El nou govern de Pedro Sánchez

Puigdemont agraeix al govern espanyol la feina pel català però avisa que "no és suficient"

Junts manté viva la negociació amb el PSOE malgrat l'ajornament de l'oficialitat al Consell de la UE

BarcelonaUna de les condicions de Junts per donar suport a Francina Armengol com a presidenta del Congrés de Diputats va ser aprovar l'oficialitat del català al Consell de la Unió Europea. I, en concret, va parlar d'una data, el 19 de setembre, i va advertir que si no tirava endavant, les negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez saltarien pels aires. Finalment, aquest dimarts l'oficialitat del català no ha prosperat, però cap estat ha vetat la decisió, i els Vint-i-set s'han instat a tornar-ne a parlar el 24 d'octubre. Com queda, doncs, la investidura de Sánchez? Les converses, per a Junts, es mantenen vives, ja que consideren que encara hi ha temps abans del 27 de novembre -data màxima per triar un nou president del govern espanyol- per activar l'oficialitat, asseguren fonts del partit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un missatge a Twitter, l'expresident Carles Puigdemont ha defensat que "mai s'havia arribat tan lluny" amb el català a la Unió Europea i "mai abans tants països de la UE s'havien mostrat favorables" a l'oficialitat de la llengua catalana. És més, fins i tot ha agraït "els esforços" i el "treball" del ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, a l'hora de negociar amb els països europeus per intentar tirar endavant la proposta. Ara bé, també ha llançat un advertiment al govern espanyol: "Que cap estat hagi vetat la proposta és bona notícia, però no és suficient. L'Estat ho sap, sap que té feina pendent i sap que l'ha de fer amb diligència, perquè l'oportunitat és ara".

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, l'expresident de la Generalitat manté la pressió cap al PSOE, però evita reclamar que l'oficialitat estigui aprovada abans de la investidura de Pedro Sánchez –tal com havia reclamat fins ara–. A parer de Junts, la discussió que ha tingut lloc aquest dimarts al Consell de la UE inicia els tràmits necessaris perquè el català assoleixi un canvi d'estatus: "El camí per aconseguir-ho hauria de ser irreversible sense haver d'esperar massa; perquè ja hem esperat prou", ha constatat l'expresident. Les paraules de Puigdemont van en la línia del que ja ha expressat aquest matí de dimarts la portaveu dels juntaires al Congrés de Diputats, Míriam Nogueras, que ha qualificat la jornada d'"històrica" perquè també s'ha pogut parlar per primer cop en català al Congrés de Diputats.

Cargando
No hay anuncios

El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha celebrat la decisió de poder parlar català a la cambra espanyola, però en la qüestió europea els republicans s'han mostrat més crítics que Junts –que és qui va posar sobre la taula l'oficialitat del català al Consell de la UE–. "No donarem les gràcies per avançat al PSOE, exigim que s'espavili", ha dit la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, en una roda de premsa al Parlament. Una reacció similar a la del Govern monocolor d'ERC: la portaveu, Patrícia Plaja, ha acusat el govern espanyol d'actuar "tard i malament". I és que tan Junts com Esquerra competeixen ara per qui s'emporta els rèdits de negociar amb els socialistes. Tots dos partits independentistes treuen pit dels seus respectius acords i intenten convèncer tothom que els seus pactes amb el govern espanyol són millors que els de l'altre.