Puigdemont, de deixar la política a poder presidir Junts i l'oposició
Borràs ha expressat internament la voluntat de col·laborar en la nova etapa i està plenament oberta a una reestructuració de la direcció perquè l'expresident hi torni a entrar
BarcelonaJunts s'ha de ressituar com a primer partit de l'oposició després de dotze anys de Governs independentistes i la manera com ho faci serà una de les claus del tauler polític català. El pacte entre el PSC i ERC ha capgirat les lògiques de blocs, amb un president no independentista com Salvador Illa. Però això no ha fet minvar la importància de Carles Puigdemont en la política catalana, perquè el seu destí i les decisions estratègiques que prengui tindran un gran impacte. En la campanya electoral del 12-M, l'expresident va prometre que deixaria la primera línia política si no acabava sent president del Govern, però això ha canviat i ara no és un escenari gaire probable. Des de Junts ja han matisat les seves paraules (el secretari general, Jordi Turull, va recalcar que el seu compromís polític "no cessarà mai") i cada cop són més els que esperen un pas endavant de Puigdemont, que podria acabar tornant a presidir Junts i també l'oposició del Parlament a partir d'aquesta tardor.
Segons el reglament aprovat per l'executiva juntaire, el congrés de la formació també abordarà la renovació de càrrecs –si bé no és la prioritat, en paraules dels juntaires, ja que es volen centrar en l'apartat estratègic per "rellançar" el sobiranisme sent-ne el pal de paller–. En aquest sentit pren força, segons diferents fonts consultades per l'ARA, que el paper de Puigdemont sigui clau en l'alternativa a Illa i també orgànicament a dins de la formació: uns moviments que anirien en sentit contrari dels que va fer l'any 2022, quan va deixar els càrrecs orgànics a Junts per centrar-se en el Consell de la República –que continua presidint– i el seu paper més institucional. Ara bé, segons les fonts no es preveu que l'expresident faci pública la seva decisió de manera immediata, tenint en compte que el congrés és del 25 al 27 d'octubre.
Un dels ideòlegs del "front patriòtic" que vol bastir Junts, Agustí Colomines, fins i tot va catapultar-lo recentment com a líder de l'independentisme per dirigir "l'alternativa" a l'actual president. En aquest panorama, si Puigdemont vol assumir la presidència del partit caldrà reestructurar la direcció, i aquí entra en joc l'equilibri de tarannàs entre l'actual secretari general i la presidenta del partit, Laura Borràs. Com es pot encaixar?
L'entorn de Borràs no creu que se la vulgui apartar com a presidenta de la formació, ja que "es tracta de sumar gent, no d'eliminar ningú". Arribats a aquest punt, l'actual presidenta assumeix de bon grat que s'haurà de parlar per reestructurar la direcció i mirar com s'hi encaixa Puigdemont. Així, hi ha un convenciment al seu voltant que reeixirà una candidatura i una ponència de consens, sense que estigui a la vista cap trencadissa interna. A més, Borràs ha expressat internament la voluntat de col·laborar en la nova etapa. Vicepresidenta? Presidenta del consell nacional –actualment ho és Josep Rull–? Un càrrec de nova creació? Totes les possibilitats estan obertes.
El consens a treballar
No només Borràs acceptaria el retorn de Puigdemont sense oposició, sinó que també ho faria bona part del partit, com l'ARA també ha copsat en múltiples agrupacions territorials. Ho va dir Turull, ho ha expressat la plana major dels dirigents de Junts i aquest és l'esperit del congrés. L'operació de bastir el front patriòtic ha de ser una redefinició estratègica a fons i no petits canvis cosmètics. Aquí hi haurà el repte de teixir una estratègia diàfana i transitable per aconseguir la independència, però també aconseguir un corpus en l'àmbit ideològic –amb la dificultat que a Junts hi conviu la idiosincràsia convergent amb els tres corrents ideològics (el liberal, el socialdemòcrata i el d'esquerres).
Per ara, en un context com l'actual, amb el PSC al Govern i l'independentisme en hores baixes i barallat entre si, tots els sectors del partit volen encaminar-se a un gran acord per catapultar l'organització cap a la transversalitat, un terreny on volen captar els votants que se senten orfes –com una part dels que vinguin d'ERC–. Per fer-ho, convertir Puigdemont en el gran rival d'Illa seria prioritari, però aquí també hi entraria el paper del partit a Madrid: de la confrontació amb Pedro Sánchez és, de fet, de la que esperen treure més rèdits. Ara per ara mantenen un acord precari amb el PSOE al Congrés dels Diputats, del qual Junts podria acabar optant per allunyar-se si considera que no s'estan complint els resultats esperats.