Pueyo no supera la qüestió de confiança a Lleida i ara l'oposició té un mes per trobar un candidat alternatiu

El Comú, que fins al juliol formava part del govern municipal, s'absté i deixa el govern municipal contra les cordes

ARA
i ARA

Dos anys i mig després de fer història a Lleida, ja que va acabar amb gairebé quaranta anys de governs socialistes, ERC veu trontollar la seva continuïtat a la Paeria. L'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, no ha superat aquest dilluns la qüestió de confiança a la qual s'havia sotmès després de no haver aconseguit prou suports a principis de desembre per tirar endavant els pressupostos del 2022. El resultat del ple obre ara un període d'un mes perquè els grups a l'oposició plantegin un candidat alternatiu per substituir-lo. Però si no s'arriba a un consens els comptes s'aprovaran automàticament i Pueyo mantindrà el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcalde republicà només ha rebut el suport dels dotze vots que corresponen als regidors del seu partit (7) i els del seu soci de govern, Junts (5). Els dos representants del Comú de Lleida, que fins al juliol formava part de l'executiu, s'han abstingut, mentre que la resta de formacions (PSC, PP i regidors no adscrits, que sumen 13 regidors) hi han votat en contra. Pueyo ha afirmat que el bloqueig és una "autèntica temeritat" i ha alertat del risc que suposaria no aprovar els comptes de cara a rebre els fons Next Generation. Així mateix, s'ha mostrat disposat a negociar amb els veïns un pla d'usos sobre el futur alberg per a temporers de Pardinyes, un dels esculls de les negociacions.

Cargando
No hay anuncios

El ple ha servit per posar en relleu que el trencament "serè i responsable" que van pactar ERC i Junts amb el Comú després de la seva sortida de l'executiu, i que allunyava una possible qüestió de confiança, no era tan ferm com es preveia inicialment. Els tres grups van manifestar aleshores "la voluntat de preservar els eixos programàtics que consten al pacte de govern i al pla d'actuació municipal aprovat", i es van emplaçar a "treballar per garantir la governabilitat de la ciutat de Lleida" i el desenvolupament dels compromisos compartits en aquest nou escenari. Res més lluny de la realitat.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu del Comú de Lleida, Elena Ferre, ha demanat que no se'ls acusi de ser els responsables de la no aprovació dels pressupostos i ha recordat que els dies posteriors a la signatura de l'acord amb ERC i Junts van tenir lloc fets que els van demostrar que allò només era una "escenificació". Ferre ha avisat que el Comú no seguirà sent la "comparsa" d'un govern que no compleix i ha afegit que després de confiar-hi molts cops només han pogut constatar que la resposta és el partidisme.

La seva posició posa el govern municipal contra les cordes i aboca la Paeria a trenta dies d'"interinitat". No obstant això, el tinent d'alcalde i portaveu de Junts, Toni Postius, ha posat en dubte que en el termini d'un mes formacions "molt heterogènies" proposin un candidat viable per substituir Pueyo. Ha lamentat, amb tot, que s'acabin perdent unes "setmanes vitals" per abordar projectes que actualment tenen entre mans.