REFUNDACIÓ CONVERGENT
Política29/02/2016

Puigdemont s’allunyarà de la pugna congressual oberta a CDC

El president prioritza l’acció de Govern i no té previst donar suport a cap candidat a liderar el partit

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaCarles Puigdemont, poques hores abans de ser investit president de la Generalitat, va aprofitar una intervenció a porta tancada davant del consell nacional de Convergència per tranquil·litzar les veus que més nervioses s’havien posat -en clau successòria- després del pas enrere d’Artur Mas. “He vingut aquí a solucionar un problema”, va assenyalar Puigdemont, que va treballar amb el seu antecessor i amb la cúpula nacionalista les línies mestres del discurs que pronunciaria aquella mateixa tarda al Parlament. L’exalcalde de Girona, sostenen al seu entorn, ja ha fet saber als dirigents nacionalistes que no pretén fer servir la seva posició avantatjosa com a president per ser candidat a les eleccions constituents, i té intenció de mantenir-se allunyat de la pugna per la secretaria general que ja s’està lliurant a CDC entre Jordi Turull, Germà Gordó i la candidatura que bastirà l’entorn de Josep Rull.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La vida de partit no és el seu fort”, assenyalen fonts nacionalistes, que apunten que el nou president no farà costat públicament a cap dels aspirants al màxim càrrec executiu de la futura Convergència. “Aquest és un procés que lidera Mas”, afegeixen des de la direcció convergent. Puigdemont s’ha integrat al secretariat permanent de la formació al llarg de les últimes setmanes -abans, com a alcalde de Girona, només formava part del comitè executiu nacional- i les seves intervencions tenen més a veure amb el full de ruta del Govern -nacional i social- que no pas amb les dinàmiques internes que hi ha en discussió.

Cargando
No hay anuncios

En una ocasió, per exemple, va voler calmar les veus convergents que observaven discrepàncies entre CDC i ERC pel full de ruta. “No vol protagonisme, és discret”, sosté un membre de la direcció, que aposta per atorgar-li un càrrec preeminent -no executiu- dins del partit en el marc del pròxim congrés de refundació. “Sempre hem cuidat les formes”, assenyalen a la cúpula.

La influència de Mas

Cargando
No hay anuncios

Durant els primers dies de Puigdemont a Palau, l’expresident l’assessorava en persona sobre les qüestions més urgents. Aquesta presència ha anat minvant a mesura que el nou president de la Generalitat ha anat agafant les mides al càrrec. “Això no vol dir que no parlin per telèfon”, assenyalen fonts governamentals. També manté una relació “fluïda” amb el vicepresident Oriol Junqueras, amb qui té fixada una reunió setmanal cada dimarts entre la una i les dues del migdia, just quan acaba la cita del Govern en ple. “Es porten molt millor que Mas i Junqueras, que a aquestes alçades tenien una llista de greuges mutus àmplia”, reflexionen fonts de CDC.

Al seu entorn es parla de l’estil Puigdemont, especialment visible en les rèpliques parlamentàries o en sortides com la de citar Gerard Piqué en una resposta a Xavier García Albiol, del PP. A Palau també destaquen la “sintonia” que ha exhibit amb dirigents teòricament oposats com Ada Colau -a qui el president va demanar “compromís” en el marc del procés constituent- i Inés Arrimadas, cap de files de Ciutadans, amb qui va explorar acords parlamentaris més enllà del procés.

Cargando
No hay anuncios

“No se’l pot acusar ni de retallador ni d’estar implicat en presumptes males pràctiques de CDC i, a més, és independentista de tota la vida”, sostenen fonts nacionalistes. Amb la CUP, almenys de moment i abans d’encetar la negociació pròpiament dita pels pressupostos, el president hi manté relacions cordials. Fins i tot té línia directa amb algun dels seus diputats, amb qui espera avançar en les negociacions per uns comptes que al Govern consideren “vitals” per implantar les mesures del pla de xoc social.

Un nou pinyol

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont es recolza especialment en la consellera de la Presidència, Neus Munté, i en el seu cap de gabinet, Josep Rius, que ja formava part de l’entorn de Mas després de ser coordinador d’alcaldia de Xavier Trias. “Ha volgut aprofitar bona part de l’equip que ja hi havia, bàsicament perquè s’ha agafat la presidència com un encàrrec temporal”, asseguren des del seu entorn. De moment, ja ha hagut de passar alguna nit a Palau per tenir més hores de descans abans d’entrevistes en magazins matinals.

Una de les figures que ha agafat més pes en l’entramat de Govern és Elsa Artadi, directora general de Coordinació Interdepartamental. “És una espècie de consellera a l’ombra”, asseguren fonts nacionalistes. Una peça clau en l’engranatge de Puigdemont, que observa des de la distància la pugna a CDC.