Política12/05/2016

Puigdemont, amb la diàspora catalana a Londres: "Si sortís un 'no' a la Constitució, se n'hauria de fer una altra"

El president de la Generalitat escolta els dubtes dels catalans al Regne Unit en una conversa informal després de sopar

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresUna de les incògnites obertes sobre el full de ruta sobiranista és què passaria si el 'no' s'imposa en el referèndum que ha de ratificar la Constitució. Aquest dimecres, davant d'un centenar de membres de la diàspora catalana al Regne Unit –"la diplomàcia civil" del país, en paraules de Carles Puigdemont–, el president de la Generalitat va apuntar que "si el referèndum es perd, el mateix Parlament, que és constituent, hauria de fer una altra Constitució". Segons Presidència, no es tracta d'un pla del Govern sinó d'un comentari del president fet en un entorn informal a preguntes dels comensals.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al llarg de més de dues hores, en un sopar celebrat a un hotel de Londres organitzat per Catalans UK, que fa les funcions de casal al Regne Unit, els assistents van sotmetre a un tercer grau el president de la Generalitat. Les seves preguntes van constituir l’inventari d’algunes de les preocupacions específiques de la comunitat exterior, però, sobretot, de les moltes incerteses que planen damunt de la política catalana, i entre les seves qüestions van aparèixer els dubtes sobre què passarà quan hagin vençut els 18 mesos de la legislatura.

Cargando
No hay anuncios

Puigdemont va respondre a un auditori expectant tot resumint el full de ruta: "Quan el Parlament de Catalunya aprovi la llei de transició jurídica, estarà fent un acte de sobirania que no vindrà precedit d’una declaració unilateral d’independència. La llei de transició jurídica ve a garantir que hi haurà seguretat. Al final d’aquesta legislatura hi haurà eleccions constituents i, després, el referèndum sobre la Constitució. Per tant, encara dues pantalles més abans de poder fer una declaració efectiva d’independència".

Tanmateix, Puigdemont va assegurar que l’objectiu de la independència s’aconseguirà. Tot i apuntar que és "molt, molt difícil", va assegurar que no hi ha alternativa. "O independència o trens que no funcionen", va concloure davant d'un auditori excitat per la presència del president de la Generalitat a Londres.

Cargando
No hay anuncios

La trobada es va produir després que Puigdemont es reunís amb el primer ministre escocès, Alex Salmond, i, entre plat i plat, el president de la Generalitat va respondre des de preguntes de perfil més personal –en què es va mostrar més distès– fins a qüestions en què va mostrar el seu perfil més polític.

"Què estan fent vostès perquè en un termini raonable, els 18 mesos, es proclami la independència”, li van etzibar d’entrada. El rosari d’interrogants va continuar: "Com es va assabentar i com va viure els moments en què va saber què li podia passar al president Mas?". També va rebre algun elogi disfressat de dard al seu antecessor, Artur Mas: "S’ha acabat l’etapa de l’austeritat i l’arrogància?", li van preguntar.

Cargando
No hay anuncios

L'interrogatori no es va quedar aquí: "Ara que no hi ha govern a Espanya entra dins dels plans seus accelerar el procés?";"Quin resultat seria millor per als interessos de Catalunya en el referèndum sobre el 'Brexit'?";"Què fa falta per arribar al 51% dels vots i convèncer la gent que encara no està convençuda?";"Ha de ser el castellà llengua oficial a la Catalunya independent?".

Amb el segon plat va arribar l'embranzida final dels assistents: "Hi ha un calaix [financer] de reserva per ajudar en el període de transició, via crèdit internacional?";"La Catalunya independent ha de tenir exèrcit?";"S’està pensant en algun tipus de pacte amb Espanya?";"Continuarà exercint el periodisme després de deixar el càrrec?".

Cargando
No hay anuncios

"Sóc un home atrapat en un pentinat"

Puigdemont va fer broma davant d'algunes qüestions: "Era a Girona, passejant per la Devesa amb les dues filles, quan em va trucar el president Mas demanant-me que si podia baixar a Barcelona. Pensava anar a la perruqueria aquell dia però no vaig poder. Des d’aleshores sóc un home atrapat en un pentinat". Però es va mostrar més seriós en d'altres.

Cargando
No hay anuncios

Va encadenar respostes una darrere l'altra: "No volem una Europa afeblida; després del 'Brexit' hi pot haver un 'Frenchit'. Hi ha una pulsió antieuropea que no ens podem permetre";"Els convençuts no els perdrem, per arribar a la resta ens convé molta endreça i poca fresa; hem de fer un projecte d’adhesió"; "Oblideu-vos de les llegendes urbanes que diuen que hi ha un país disposat a pagar-nos la independència. No hi són. Però busquem solucions adequades. I en un moment concret, ateses les circumstàncies, els diners hi seran".

"Exèrcit no; intel·ligència de defensa, sí"

Cargando
No hay anuncios

I encara més: "No s’està pactant res amb Espanya. Pactar? Els termes de la consulta";"Hi ha un corrent que aconsella no determinar en les constitucions una llengua oficial. En tot cas, el català és la pròpia de Catalunya i el castellà és la d’un col·lectiu de gent a qui no volem desposseir del fet de sentir-se espanyol. Volem tenim molt bona relació amb Espanya”;"Exèrcit convencional? No. Intel·ligència de defensa, sí".