Política08/09/2019

Puigdemont demana una Diada amb unitat més enllà dels partits polítics

L'expresident a l'exili assegura que la unitat "com a poble és més sòlida que la política"

Júlia Manresa

Brussel·lesL'independentisme comença els actes commemoratius i reivindicatius de cara a la Diada de l'11 de setembre. Aquest diumenge ha arrencat a Brussel·les amb una nova crida a la unitat de l'expresident Carles Puigdemont, que ha demanat que de cara a la Diada hi hagi "unitat com a poble", més enllà de la ja reclamada unitat dels partits polítics independentistes perquè, segons l'expresident, "la unitat com a poble és més sòlida que la merament política".

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes declaracions de l'expresident s'emmarquen en el context d'una setmana d'estira-i-arronses dels dos grans partits independentistes. D'una banda, JxCat i ERC es van enfrontar per la voluntat d'avançar eleccions com a resposta a la sentència de l'1-O després que Puigdemont i el president Quim Torra ho descartessin a principis de setmana i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, carregués en contra d'aquesta opció i amb contundència a través de Twitter. De l'altra, però, Puigdemont i la política d'ERC a l'exili, Marta Rovira, van fer públic un vídeo en què feien una crida a la unitat durant la Diada.

Cargando
No hay anuncios

Després d'això, Puigdemont no ha volgut entrar en el cos a cos aquest diumenge i s'ha limitat a demanar unitat al poble de Catalunya de cara a la celebració de l'Onze de Setembre. L'acte en què l'expresident ha pronunciat aquestes paraules ha sigut un dels primers actes de l'ANC a l'exterior, on s'han aplegat un centenar de persones. Allà, un dels membres de l'ANC ha anunciat que el 29 de setembre l'entitat té previst celebrar a Brussel·les una assemblea general amb totes les delegacions a l'exterior.

Cargando
No hay anuncios

A més, l'exconseller Lluis Puig també ha anunciat la posada en marxa d'una iniciativa que a partir del 17 de setembre reivindicarà setmanalment davant el Parlament Europeu que els catalans que van votar per la llista de Carles Puigdemont i també els que van votar Oriol Junqueras han quedat sense representació a l'Eurocambra.

Els catalans a l'exterior vinculats o simpatitzants amb l'ANC també tenen previstes mobilitzacions arreu. En 12 ciutats dels Estats Units hi ha previstes manifestacions sota el lema "Objectiu independència". El mateix passa a Europa, on hi ha actes previstos a la majoria de capitals europees. De fet, les mobilitzacions ja van començar a finals d'agost i s'allarguen fins al 15 de setembre, i compten en diversos casos amb la presència dels polítics exiliats. A Londres, davant la residència del primer ministre britànic hi haurà un acte amb membres de l'ANC però també del grup parlamentari sobre Catalunya de Westminster. A Escòcia hi haurà una conferència sobre la causa catalana amb Clara Ponsatí i el periodista del 'The National' Greg Russell.