La pugna per Madrid, la més decisiva i la més igualada

Iglesias retira el suport a Carmena per frenar el seu rival Errejón

Els candidats de Més Madrid a l’Assemblea Regional, Íñigo Errejón, i a l’Ajuntament, Manuela Carmena, ahir.
i Dani Sánchez Ugart
24/05/2019
3 min

MadridEls partits espanyols van abocar ahir de manera gairebé unànime els esforços en la batalla clau de les eleccions de demà: Madrid. Tots els líders estatals excepte Pablo Iglesias (que a Madrid té un territori pantanós, per la falta de candidatura del seu partit a l’Ajuntament i la rivalitat amb la d’Íñigo Errejón a la Comunitat) van triar la capital espanyola per tancar la seva campanya, conscients que la pugna clau és també la més igualada entre els blocs. “Està tot molt empatat a Madrid”, confessaven ahir fonts de la campanya socialista, que no acaben de donar credibilitat a les enquestes de l’inici de la campanya que donaven un avantatge clar al bloc de les esquerres tant a les eleccions autonòmiques com a les municipals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El bloc de la dreta que formen el PP, Ciutadans i Vox ha brandat en la recta final de campanya el seu assumpte preferit per mobilitzar l’electorat, que és Catalunya. La imatge dels presos polítics diputats al Congrés, dilluns i dimarts, ha sigut llegida per Pablo Casado, Santiago Abascal i sobretot Albert Rivera com un catalitzador dels seus vots. Al PSOE, per la seva banda, s’ha apagat l’optimisme desfermat de la setmana passada, quan van tancar la crisi del nomenament fallit de Miquel Iceta com a senador amb una doble ració de catalans a les cambres espanyoles que van considerar un èxit tant davant dels independentistes com de l’oposició de dretes. Però el PSOE també tem que l’impacte de la foto de Pedro Sánchez donant la mà a Oriol Junqueras al Congrés i la gestió que ha fet Meritxell Batet de la suspensió dels presos hagi fet canviar algunes coses.

Revifar la guerra de la dreta

El president espanyol en funcions va rebre un regal dels seus opositors des de l’inici de la campanya, per la guerra oberta entre Casado i Rivera per liderar l’oposició a ell. Però, a poc a poc, els dards de tots dos han tornat a impactar-lo. Ahir Sánchez va intentar revifar la guerra caïnita de la dreta, i va acusar-los d’actuar com Els immmortals, guiats pel lema de “Només en pot quedar un”. Com ha anat fent durant tota la campanya, Sánchez va demanar una revàlida de les urnes a les eleccions municipals i autonòmiques, perquè, segons ell, només amb el suport de les comunitats i els ajuntaments es podrà tirar endavant el programa de progrés que vol per a Espanya.

I Madrid, on l’escenari pot acabar en empat -la Comunitat ha guanyat diputats per l’augment de població i en tindrà 132-és la joia de la corona. La dreta ha promès convertir la comunitat en un oasi d’impostos baixos i liberalisme davant de la pujada d’impostos indiscriminada que diuen que prepara Sánchez amb Iglesias. Casado va incidir en aquesta idea ahir, conscient que l’amenaça d’un govern que inclogui Pablo Iglesias com a ministre pot servir-los d’element mobilitzador de l’electorat de dretes, que està desmotivat per la desfeta del 28-A. El líder del PP, que a Madrid es juga el futur polític, va afirmar que, si entren al govern, Unides Podem aplicaran a Espanya les receptes “fallides” de “Grècia i Veneçuela”. Com Sánchez, Casado també ha plantejat una “clau nacional” per a aquests comicis per decidir si Espanya “vol que Batet es passi tres dies discutint amb el Suprem i amb els lletrats” per no haver de suspendre “els colpistes”, o que a la Zarzuela es rebi “condemnats”.

La dreta es resisteix a abandonar la clau catalana, que va centrar tota la campanya del 28-A, tot i el nefast resultat que va obtenir en aquella ocasió, conscients com són que, tot i que no va servir per guanyar a tot Espanya, el bloc de les tres dretes sí que es va apuntar la victòria a la Comunitat de Madrid o en altres feus socialistes que també celebren eleccions demà com ara Extremadura i l’Aragó. Mentrestant, Rivera va continuar clarificant els blocs, amb la mateixa clau catalana de Casado, i va acabar la campanya desterrant amb més contundència possibles pactes amb el PSOE, pels acords que, segons ell, té Sánchez amb els independentistes i Bildu.

L’únic líder estatal que va sortir del guió i no va tancar la campanya a Madrid va ser Pablo Iglesias, que des d’ahir mateix no té candidat a l’Ajuntament de la capital espanyola. Davant de la possibilitat de donar ales a Errejón, company de partit de l’alcaldessa Manuela Carmena, el líder de Podem, que es juga també el lideratge demà, va optar per retirar-li el suport a la candidata de Más Madrid, i demanar el vot pel d’IU, Carlos Sánchez Mato.

stats