Política18/09/2018

El PP s’obre ara a reformar la Constitució pels aforaments

Sánchez tanca la porta a eliminar la inviolabilitat del rei, com demanen Podem, ERC i el PNB

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl PSOE de Pedro Sánchez s'ha vist obligat aquest dimarts a fer costat a Ciutadans per no quedar en evidència. Després d’anunciar dilluns per sorpresa una reforma exprés de la Constitució per limitar els aforaments, el PSOE ha votat a favor aquest vespre d’una moció del partit d’Albert Rivera per instar el govern espanyol a seguir per aquest camí, tot i que amb matisos importants. La iniciativa ha tirat endavant per 253 vots a favor –els del PSOE, el PP i Cs–, 87 abstencions i cap vot en contra. Sánchez havia volgut treure el titular a Albert Rivera i avui ha hagut d’acceptar consideracions que no li agradaven. El mateix li ha passat al PP, que, per evitar quedar fora del debat, ha decidit a últim moment votar a favor de la iniciativa, que no té cap efecte vinculant.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, el Congrés ha instat el govern espanyol a suprimir els aforaments a tots els polítics, estatals i autonòmics, sense excepcions. És a dir, eliminar també la protecció en “l’exercici de les seves funcions”, a diferència del que proposa la Moncloa. La moció, però, no té efectes vinculants i fonts socialistes ja han avançat que en el consell de ministres de divendres s’aprovarà l’avantprojecte de llei que va anunciar Sánchez, que manté l’aforament en els casos de corrupció.

Cargando
No hay anuncios

El consens per a una reforma exprés de la Constitució per limitar els aforaments és mínim. Ningú vol dir que hi està en contra, però tampoc ningú vol donar suport a la proposta de Pedro Sánchez. I avui s'ha constatat en el debat al Congrés, on els partits han posat de manifest les seves diferències i han presentat fins a quatre esmenes a la moció de Ciutadans. Els principals esculls: si els casos de corrupció s’inclouen, si s’elimina la inviolabilitat del rei, si s’insta les comunitats a reformar els estatuts per eliminar també els aforaments autonòmics i si es demanen primer informes abans d’obrir la reforma de la carta magna.

El PP creu que la proposta de Sánchez és una “cortina de fum”, però avui s'ha obert per primer cop a una reforma de la Constitució, sempre que es faci amb “seriositat, consens i rigor”, segons ha dit la seva portaveu al Congrés, Dolors Montserrat. El partit de Pablo Casado ha canviat de parer segons ha avançat el dia i no ha anunciat ni la direcció del vot durant el debat de la moció. Fonts del partit han assenyalat a primera hora de la tarda que volien evitar a tota costa un titular en què es quedaven sols defensant els aforaments amb un vot en contra i que per això optarien per l’abstenció. A última hora, però, el seu partit s'ha obert a tirar-la endavant conscient que era una moció que no tenia cap efecte pràctic. Si arriba el moment de la veritat, les mateixes fonts ja deixen clar que s’oposaran a una reforma exprés.

Cargando
No hay anuncios

Reforma simple o agreujada?

El govern espanyol comparteix amb el PP i Cs que no vol entrar a suprimir ni la inviolabilitat del rei, recollida en la carta magna, ni tampoc l’aforament de la Casa Reial –el de la reina, les seves filles i els reis emèrits–, inclosos per llei el 2014 amb l’abstenció dels socialistes. Tot i la pressió tant del PNB, Podem, ERC, Compromís i EH Bildu, el PSOE ha tancat per complet la porta a acabar amb aquests privilegis. Era la condició que posaven aquestes formacions per votar a favor de la moció de Ciutadans al Congrés per instar el govern espanyol a fer un reforma exprés de la Constitució per suprimir els aforaments, sense excepcions, dels polítics tant a nivell estatal com autonòmic. Vist que Rivera no acceptava cap esmena, tots ells s'han abstingut.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha descartat eliminar la inviolabilitat del rei perquè, al seu parer, per tocar el capítol II de la Constitució on s’inclou aquest privilegi –que l’exhimeix de pena fins i tot si assassinés algú– caldria una reforma agreujada de la Constitució que obligués a dissoldre les Corts i a convocar eleccions. “La corona, senyors, no es toca”, ha asseverat al seu torn la diputada popular Beatriz Marta Escudero al PNB, que ha presentat l’esmena per incloure la Corona en la reforma constitucional. Des de Podem, en canvi, la diputada Mari Pita ha defensat que “cal parlar de la inviolabilitat de la corona, tocar el model territorial i per suposat totes aquestes mesures han de ser sotmeses a referèndum perquè la ciutadania tingui l’última paraula”. Amb més d’un 10% dels diputats, la formació podria forçar sempre la celebració d’una consulta.