Política16/01/2020

El PSOE tornaria a guanyar les eleccions amb un suport pràcticament calcat al 10-N, segons el CIS

Sánchez mantindria un 28% dels vots i Ciutadans perdria un punt

Germán Aranda / Ot Serra
i Germán Aranda / Ot Serra

MadridEl pacte llampec que van assolir el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el d’Unides Podem, Pablo Iglesias, tot just 48 hores després de la nit electoral del 10 de novembre no ha trastocat la intenció de vot dels espanyols. Com a mínim, així es desprèn del baròmetre del CIS publicat ahir, que en la seva estimació de vot dona uns resultats pràcticament calcats als que van sortir de les urnes el 10 de novembre. L’enquesta -feta a partir de 4.800 entrevistes- es va dur a terme entre el 29 de novembre i el 19 de desembre, així que ja percep l’impacte de l’abraçada entre Iglesias i Sánchez per intentar impulsar el primer govern de coalició a l’Estat des de la recuperació de la democràcia, però no l’acord definitiu amb Esquerra per a la investidura.

Així, segons el CIS el PSOE tornaria a guanyar les eleccions amb un suport del 28,3% -va obtenir un 28% el 10-N-, seguit del PP amb un 20% -un 20,8% a les últimes eleccions-. Els socialistes, doncs, ampliarien en una mica més d’un punt la seva distància amb els populars. Per darrere hi hauria Vox (15,2%, una dècima més que fa tres mesos) i Unides Podem, que amb un 12,8% calcaria els seus suports del 10-N. Ciutadans, en canvi, aprofundiria la seva davallada i passaria d’un 6,79% dels vots a un 5,6%. Pel que fa a Esquerra (3,6%), JxCat (2,2%), Més País i Compromís (2,3%), el PNB (1,6%) i la CUP (1%), tots repetirien exactament avui el mateix resultat que van obtenir el 10-N. EH Bildu, en canvi, cauria una dècima, amb l’1,1% dels vots.

Cargando
No hay anuncios

Defensar la unitat d’Espanya

Més enllà de la projecció electoral -aquest cop sense escons-, el baròmetre del CIS -que amb el nou govern seguirà encapçalat per José Félix Tezanos malgrat les crítiques rebudes per Unides Podem en l’anterior legislatura- també aportava informació sobre les motivacions que van tenir els votants a l’hora d’anar a les urnes el 10-N. En un context molt marcat per la situació a Catalunya després de la sentència del Tribunal Suprem contra els dirigents independentistes i la resposta de la gent al carrer -amb una setmana sencera d’aldarulls a Barcelona-, un de cada quatre enquestats admet que el seu vot es va veure influenciat pels fets ocorreguts després de la sentència. En concret, un 24,2% dels votants admeten que van decidir el seu vot influenciats pel que passava, mentre que a un 75,3% no els va influir. Entre els enquestats el vot dels quals va estar influït per la situació a Catalunya, un 15,7% confessen que els va fer apostar per un partit que pogués “frenar els partidaris de la independència”, mentre que un 9,3% van canviar el vot a favor d’un partit “que defensi més la unitat d’Espanya”. Un 13,3%, en canvi, van optar per votar un partit independentista arran de les manifestacions contra la sentència, mentre que a un 42,7% els va servir per reafirmar-se en el seu vot. Per acabar, a un 7,3% dels enquestats el que estava passant a Catalunya els va fer decidir-se per no votar i abstenir-se. Només un 4,1% van canviar el seu vot a favor d’un partit favorable al diàleg entre la Generalitat i l’Estat.

Cargando
No hay anuncios

Tot i la influència de Catalunya en el 10-N, el resultat de les eleccions -i l’inici de les negociacions entre el PSOE i ERC per la investidura- va fer que disminuís substancialment la preocupació per la independència de Catalunya. Segons aquest últim CIS, un 11,8% dels enquestats consideren Catalunya com el principal problema del país, lluny del 19% que mostrava l’anterior baròmetre, en plena onada de manifestacions al carrer per protestar per la sentència del Suprem contra els dirigents independentistes.

Cargando
No hay anuncios

Arrimadas debuta

Dins de les males notícies per a Ciutadans -el baròmetre accentua encara més la davallada del partit taronja, que ja l’ha portat a tenir només deu diputats al Congrés-, el CIS va preguntar per primera vegada per la valoració d’Inés Arrimadas en lloc de la d’Albert Rivera. La dirigent del partit taronja empata en el segon lloc amb Pablo Casado, amb un 3,6 de mitjana, per sota de Pedro Sánchez, que és el més ben valorat amb un 4,1.