Política02/10/2018

Puigdemont defensa el diàleg davant “la ira de l’Estat"

El president a l'exili participa en una conferència a Amsterdam en què defensa la no violència del sobiranisme

Esther Herrera
i Esther Herrera

Brussel·lesL’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha defensat de nou el diàleg “davant la ira de l’Estat” l'endemà de la tensió viscuda en la commemoració del referèndum de l’1-O. Ho ha fet en un discurs a Amsterdam, en un esdeveniment de teatre experimental que combinava peces dramàtiques, com ‘Egmont’, de l’escriptor alemany Wolfgang Goethe, o 'Homenatge a Catalunya', de George Orwell, amb una conversa amb el polític català.

Inscriu-te a la newsletter Qui és més corrupte?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Nosaltres no volem un moviment guiat per la ira. La ira és una emoció encegadora que només condueix al dolor. Per tant, no resol els conflictes tant personals com polítics, ans al contrari, els perpetua. Sempre he dit que davant la ira de l’Estat, l'única solució és el diàleg”, ha assegurat. Sobre el moviment sobiranista, ha defensat que “és radicalment pacífic i democràtic". "En canvi, l’Estat ha actuat amb ira i ràbia”, ha assegurat Puigdemont, en un discurs introductori en un teatre amb les entrades exhaurides a la capital holandesa. La conferència estava emmarcada en un cicle de trobades sota el lema ‘Ràbia, ira, frustració, odi’.

Cargando
No hay anuncios

Després d’una llarga ovació quan ha entrat, durant dues hores, Puigdemont ha parlat sobre com veu la situació de Catalunya dels últims anys amb el periodista holandès Yoeri Albrecht, que ha preguntat fins a tres vegades si té por de la violència o, fins i tot, d'“una guerra civil” al país. “Qui es pot pensar que una decisió d’un Parlament escollit democràticament pugui ser la base d’un conflicte armat? De quin país estem parlant?”, ha contestat Puigdemont, que ha rebutjat aquesta possibilitat. “Justament que ens haguem de fer aquesta pregunta, de tenir por d'una reacció violenta de l’Estat, ja justifica que vulguem marxar”, va insistir l’expresident. També ha defensat que mai no hi ha hagut violència als carrers durant les manifestacions dels 11-S. “Ja hem demostrat el profund i radical compromís del poble català amb la no violència”.

La conversa, que s’ha intercalat amb diversos fragments d’obres, també ha inclòs la representació d’una actriu d’un fragment del llibre ‘Noia en guerra’, de l’escriptora Sara Novic, en què detalla la guerra per la independència de Croàcia. Interpel·lat per les comparacions entre el conflicte croat i el català, Puigdemont ha sigut rotund: “A Croàcia es van matar, eren capaços de matar [per la independència]. Aquella Croàcia ara és membre de la UE. A Catalunya no volem arribar a aquest tipus d’estratègies. Però per què Catalunya s’ha de rebre amb la indiferència d’Europa? Hauria de ser un premi, no un càstig”, va etzibar.

Cargando
No hay anuncios

També ha carregat contra l’estat espanyol, de qui fins i tot ha admès que “sempre havia estat disposat” a què l’estat espanyol fos “el seu estat”, però que “40 anys després de la Constitució ha fracassat”. També ha lamentat que el govern de Pedro Sánchez ha fet pocs avenços per millorar la situació a Catalunya titllant que “la recepta de Sánchez és la recepta Rajoy 2.0” i ha advertit que a Catalunya qui “té por és qui porta un llaç groc, qui té por son els líders independentistes que poden anar a la presó o l’exili, o un cantant que escriu cançons contra la Corona”. Preguntat pel futur, ha expressat que tots els dies en llevar-se pensa: “És el meu últim dia a l’exili”. Una idea que sap que “no és realista”, però que creu que haurà d’esperar fins a una decisió final del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg. “Aquest és el nostre objectiu, i per aquesta raó creiem en Europa”ha asseverat.