L'unionisme acusa Puigdemont de "desafiar l'estat de dret" per voler votar les conclusions del procés constituent

Enganxada entre el president de la Generalitat i els portaveus del PP i Ciutadans per la intenció del sobiranisme de portar al ple la discussió del full de ruta

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la sessió de control
J. Serra Carné / O. March
27/07/2016
2 min

BarcelonaLa votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent ha marcat la sessió de control al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la segona jornada del darrer ple del Parlament d'aquest curs polític. Puigdemont ha respost amb contundència al portaveu del grup popular, Xavier García Albiol, que havia acusat el Govern i el Parlament de promoure una "república totalitària" per "desafiar l'estat de dret" per haver portat al ple la votació d'unes "conclusions il·legals". El president de la Generalitat ha preguntat al dirigent del PP si creia que "els dos milions de votants de Junts pel Sí i la CUP eren totalitaris". "Es posa la bena abans de la ferida", ha afegit Puigdemont, que també ha qüestionat a Albiol si estava d'acord que "un Parlament prengui decisions en un debat parlamentari serè i de manera lliure".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat, davant de les acusacions d'inacció formulades pel PP, ha recordat que el seu executiu s'ha sotmès a quinze sessions de control i ha proposat 11 projectes de llei. "M’he sotmès a quinze sessions de control, i Rajoy, zero", ha recalcat. L'unionisme havia endurit aquest dimarts els seus avisos a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per reclamar-li que eviti el debat al ple de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent després de la resolució del Tribunal Constitucional (TC).

Arrimadas acusa Puigdemont de voler-se situar "per sobre de les lleis"

L’enganxada que Puigdemont ha mantingut amb Albiol s’ha reproduït amb la cap de files de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha demanat al president de la Generalitat que sigui "valent" i respongui les preguntes de l’oposició sobre la comissió del procés constituent. Puigdemont ha lamentat que Arrimadas consideri un "escàndol" i una "marcianada" que el Parlament es pronunciï sobre les conclusions d'una comissió d'estudi. "No és cap anormalitat democràtica", ha subratllat el president. Arrimadas ha respost a Puigdemont que "aquestes conclusions deixen la majoria dels catalans" al marge del que defensa el Govern. "Si s’aprova això, els meus pares, que viuen a Andalusia, es convertiran en estrangers a Catalunya", ha reblat la cap de files de Ciutadans.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha preguntat sobre aquesta qüestió, central en l'última setmana de curs polític al Parlament. "La reivindicació de la independència és legítima, però res no habilita una majoria per situar-se fora de la legalitat. Les institucions són de tots els catalans", ha ressaltat Iceta. "Una majoria inferior a dos terços pot convertir aquest Parlament en una assemblea constituent? Ningú no està per sobre de la llei en un estat de dret. L'aprovació d'aquestes conclusions no deixa res a banda de l'enfrontament amb l'Estat", ha insistit

Puigdemont li ha retret que faci servir expressions "impròpies" i "inadequades", i ha situat el futur de Catalunya en mans dels ciutadans, els veritables "amos del país". A Lluís Rabell, cap de files de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), li ha retret que miri cap a Madrid a l'hora d'avaluar l'actualitat política. El president ha demanat al pol d'esquerres que, si vol "desconnectar" dels "grups poderosos" per fer polítiques socials, no es dediqui a tombar els pressupostos.

stats