El PSOE rebutjarà al Congrés la iniciativa de Podem perquè el CIS pregunti sobre la monarquia
Fa cinc anys que el baròmetre evita que els ciutadans es pronunciïn sobre el model d'estat
MadridA la sessió de control d’aquest dimarts al Congrés es tornarà a constatar la tensió que manté el PSOE amb els partits de dreta, especialment PP i Vox, però hi ha una qüestió que sempre actua com a treva política: la monarquia. Els socialistes votaran en contra d’una proposició no de llei impulsada pel seu soci de coalició, Unides Podem, que reclama que el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) torni a preguntar sobre la Casa Reial. La cambra baixa la tombarà perquè només hi votaran favorablement les forces d’esquerres i sobiranistes, que no es van estalviar crítiques a la formació lila per no aprofitar la seva presència al govern per pressionar en aquest sentit.
La proposta es vota dimecres però s'ha debatut dimarts i s'han evidenciat també les discrepàncies entre PSOE i Unides Podem. El líder dels comuns ha estat contundent en el seu missatge als seus socis de coalició: “Avui votem sobre democràcia i opacitat, sobre si la ciutadania és prou madura per donar la seva opinió o no. I si el CIS es posa al servei del coneixement de la veritat o de l’interès d’alguns partits i de la casa reial”, va manifestar. L’encarregat de replicar ha estat el número dos del PSOE al Congrés, Rafael Simancas, que ha advertit que la resta de monarquies constitucionals europees no pregunten a la ciutadania sobre la institució. “No facin mal a la monarquia”, ha demanat Simancas, que ha subratllat que la utilitat de la prefectura de l’Estat és “representativa”.
Ja fa cinc anys que el baròmetre públic espanyol, ara dirigit per l'exlíder socialista José Félix Tezanos, no pregunta sobre el rei ni el model d'estat que prefereixen els enquestats. Després d'arrossegar diferents suspensos (no arribava a un 4 sobre 10), el baròmetre va decidir suprimir la pregunta. Amb tot, fonts del CIS consultades per RNE fa setmanes no descartaven que es pogués incloure alguna pregunta relacionada amb la monarquia. El dubte és en quina direcció.
La portaveu del grup socialista al Congrés, Adriana Lastra, ha rebutjat aquest dimarts la mesura perquè, al seu parer, "el CIS actua des de la independència sota criteris científics" i aquesta és la raó per la qual no es pregunta sobre si els ciutadans prefereixen una monarquia o una república. El portaveu d'Unides Podem a la cambra baixa, Pablo Echenique, ha agraït als socialistes que "respectin" la diferència de posicions que mantenen sobre aquesta qüestió. "El PSOE és un partit monàrquic i Podem republicà. Respectem les posicions i som capaços de treballar junts", ha afirmat.
Molts intents fallits per investigar la monarquia al Congrés
La iniciativa comptarà amb el clar suport tant d'ERC com de Junts per Catalunya i la CUP, a més d'EH Bildu, Més País, Compromís i el BNG. Es trencarà així altre cop el fràgil equilibri de la majoria de la investidura. La iniciativa de Podem suposa la primera prova de foc al ple del Congrés, després dels diversos intents fallits perquè s'investigui el rei emèrit. Fa dues setmanes la mesa del Congrés va tramitar l'últim intent d'ERC, Compromís, Junts, Més País, EH Bildu i el BNG perquè s'investiguin els negocis de Joan Carles I: una comissió sobre les empreses espanyoles que van participar en la construcció de l'AVE a la Meca però en la qual no figura en cap cas el nom del rei emèrit, després que els lletrats del Congrés hagin repetit una vegada i una altra que manté la seva inviolabilitat malgrat investigar-se el presumpte cobrament de comissions un cop ja va abdicar el 2014.
Davant aquests impediments, En Comú Podem va anunciar fa setmanes que impulsaria propostes per reformar la llei en el sentit de permetre que es pugui investigar els membres de la casa reial. Aquest dimarts Més País ha anunciat també que portarà al Congrés una iniciativa legislativa per delimitar la inviolabilitat del rei. En roda de premsa aquest matí a la cambra baixa, els diputats de la formació han explicat que busquen separar la tasca representativa de les activitats privades per així poder-les investigar.