Judicialització del Procés

Puigdemont denuncia Llarena davant el Consell General del Poder Judicial

Fa més d'un mes que les parts van recórrer la negativa del jutge a aplicar la llei

MadridCarles Puigdemont comença a moure's contra la negativa de Pablo Llarena a aplicar l'amnistia. Dies després que Junts suggerís que la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat haurien d'actuar contra el jutge instructor per no haver seguit la literalitat de la llei, la defensa de l'expresident i de l'eurodiputat Toni Comín ha presentat una queixa davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Bàsicament, denuncien el retard de Llarena a l'hora de resoldre els recursos de reforma que les parts van presentar contra la seva decisió de no amnistiar Puigdemont pel delicte de malversació i no aixecar, per tant, l'ordre de detenció en territori espanyol que va amenaçar la seva presència al debat d'investidura de Salvador Illa.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'1 de juliol el magistrat del Tribunal Suprem va resoldre que no aplicava l'amnistia. El dia 5 la Fiscalia ja va presentar un recurs davant el mateix Llarena i el dia 8 ho va fer l'advocat Gonzalo Boye en representació de Puigdemont. Dins de termini també ho va fer l'Advocacia de l'Estat, que va sol·licitar que es corregís la decisió. Més endavant, no va ser fins al 22 de juliol que Llarena va donar trasllat a les parts perquè es posicionessin sobre els recursos que havia presentat cadascú, i amb l'entrada del mes d'agost va marxar de vacances, atès que és un període inhàbil als tribunals. Ara bé, Boye es queixa en el seu escrit —avançat per El Món— registrat aquest dilluns que el jutge va interrompre les seves vacances coincidint amb el retorn fugaç de l'expresident a Catalunya, atès que hi havia possibilitat que fos detingut i traslladat a Madrid.

Cargando
No hay anuncios

El lletrat assenyala que la llei orgànica del poder judicial marca com a falta "molt greu", "greu" i "lleu" els retards més o menys reiterats i injustificats dels terminis en processos judicials. Teòricament, la llei d'enjudiciament criminal i la d'enjudiciament civil indiquen que els recursos s'haurien de resoldre dos dies després d'haver entregat les còpies a les parts, però és un termini que no s'acostuma a complir. Boye veu una "passivitat intencional" de Llarena i un retard "reiterat", perquè no ha respost als recursos de la defensa ni tampoc als de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Afegeix que al llarg d'aquest mes ha presentat escrits en què es recorda que hi ha recursos pendents de resoldre's.

Per això, ara fa el pas d'acudir al CGPJ. El nou òrgan de govern dels jutges està encara en fase embrionària i no ha nomenat ni tan sols el seu president, de manera que encara no podrà tramitar-se aquesta queixa. En les últimes setmanes s'han celebrat plens per escollir-lo, però el bloc conservador i el progressista, empatats a 10 vocals, han xocat una vegada i una altra i no s'han posat d'acord amb cap nom que pugui reunir el mínim de 12 vots necessaris. Fonts internes subratllen que la seva intenció és arribar a l'acte d'obertura de l'any judicial, el 5 de setembre, amb un president o presidenta elegit. Hi haurà un nou ple el 2 de setembre per intentar assolir-ho.

Cargando
No hay anuncios

Divisió al CGPJ

Precisament, aquest dilluns ha tingut lloc un ple del CGPJ, tot i que a l'ordre del dia només constaven qüestions urgents com llicències, permisos, baixes de maternitat, etc. Ara bé, el bloc conservador ha volgut introduir-ho un altre punt i s'ha constatat de nou la divisió. Els 10 vocals de la dreta han intentat aprovar un comunicat denunciant les paraules del ministre Óscar Puente, que la setmana passada va acusar el Tribunal Suprem d'"extralimitar-se" no aplicant l'amnistia. No han aconseguit que el text tirés endavant perquè els 10 vocals progressistes s'hi han oposat. Amb tot, han difós el comunicat als mitjans. "Són manifestacions fora dels límits que exigeix la separació de poders", es queixen. Una de les membres d'aquest grup és Gema Espinosa, parella del jutge Pablo Llarena, blanc de les crítiques del ministre Puente.

Cargando
No hay anuncios

L'ANC tanca files amb el retorn

Per la seva banda, aquest dilluns l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha emès un comunicat celebrant l'"extraordinària" repercussió del moviment de l'expresident per esquivar l'ordre de detenció, i critica l'actuació dels Mossos contra els manifestants i Puigdemont: "Van convertir el Parlament en un búnquer", valoren. L'entitat considera el retorn com un "gest de desobediència compartit" i critiquen que la policia catalana "anteposés l'ordre de detenció del Tribunal Suprem espanyol a la voluntat de centenars de milers d'electors catalans". També mostren el seu "orgull" per la mobilització de l'independentisme, però reconeixen que les seves bases no van ser informades sobre les accions que calia fer: "La naturalesa dels fets feia que no es pogués disposar d'informació suficientment clara", es justifiquen.