Puigdemont presenta el nou partit i convoca l'assemblea constituent el 25 de juliol
L'expresident promet "accelerar el Procés" en el manifest inicial
BarcelonaDesprés de mesos de valorar-ho i negociar amb el PDECat sense èxit, l'expresident Carles Puigdemont ha fet el pas finalment: ha anunciat la creació del nou partit polític que vol que aglutini l'espai de JxCat. Ha situat el 25 de juliol com la data de l'assemblea oberta a tothom qui s'hi vulgui sumar i ha consumat així, tal com explica avui l'ARA, el pas endavant de l'excap de l'executiu a l'exili sense esperar a resoldre el debat intern al Partit Demòcrata. Un trencament? Encara no es pot dir, perquè les converses entre Jordi Sànchez, president de la Crida, i David Bonvehí, president del PDECat, continuaran fins a l'últim minut per evitar la trencadissa de cara a les pròximes eleccions al Parlament. Una de les qüestions que hi haurà damunt la taula és qui es queda la marca JxCat, que aquest dijous ha fet servir Puigdemont en el manifest, però que té registrada el PDECat des del 2018.
"Interpel·lem les persones que creuen que l'estat espanyol no té cap voluntat de reformar-se ni tan sols de transformar-se en una democràcia i una economia socialment responsables i de prestigi al món, a sumar-se a aquest projecte", afirma el manifest, que també es compromet a "accelerar el Procés" i "a governar les institucions des del compromís de l'assoliment democràtic de la independència de Catalunya".
Es tracta d'un primer anunci que, segons fonts de JxCat, anirà seguit d'un període d'inscripcions per captar tothom qui ho vulgui de cara a participar en l'assemblea del dia 25. "Les persones sotasignades assumim la responsabilitat d'impulsar la constitució en forma de partit l'espai polític que des del desembre del 2017 s'ha articulat al voltant de JxCat", diu el manifest difós per Puigdemont.
Els noms que apareixen en aquesta convocatòria pública són importants: a més de Puigdemont i l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez, s'hi sumen els altres presos de JxCat –Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn–, i els exconsellers Lluís Puig i Antoni Comín, aquest últim a Esquerra en l'anterior Govern. També hi són els consellers actuals Meritxell Budó i Damià Calvet; el vicepresident del Parlament, Josep Costa; el secretari primer de la mesa, Eusebi Campdepadrós; les diputades Elsa Artadi, Gemma Geis, Teresa Pallarès i el diputat i regidor a Barcelona Ferran Mascarell, a més de l'exmembre d'ERC Pep Andreu i els alcaldes del PDECat Lluís Guinó, Marta Madrenas i Anna Erra.
No hi són, en canvi, la cap de files de JxCat al Congrés, Laura Borràs; el president i el portaveu del grup al Parlament, Albert Batet i Eduard Pujol; els consellers Miquel Buch i Jordi Puigneró; i el president, Quim Torra. Les fonts consultades justifiquen que es tracta d'un grup "operatiu" per preparar el congrés del dia 25 de juliol i que els presidents de grups parlamentaris no apareixen per mantenir la "cohesió" interna, perquè hi ha diputats del PDECat que no estan d'acord amb l'impuls del projecte.
"El grup impulsor del partit no prefigura els futurs òrgans", resumien aquest vespre des de JxCat, tot aclarint que serà al congrés del dia 25 quan s'escollirà la direcció del partit. Una executiva en què hi tindran un paper important tant Puigdemont com Jordi Sànchez.
El manifest fet públic aquest dijous s'adreça als votants de l'1 d'octubre i als de JxCat, però no només: "També als que no ens han votat mai". "Un partit nou, nascut de la suma de persones, amb tot el capital cultural i bagatge del sobiranisme democràtic i de les seves plurals tradicions ideològiques", diu el text sense definir res més. També es comprometen que els militants tindran "la darrera paraula" en les decisions més rellevants i a lluitar contra la corrupció i les males praxis administratives. Aquesta afirmació és clau de cara a escollir el presidenciable, perquè apunta que es podria elegir per primàries: JxCat , a pocs mesos de les eleccions, no té candidat o candidata més enllà de Puigdemont.
La tensió amb el PDECat per la marca de JxCat
Amb aquest moviment, els militants del PDECat han de decidir si se'n van o no amb el partit de Puigdemont. Fonts de la direcció del Partit Demòcrata, després de fer-se públic el manifest, recorden que no es permet la doble militància i que si algun associat vol fer-se del partit de l'expresident no pot mantenir el carnet, d'entrada, del Partit Demòcrata. Tampoc, asseguren, Puigdemont pot utilitzar la marca i el partit de Junts per Catalunya per presentar-se a les eleccions "si no arriba a un acord amb el PDECat", malgrat que Puigdemont sí que l'usa ja en el manifest inicial.
L'executiva del PDECat va registrar JxCat com a formació política el 2018 i és una de les seves millors cartes de negociació perquè és el nom amb què s'identifica l'espai en totes les eleccions des de fa tres anys. De fet, des del PDECat no descarten presentar-se en solitari i preveuen convocar un consell nacional el 26 de juliol per decidir, just l'endemà del congrés de Puigdemont, el seu futur. "És el moment d'abandonar tensions estèrils i mirades massa sovint egocèntriques i enfocades al petit espai de cadascú", assegura el manifest de l'expresident en al·lusió al Partit Demòcrata.
Les dues parts asseguren que continuaran parlant fins a l'últim moment, però les converses segueixen al mateix punt des de fa mesos: des de l'entorn de Puigdemont volen sumar individualment els militants del PDECat amb la resta al nou partit; mentre que Bonvehí defensa fer una coalició per assegurar que el Partit Demòcrata segueix viu.
Amb la data del dia 25 encerclada al calendari, el compte enrere definitiu per saber si hi ha trencament ha començat.