Puigdemont, el candidat més votat en les eleccions al Consell per la República, seguit de prop per Ponsatí

Comín i Puig, els altres dos dirigents que més suport han rebut en uns comicis on han participat unes 22.000 persones

Sense sorpreses. L'expresident Carles Puigdemont ha estat el candidat més votat en les eleccions a l'Assemblea de Representants del Consell per la República, que es van obrir divendres i s'han tancat aquest diumenge al vespre. El president d'aquest òrgan ha estat el candidat més votat dels 525 aspirants a formar part d'aquesta assemblea, en què s'han escollit 121 representants: 81 entre la ciutadania -amb carnet del Consell- i 40 entre els càrrecs electes independentistes que hi volien ser, la majoria dels quals provinents del partit de Puigdemont. L'expresident del Govern de l'1-O ha obtingut 21.086 vots, cosa que implica el suport de la immensa majoria dels 22.584 votants (el 25,7% dels 87.883 que tenien dret a vot). "Avui hem fet un pas molt gran en la consolidació de la institució, fidels al compromís de radicalitat democràtica com quan vam fer l'1-O i vam declarar la independència el 27-O", ha ressaltat Puigdemont per valorar els resultats en una intervenció des de Brussel·les abans de sentenciar que "el Consell és història i futur" en el procés independentista.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exconsellera Clara Ponsatí -que s'hi ha presentat malgrat que va sortir fa poc del govern del Consell al considerar que l'entitat estava sotmesa a "dinàmiques autonomistes"- només ha rebut 460 vots menys i s'ha situat en la segona posició. Els altres dos candidats més votats també són els exconsellers exiliats Toni Comín (19.461) i Lluís Puig (17.997), a poca distància de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que amb 17.083 vots ha assolit la cinquena posició. La diputada de Junts al Congrés Pilar Calvo (10.598) ha estat la sisena candidata més votada en una assemblea on també han resultat escollits d'aquest partit la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, o el diputat al Parlament Josep Riera, però n'ha quedat fora el senador Josep Maria Cervera.

Cargando
No hay anuncios

En uns comicis dels quals ERC i la CUP s'han desentès perquè consideren que el Consell per la República és un òrgan partidista vinculat a Junts, els dos representants que presentaven els anticapitalistes han resultat elegits. La regidora d'Arenys de Mar Ona Curto, la setena dirigent més votada, i el regidor de Sant Pol de Mar David Hernández, membres de Poble Lliure -l'única organització de la CUP que participa en el Consell- formaran part de l'assemblea de representants, que ara ha d'escollir la seva presidència i, després, la presidència del Consell per la República, emulant el sistema parlamentari. Els dos únics regidors d'ERC que s'hi presentaven, Àdam Bertran (Girona) i Josep Llobet (Navata), en canvi, n'han quedat fora, però l'exdiputat Joan Puig, del corrent Primer d'Octubre, crític amb la línia oficial del partit, sí que ha estat entre la vuitantena de representants escollits per la ciutadania.

Cargando
No hay anuncios

Entre els candidats que no eren càrrecs electes i que han estat elegits destaquen l'exdiputada de Podem Àngels Martínez Castells, l'exregidor d'ERC de Sant Joan de Vilatorrada i ara membre de Junts Jordi Pesarrodona, Pere Cardús, que va ser cap de premsa del president Quim Torra, i l'humorista Toni Albà. La composició d'aquesta assemblea estarà formada per un 70% de dones i un 30% d'homes, cosa que Comín ha volgut destacar en una intervenció també des de la capital belga.