Política23/12/2019

La Fiscalia demana al Suprem que mantingui les euroordres contra Puigdemont i Comín i que se suspengui la seva immunitat

El ministeri fiscal apunta que les eleccions europees van ser posteriors als fets que se'ls imputa

Laia Forès

MadridLa Fiscalia ha demanat aquest dilluns al Tribunal Suprem que mantingui les euroordres cursades contra l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, que la justícia belga està estudiant, i reclama a l'alt tribunal que sol·liciti al Parlament Europeu "amb la màxima urgència possible" que suspengui la seva immunitat. És la resposta del ministeri fiscal a la situació dels dos polítics catalans respecte a la sentència de dijous passat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que reconeixia la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat i que va fer que l'Eurocambra posés en marxa el procés per reconèixer i acreditar Puigdemont i Comín com a eurodiputats.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia considera que la sentència europea no ha de modificar la situació de l'expresident i l'exconseller perquè la "gravetat" dels fets que s'imputen a Puigdemont i Comín –anteriors a les eleccions europees, puntualitza l'escrit– i el fet que es trobin "fugats" de la justícia fan necessari que es mantingui l'euroordre i la declaració de rebel·lia. "El fet que hagin comès delictes molt greus i es trobin en rebel·lia [...] justifica la necessitat de mantenir les mesures cautelars que pesen sobre tots dos i, particularment, les ordres de detenció europees", afirma la Fiscalia.

Cargando
No hay anuncios

El ministeri fiscal, a més, retreu a Puigdemont i Comín, sense presentar cap prova, que es presentessin a les eleccions europees per adquirir la immunitat i no ser processats. "El que pretenia en realitat era acollir-se al paraigua de la immunitat que, al seu parer, li concedia l'elecció com a eurodiputat amb el propòsit d'obtenir la llibertat i eludir el procés penal", valora la Fiscalia en el seu escrit al Suprem.

El Tribunal Suprem va donar cinc dies a totes les parts per presentar les seves al·legacions a la sentència europea. Per la Fiscalia, la sentència no canvia la situació de Comín i Puigdemont. Per això exigeix al jutge del Suprem Pablo Llarena, instructor del cas del Procés, que comuniqui al Parlament Europeu que es mantenen totes les mesures contra Puigdemont i Comín amb l'objectiu de frenar el seu reconeixement com a eurodiputats. També demana a la justícia belga que esperi a resoldre les euroordres fins que l'Eurocambra decideixi sobre la seva immunitat.