Puigdemont renuncia a l'escó al Parlament i Josep Costa serà el seu substitut

L'expresident apunta que ahir va parlar amb Junqueras i afirma que el pacte de govern "no serà fàcil ni ràpid"

Carla Fajardo Martín
i Carla Fajardo Martín

L'endemà de perdre la immunitat com a europarlamentari, Carles Puigdemont ha renunciat formalment al seu escó al Parlament de Catalunya. De fet, l'expresident ha de donar-se de baixa de l'hemicicle català per poder mantenir l'acta d'eurodiputat, ja que els dos càrrec són incompatibles. Per aquest motiu no és una novetat que Puigdemont deixi el Parlament, ja que encara que fos el cap de llista de Junts ja s'havia precisat en campanya que ho feia de manera simbòlica i que l'aposta útil del partit era Laura Borràs. D'aquesta manera, la baixa provocarà que corri la llista de JxCat i que entri al Parlament Josep Costa, el primer membre de Junts de la circumscripció de Barcelona que es va quedar sense plaça.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, els exconsellers Meritxell Serret i Lluís Puig sí que han presentat les credencials per ser diputats tot i estar a l'exili. De fet, Serret ha deixat el càrrec de delegada del Govern davant la Unió Europea per poder ser parlamentària. En els seus casos, al no ser eurodiputats, poden mantenir l'acta al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Puigdemont també ha explicat que ahir va parlar amb Oriol Junqueras després de la revocació del tercer grau dels presos polítics. Tot i això, ha afegit que no van fer valoració dels resultats del 14-F i, per tant, tampoc van entrar en les negociacions per formar govern i per decidir l'equilibri de forces a la mesa del Parlament. La conversa va ser el mateix dia que JxCat, ERC i la CUP es van asseure per primera vegada en una taula de manera conjunta per intentar avançar cap a un pacte, tot i que a 48 hores de la constitució del Parlament encara no hi ha cap acord. De fet, Puigdemont creu que el pacte de govern "no serà fàcil ni ràpid". "Hem de refer confiances i respectes, i això vol un treball intens", ha dit en una segona entrevista a TV3. L'expresident, però, no ha entrat a valorar en quina direcció han d'anar les negociacions, i s'ha limitat a dir que Laura Borràs seria una bona presidenta de la cambra catalana: "Seria fantàstic que el Parlament el presidís un dona i que fos de JxCat". Ara bé, Junts encara no ha fet públic quin nom és la seva aposta i davant d'això Puigdemont ha apuntat que ha de ser Borràs "qui decideixi què vol fer" perquè "s'ha guanyat el dret a liderar aquest projecte".

Carrega contra l'Estat

Puigdemont no s'ha oblidat de la votació a l'Eurocambra que ahir va aixecar-li la immunitat. Encara que una majoria parlamentària votés en contra seva, el resultat va quedar lluny de la unanimitat. És per això que considera que han aconseguit "que hi hagi un missatge polític en la votació". "La batalla política l'estem lliurant i no està perduda", ha afirmat. Tampoc li ha passat per alt el primer pas de la justícia espanyola per extradir-lo. L'expresident creu que darrere la presentació de les qüestions prejudicials al TJUE per part de Pablo Llarena hi ha l'interès de "dilatar al màxim" una resolució de la justícia belga i "dificultar" la seva activitat com a eurodiputats. En aquest sentit ha assegurat que l'estat espanyol és el mateix "governi el PP o el PSOE", i ha denunciat la revocació del tercer grau dels presos polítics. "La política espanyola és una gran pastanaga. Sempre hi ha una promesa que fa que es modifiquin les estratègies", ha conclòs.