix l'advocat Gonzalo Boye en representació de Puigdemont. Dins de termini també ho va fer l'Advocacia de l'Estat, que va sol·licitar que es corregís la decisió. Més endavant, no va ser fins al 22 de juliol que Llarena va donar trasllat a les parts perquè es posicionessin sobre els recursos que havia presentat cadascú, i amb l'entrada del mes d'agost va marxar de vacances, atès que és un període inhàbil als tribunals. Ara bé, Boye es queixa en el seu escrit –avançat per El Món– registrat aquest dilluns que el jutge va interrompre les seves vacances coincidint amb el retorn fugaç de l'expresident a Catalunya, atès que hi havia possibilitat que fos detingut i traslladat a Madrid. A més, veu una "passivitat intencional" de Llarena i un retard "reiterat", perquè no ha respost als recursos de la defensa ni tampoc als de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Per això, ara fa el pas d'acudir al CGPJ. El nou òrgan de govern dels jutges està encara en fase embrionària i no ha nomenat ni tan sols el seu president per empat entre els blocs progressista i conservador, de manera que encara no podrà tramitar-se aquesta queixa.