PSOE i Sumar ultimen l'acord per reeditar la coalició a l'Estat

La reducció de la jornada laboral és l'escull final, però es preveu que el pacte es pugui anunciar aquest mateix dimarts

2 min
El candidat a la investidura, Pedro Sánchez, i la líder de Sumar, Yolanda Díaz, reunits al Congrés

MadridEl primer pas de cara a la investidura de Pedro Sánchez és imminent. El PSOE i Sumar ultimen un acord per reeditar el govern de coalició a l'Estat, que necessitarà l'aval de l'independentisme per poder arrencar la legislatura. El pacte programàtic entre les dues formacions es produeix abans del repartiment de carteres, que encara no s'ha tancat, i de l'assignatura més difícil: lligar el suport d'Esquerra, Junts, EH Bildu i el PNB.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins aquest mateix matí el partit liderat per Yolanda Díaz ha enviat senyals d'alerta. La negativa del PSOE a reduir la jornada laboral obstaculitzava l'acord, si bé la vicepresidenta primera en funcions i ministra d'Economia, Nadia Calviño, no hi tancava del tot la porta. Sumar plantejava reduir-la a 37,5 hores setmanals el 2024 i obrir un procés perquè baixi progressivament fins a les 32 h. Tot i que no es descartava anunciar l'acord aquesta mateixa nit, fonts socialistes expliquen que l'escull s'acabarà de salvar les properes hores i que el pacte es comunicarà aquest dimarts.

I amb tot això, què hi diu Podem? Caldrà veure com reacciona la formació lila, que té cinc diputats dins el grup de Sumar al Congrés i que ha quedat al marge de les negociacions amb el PSOE. Fa dies que reclama més ambició en els continguts i que Irene Montero continuï al capdavant del ministeri d'Igualtat, per bé que no és una línia vermella a l'hora de votar la investidura de Sánchez.

En roda de premsa aquest dilluns, el coportaveu de Podem Pablo Fernández ha insistit en les mesures següents: congelar el preu del lloguer durant tota la legislatura, apujar el salari mínim a 1.500 euros, renovar el Consell General del Poder Judicial rebaixant les majories necessàries per prescindir del PP i derogar la llei mordassa. "Les converses que hi ha entre el PSOE i Sumar són clarament insuficients", es queixava. Al seu torn, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, coincidia en la necessitat de desplegar el topall de preus que conté la llei d'habitatge aprovada en l'anterior legislatura i derogar la llei de seguretat ciutadana, que no es va poder modificar per la negativa al Congrés d'ERC i EH Bildu, que volien anar més enllà.

Urtasun també ha reivindicat que l'impost a la banca sigui permanent, un Estatut del Becari, mantenir la gratuïtat de Rodalies, crear la figura de "l'acomiadament restauratiu" —que lliga les indemnitzacions a la situació del treballador—, reduir els vols curts per combatre l'emergència climàtica i el reconeixement de l'estat palestí, entre altres punts. Amb tot, la reducció de la jornada laboral és "fonamental" i prioritària. Si res no es torça, aquest dimarts hi haurà fumata blanca.

stats