EL FUTUR DEL PROCÉS
Política03/09/2016

Puigdemont i la CUP refan ponts i encarrilen la qüestió de confiança

El Govern i els anticapitalistes detallaran els passos de la desconnexió en el pròxim debat de política general. C's lamenta el "plantejament de trencament" i l'avisa: "Amb la CUP no se sap mai"

Oriol March / Laia Vicens
i Oriol March / Laia Vicens

Barcelona“El president no ha fet vacances”, assegurava a mitjans de setmana un membre de l’entorn de Carles Puigdemont. “Ha parlat amb uns i altres”, definia un altre dirigent de Palau. L’estiu ha servit perquè el cap de files de la Generalitat llimés diferències amb la CUP -la ferida oberta per la negativa dels anticapitalistes a tramitar els pressupostos per al 2016 costa de tancar- i per posar les bases de la qüestió de confiança del 28 de setembre. El canvi de clima es va confirmar ahir en una reunió que va mantenir Puigdemont amb una representació de la CUP -formada per les diputades Mireia Boya i Anna Gabriel i pel membre del secretariat Dani Corpas- durant dues hores i quaranta minuts. La trobada, avançada per l’ACN, va ser definida com a “positiva” per les dues parts. Fonts de Palau donaven ahir per fet que Puigdemont sortiria com a president de la qüestió de confiança. Si no hi ha, esclar, girs imprevistos d’última hora. La cap de files de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha lamentat aquest dissabte el "plantejament de trencament" dels independentistes i ha avisat que amb la CUP "no se sap mai".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista també a l’ACN, el president de la Generalitat va considerar que, a partir d’ara, hi ha d’haver “més coordinació” i intercanvi de coordinació entre Junts pel Sí i la CUP, “perquè això és la base de la confiança”. La negociació entre socis té tres escenaris oberts: la qüestió de confiança -encarrilada-, els pressupostos per al 2017 i el debat de política general, que se celebrarà previsiblement a l’octubre. Segons fonts consultades per l’ARA, serà en aquesta última cita quan es detallaran els passos de la desconnexió i els “mecanismes per decidir i validar” la independència. “Hi haurà més profunditat en les decisions d’aquest debat que no pas en la qüestió de confiança”, asseguren des de la sala de màquines de Palau.

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts governamentals, Puigdemont “té assumit” que hi haurà un “acte de ruptura” en forma de votació -“sigui quin sigui el format”, afegeix un dirigent- als voltants del juny del 2017. La CUP defensa que la millor manera de validar el full de ruta és la celebració d’un referèndum unilateral d’independència (RUI), però Puigdemont -almenys públicament- encara recorda que el pla actual passa per unes eleccions constituents i un referèndum sobre la futura Constitució. De fet, els mateixos anticapitalistes no volen lligar-se de peus i mans i enrocar-se en la idea del RUI i, en privat, asseguren que el que és cabdal és “culminar” el procés, sigui quin sigui el mecanisme “democràtic” per aconseguir l’objectiu.

“Només s’optarà per una fórmula que sigui factible de manera irrefutable”, va assenyalar a l’ACN el president de la Generalitat. Això passa per un “mecanisme que ajudi a acreditar que hi ha una majoria independentista davant del món i que permeti complir amb el mandat dels ciutadans”. En el discurs del 28 de setembre, Puigdemont no té previst anunciar cap data concreta, però sí un compromís per culminar el full de ruta. Això passa, com va insistir ahir el vicepresident Oriol Junqueras davant del consell nacional d’ERC, perquè tirin endavant les lleis de desconnexió.

Cargando
No hay anuncios

La idea de Palau és “compartir més” els passos amb la CUP i deixar enrere la desconfiança. Els anticapitalistes, que han patit sotracs interns -més públics que les desavinences que l’antiga CDC va viure arran del xoc per la investidura i els comptes-, volen tancar de pressa el capítol de la qüestió de confiança per evitar decisions a corre-cuita que tensin les seves bases, i centrar-se en la negociació dels futurs pressupostos. La fórmula per fer-ho és reunir-se discretament amb Puigdemont i el seu entorn i evitar “un xou mediàtic” de les reunions.

“Ens trobarem segur”

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts cupaires, la reunió “va anar bé”. “Ens trobarem segur”, afirmaven les mateixes veus, que afegien que “no hi ha cap motiu” per votar contra Puigdemont si manté el seu compromís d’acabar el procés abans de l’estiu que ve, encara que no sigui a través del RUI. “No podem presentar-nos com l’accelerador i frenar-ho tot a vuit mesos del final”, comenten a la direcció de la CUP. El probable suport a Puigdemont, però, no serà unànime: les veus més refractàries a l’acord demanen “més exigències” i “passos més clars” a Junts pel Sí.

Tres fites clau per traçar el nou rumb independentista

Cargando
No hay anuncios

Qüestió de confiança

Se celebra el 28 de setembre i totes les parts donen per fet que Carles Puigdemont la superarà. El president traçarà el nou full de ruta i les bases d’una nova entesa parlamentària amb la CUP.

Cargando
No hay anuncios

Pressupostos

El vicepresident Oriol Junqueras ja treballa en el projecte de comptes per al 2017. Hi haurà partides clau per afermar la desconnexió i augmentar les partides destinades a despesa social.

Cargando
No hay anuncios

Debat de política general

És on es detallarà el mecanisme pel qual es validarà la independència, sempre que la ciutadania ho desitgi. El referèndum unilateral d’independència està damunt la taula del president.