Puigdemont demana al Suprem que aclareixi si ha deixat en suspens l'ordre de detenció

El TGUE va dictaminar divendres que les euroordres estaven suspeses arran de les prejudicials plantejades per Llarena

L’expresident Carles Puigdemont després de ser detingut i alliberat a l’Alguer.
3 min

BarcelonaEls exiliats tornen a moure fitxa. Les defenses de l'expresident Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han enviat aquest dilluns una sol·licitud al Tribunal Suprem (TS) perquè aclareixi si ha deixat en suspens les ordres de detenció contra ells després que divendres passat el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) dictaminés que estan en suspens arran de les qüestions prejudicials plantejades pel magistrat Pablo Llarena al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). En un escrit dirigit al Tribunal Suprem, l'expresident Puigdemont pregunta si s'han "dictat les instruccions adients per fer efectiva la suspensió" de les ordres de detenció i demana una còpia de les notificacions que se n'hagin fet a les forces i els cossos de seguretat de l'Estat, el Sistema d'Informació de Schengen i la Interpol, per desactivar les euroordres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, de l'escrit presentat per l'advocat Gonzalo Boye es desprèn que la defensa considera que no només han de ser suspeses les ordres de detenció contra els exmembres del Govern exiliats sinó tot el procediment penal sencer sobre l’1 d’Octubre. Reclamen ser informats si "de conformitat amb el principi de cooperació lleial s'han dictat les oportunes instruccions per fer efectiva la suspensió del present procediment penal [sobre l'1-O], especialment en allò relatiu a les diferents ordres de detenció emeses en aquesta causa penal", diu l'escrit.

En aquest sentit, tal com argumentaven ja fonts jurídiques pròximes a l’expresident divendres, l’escrit constata que l’advocat de Puigdemont no només creu que s’han de deixar sense efecte les ordres de detenció europees fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea resolgui sobre les qüestions prejudicials plantejades pel jutge Pablo Llarena, sinó que la decisió també afecta les ordres de detenció vigents en territori espanyol.

En la seva resolució de divendres, el vicepresident del Tribunal General de la UE va decidir rebutjar el retorn de la immunitat als tres eurodiputats de Junts per Catalunya al considerar que ara mateix no poden ser extradits. "No corren risc de ser entregats a les autoritats espanyoles en aquesta fase", va assegurar el tribunal, a més de deixar clar que mantenen immunitat "pels seus desplaçaments al lloc de reunió del Parlament". Un fet que, segons la justícia europea, va demostrar la detenció i el posterior alliberament a Itàlia.

Ara bé, en el mateix comunicat fet públic divendres, el TGUE també fa una afirmació a la qual es podria agafar el Suprem per no respondre ara l'advocat Boye: "Es confirma que el procés penal està suspès fins que el Tribunal de Justícia es pronunciï sobre la decisió prejudicial i precisa que aquesta suspensió es deriva directament del plantejament d'aquesta petició i no necessita una decisió específica del Tribunal Suprem al respecte". És a dir, que el TGUE interpreta que la suspensió es produeix de facto des que Llarena planteja les prejudicials, encara que el mateix magistrat hagi posat en evidència que ell fins ara no ho entenia així: davant les autoritats italianes va assegurar per activa i per passiva que les euroordres seguien vigents.

Junts pressiona el govern espanyol

La portaveu de Junts, Elsa Artadi, s'ha referit a aquesta qüestió durant la roda de premsa de partit per valorar l'actualitat política, on ha reclamat al govern espanyol que compleixi amb les resolucions de la justícia europea. "¿Seguirà desobeint i farà com Polònia, que no acata les sentències europees?", s'ha preguntat Artadi dirigint-se al president espanyol, Pedro Sánchez, a més de demanar-li que "obri els ulls". Artadi ja ha avançat que el grup de Junts al Congrés de Diputats registrarà preguntes a la Moncloa perquè facin alguna cosa, recordant que els fons europeus estan condicionats al compliment del dret europeu.

¿Però això vol dir que Puigdemont té prou garanties per tornar al territori espanyol? Artadi ha evitat pronunciar-se en aquest sentit. "No canvia la situació, la revalida", ha dit la portaveu de Junts quan li han preguntat sobre aquesta qüestió. "Tenim les mateixes garanties que fa sis mesos", ha afegit, asseverant que l'última decisió del Tribunal General de la Unió Europea és una més que s'"acumula" a les decisions de la justícia espanyola que "vulneren" l'europea".

En tot cas, la decisió que prengui el Suprem després de l'última decisió del TGUE serà un element més per valorar un hipotètic retorn de l'expresident.

stats