Puigdemont avisa Sánchez que el "període de gràcia" s'acaba i espera la seva "recepta" per a Catalunya

"Viatjaré per tot el continent per defensar la causa de la llibertat i l'autodeterminació", assegura

Quim Torra, Carles Puigdemont, Meritxell Serret i Toni Comín, a Brussel·les
Ot Serra
28/07/2018
5 min

BarcelonaCarles Puigdemont envia un toc d'alerta a Pedro Sánchez. En roda de premsa a la seu de la delegació del Govern a Brussel·les, acompanyat per Quim Torra, l'expresident ha assegurat que "el període de gràcia s'acaba" i que té "deures pendents" en matèria catalana. Un cop tornat d'Alemanya després de quatre mesos, Puigdemont ha deixat clar que el suport del PDECat a la moció de censura no és un "xec en blanc" i ha avisat que la societat catalana està expectant de la seva proposta per a Catalunya. "Estem esperant la recepta Sánchez, si existeix, davant el que ha reconegut que és un problema polític", ha apuntat Puigdemont, que ha situat la tornada de vacances com el moment en què el president espanyol hauria de fer una proposta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes paraules arriben després que el grup parlamentari al Congrés hagi contribuït a la negativa de la cambra baixa a aprovar el nou sostre de despesa, que ha suposat un primer revés per al líder del PSOE. Tot i que Puigdemont ha volgut deixar clar que no li correspon prendre cap decisió en nom del grup parlamentari a Madrid, ha trobat "raonable" demanar resultats un cop esgotat el termini "d'instal·lació" del govern de Sánchez. "Però és lògic, és de sentit comú, imagini's que no passés. Algú ens podria dir, per què l'heu votat llavors?", ha remarcat.

Torra ha compartit el diagnòstic i, tal com ja va fer Puigdemont dimecres des de Berlín, ha demanat a Sánchez que "passi dels gestos als fets". El president ha defensat el "diàleg, diàleg i diàleg" i ha subratllat que després de molts anys de desavinences entre la Moncloa i la Generalitat hagi pogut seure al voltant d'una taula "a parlar de tot" amb el cap de l'executiu espanyol. Ara bé, ha advertit que el punt de partida del seu Govern és l'1-O i la "declaració política d'independència" del 27 d'octubre, de manera que en ple "segle XXI l'única manera de resoldre una qüestió política és votant". Torra s'ha referit en diverses ocasions a "l'extrema gravetat política" que es viu a Catalunya i ha parlat de la "causa justa" de l'independentisme, subratllant que és una "idea que cal posar sobre la taula" i sobre la qual "es discutirà les pròximes setmanes".

D'altra banda, Puigdemont ha deixat clar que farà sentir la seva veu arreu d'Europa, un cop ha quedat amb llibertat de moviments arreu del món –excepte a Espanya–. "[Bèlgica] no és el final del meu viatge. A partir d'ara seguiré amb el meu viatge a Europa. Viatjaré a tot arreu del continent per defensar la causa de la llibertat i l'autodeterminació, però el meu viatge no s'acabarà fins que tots els presos polítics siguin alliberats i puguin tornar els exiliats", ha assegurat. D'aquesta manera, Puigdemont té prevista una sèrie d'actes i conferències en diferents països, per bé que no ha posat data d'inici perquè, ha dit, se li han "acumulat les peticions" i necessita ordenar l'agenda. L'únic dia que sí que ha assegurat tenir assenyalat és el 4 de setembre, quan Pablo Llarena està citat a comparèixer davant la justícia belga.

Bona part de les manifestacions de Puigdemont i Torra ha anat dedicada a criticar la justícia espanyola i a comptar-la amb el resultat dels procediments judicials a Europa. "¿Algú dubta que Escòcia hauria pres la mateixa decisió que Alemanya?", s'ha preguntat el president de la Generalitat, que creu que els fets han demostrat que qui té el "problema és Espanya" i no Europa. A més a més, s'ha mostrat convençut que els processats que hauran de seure al banc dels acusats "no tindran un judici just". "Com pretén tapar totes aquestes vergonyes el ministre Borrell?", ha qüestionat Torra. Així, el cap de l'executiu ha assenyalat les "derrotes" que ha patit l'Estat en aquesta qüestió i s'ha preguntat quantes en necessita i quant "patiment ha d'infringir" per adonar-se que "el problema polític requereix una solució política". Un primer pas, ha defensat, és que la fiscalia retiri els càrrecs contra els dirigents independentistes: "La repressió ha d'aturar-se".

El Consell de la República, en 'standby'

Malgrat que la tornada de Puigdemont a Brussel·les ha de servir també perquè els exiliats posin fil a l'agulla al Consell de la República que van prometre les forces independentistes, l'expresident ha admès que aquest dissabte no era el dia per parlar-ne i que "reprendrà el fil" a la tardor. Ha explicat, però, que els últims mesos ha estat fent feina amb Toni Comín i que ara és moment de "posar-la en comú" amb tots els actors del sobiranisme. Puigdemont ha deixat clar que aquest espai polític ha de servir per "coordinar estratègies i accions" i s'ha mostrat convençut que en sortirà un "impuls molt precís".

Tot i no citar-lo, Puigdemont s'ha referit a Brussel·les com un "espai polític" com el grup parlamentari al Parlament i al Congrés en els quals hi ha d'haver "unitat" amb el Govern, per bé que ha deixat clar que la figura de president de la Generalitat és Quim Torra. "El Govern gestiona el seu àmbit de competències i qui rendeix comptes és el president, els consellers i les conselleres", ha indicat. "¿Això exclou que amb el grup al Parlament i Madrid i en altres espais no ens hàgim de posar d'acord? En absolut. Ens hem de posar d'acord. No ens cansem de fer proclames a la unitat", ha afegit. Tot i l'evident protagonisme del nou Govern, Puigdemont no ha amagat que segueix vigent l'objectiu de la "plena restitució".

Retorn a Bèlgica i rebuda a Waterloo

El líder de JxCat ha volat aquest matí des d'Hamburg fins a la capital europea i ha aterrat poc després de les vuit a Bèlgica, on s'ha reunit amb el president de la Generalitat, Quim Torra, part del seu Govern –Jordi Puigneró, Laura Borràs, Maria Àngels Chacón i Víctor Cullell– i els exconsellers a l'exili –Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí– a la delegació del govern davant de la Unió Europea. Ha sigut la primera vegada que Puigdemont ha entrat a la delegació des que el mes d'octubre va marxar de Catalunya. No ha viatjat el conseller d'Interior, Miquel Buch, ni la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, que s'han quedat a Barcelona per seguir la vaga de taxistes.

També s'han desplaçat un grup de diputats del grup parlamentari de JxCat, com és el cas dels portaveus adjunts, Eduard Pujol i Gemma Geis, i els membres de la mesa, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós. ERC ha enviat menys representació a Brussel·les, tot i que hi ha viatjat la portaveu del grup parlamentari, Anna Caula.

Reunió a Brussel·les del Govern de la Generalitat i els exiliats

Torra ja s'ha reunit minuts abans amb la delegada del Govern davant de la Unió Europea, Meritxell Serret. La trobada, la primera que tots dos fan a la seu de la delegació des que van assumir els seus càrrecs. En una entrevista a RAC1, Serret ha destacat que és "optimista" respecte a la causa contra el Procés i ha coincidit amb Puigdemont que no es veu 20 anys fora de Catalunya. En aquest sentit, ha subratllat que tant Pedro Sánchez com Pablo Casado hagin posat sobre la taula reformar el Codi Penal per encabir nous delictes contra l'independentisme, una prova que no s'haurien comès els delictes que s'atribueixen en la causa que hi ha ara oberta al Suprem.

Puigdemont i la resta de representants independentistes es desplaçaran les pròximes hores a la Casa de la República –situada a Waterloo–, on aquesta tarda es farà un acte de rebuda a l'expresident. Servirà per exigir la llibertat dels presos polítics i els exiliats, un cop el jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena va retirar les ordres de detenció europea i internacional i va renunciar a les extradicions dels dirigents independentistes a l'estranger. Un pas que ha servit perquè tots ells tinguin plena mobilitat arreu del món excepte a l'estat espanyol, on encara pesa sobre seu una ordre de detenció. A l'acte hi haurà diversos parlaments i comptarà amb la presència de membres de l'Associació Catalana pels Drets Civils –els familiars dels presos i exiliats–, de les entitats sobiranistes i també hi serà el raper Valtonyc.

stats