La crisi d'ERC

Puigcercós, Forcadell i un grup d'històrics d'ERC demanen a Junqueras que s'aparti

Donen suport a la candidatura rovirista de Nova Esquerra Nacional, encapçalada per Xavier Godàs i Alba Camps

BarcelonaJoan Puigcercós, Carme Forcadell, Dolors Bassa i altres dirigents històrics d'ERC demanen a Oriol Junqueras que s'aparti de la cursa per liderar Esquerra. Consideren que l'expresident és l'obstacle perquè el partit pugui reflotar i, per això, han demanat explícitament a l'ara expresident republicà que plegui. "Necessitem persones al capdavant que aglutinin i sumin, no que divideixin", ha defensat el mateix Puigcercós aquest matí en una roda de premsa en què l'exdirigent d'ERC i aquest grup de militants han explicitat el seu suport a la candidatura de Nova Esquerra Nacional, pròxima a Marta Rovira. Entre els dirigents històrics que s'han posat al costat del projecte que encapçalen Xavier Godàs i Alba Camps hi ha l'exsecretari general Joan Ridao i els exconsellers Joan Manuel Tresserras, Josep Huguet i Marta Cid. També s'hi han sumat Manel Balcells i Anna Simó, exconsellers del tripartit i també del govern de Pere Aragonès; Meritxell Serret, consellera en el govern de Carles Puigdemont i d'Aragonès; a més de l'exportaveu del partit Marina Llansana, l'exalcalde de Tarragona, Pau Ricomà, o l'exdiputat Agustí Cerdà.

Inscriu-te a la newsletter El primer examen de Salvador IllaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Demanaria a Oriol Junqueras una reflexió, que més enllà del congrés pensés en el demà. Hem de sumar, ser capaços de fer una transició tranquil·la", ha afegit Puigcercós. L'expresident d'ERC ha volgut posar en valor la "transició tranquil·la" que tant ell com Ridao van protagonitzar el 2010 quan van apartar-se després que els republicans toquessin fons i es quedessin amb 10 diputats al Parlament. Va ser llavors quan Oriol Junqueras i Marta Rovira van fer un pas endavant i van agafar les regnes d'ERC. "Ho vam fer perquè la nova direcció pogués remuntar en resultats i credibilitat. Aquest va ser el nostre objectiu i es va aconseguir", ha defensat Puigcercós.

Cargando
No hay anuncios

L'exdirigent republicà ha fet el paral·lelisme amb el 2010, però sobretot amb el congrés del 2008. La majoria de la militància republicana té gravada a foc aquella cita de fa setze anys com un dels moments més difícils de la història d'Esquerra. El partit es va partir en quatre candidatures enfrontades i va acabar amb l'escissió de Reagrupament. De tota manera, ara Puigcercós no veu risc de trencament: "No hi ha grans diferències entre les persones que han presentat una candidatura al congrés".

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, el grau d'enfrontament és similar al del 2008 i aquest grup de militants històrics consideren que, per evitar la batalla d'aquell congrés, Junqueras hauria de fer un pas enrere. "La seva actitud divideix, necessitem sumar", ha afirmat. De fet, l'exdirigent republicà ha defensat que tots els líders que van organitzar l'1-O, també Carles Puigdemont, "han de deixar pas". "Necessitem una renovació, tornar a convèncer l'electorat que l'independentisme pot tornar a recuperar la majoria política", ha subratllat.

L'endemà del congrés del 30 de novembre

Puigcercós ha defensat la candidatura de Xavier Godàs i Alba Camps com la que permetrà que el partit estigui "cohesionat" després del congrés del 30 de novembre. I en aquest sentit, Godàs ha allargat la mà a "tothom" i ha assegurat que, si Nova Esquerra Nacional guanya, "preservarà la unitat del partit". "Ningú sobra al partit [...] Tothom ha de continuar aquí i contribuir. Tothom qui ha estat important, continuarà sent important", ha afirmat. El candidat a la presidència ha apostat perquè ERC pugui "recompondre els seus actius".