El nou govern de Pedro Sánchez

El PSOE fa servir Zapatero i Illa per desbrossar el camí de l'amnistia

L'expresident espanyol reapareix mostrant-s'hi "clarament favorable"

Madrid"La meva opinió és clarament favorable". Aquest dilluns ha sigut la primera vegada que una veu important del PSOE com la de José Luis Rodríguez Zapatero s'ha mostrat explícitament partidària de l'amnistia al Procés. És sabut que els socialistes estan negociant-ho amb les formacions independentistes, però encara no hi havia hagut una aposta tan nítida en aquest sentit. Fa uns dies, a Granada, Pedro Sánchez va pronunciar la paraula i la va descriure com una fórmula per "superar les conseqüències judicials" del 2017, cosa que ja es va interpretar com un aval a aplicar aquesta mesura. Un cop passada la ronda de contactes del candidat a la investidura amb els grups parlamentaris, ara ha arribat el moment de situar els arguments sobre la taula: ja no es tracta d'anar donant pistes, de no descartar l'amnistia, de ser implícit, sinó d'explicar per què és pertinent tirar-la endavant.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I en aquesta tasca s'hi implicaran, entre d'altres, Zapatero i Salvador Illa, segons ha pogut saber l'ARA. El primer secretari del PSC és una de les veus que ja s'han sentit i se sentiran els pròxims dies defensant les negociacions. Fa uns dies Illa es va reunir amb Sánchez a la seu de Ferraz com a mostra que el líder dels socialistes catalans mantindrà un contacte permanent amb el president en funcions sobre tot el que tingui a veure amb les qüestions territorials vinculades amb la negociació de la investidura. De fet, una altra mostra que Illa forma part de l'agenda del PSOE és que els actes que ha tingut els dos últims diumenges s'han publicitat des dels canals de la formació en l'àmbit estatal. En el primer ja va advertir que "ni Espanya ni Catalunya es trencaran" i en una entrevista a El País expressava que l'objectiu amb l'amnistia, com amb els indults, continua sent el de "superar amb diàleg els esdeveniments dolorosos del 2017".

Cargando
No hay anuncios

Illa no se surt del guió i es mostra cautelós en les seves afirmacions, mentre que Zapatero ha anat diversos passos més enllà. L'avantatge del PSOE amb l'expresident espanyol és que pot anar introduint missatges a través d'algú que no té càrrec orgànic al partit i que està disposat a ajudar per "lleialtat", tal com ha explicat aquest dilluns en una entrevista a Onda Cero. Des de la Moncloa asseguren que Zapatero sempre diu que "pensa de forma lliure", si bé des de Ferraz subratllen que "és un gran actiu del PSOE". Ni el partit ni l'expresident reconeixen obertament que es tracti d'una estratègia coordinada, però el transcurs de les aparicions i esdeveniments des de la campanya del 23-J són prou indicatius. També els arguments.

"Si s'ha de canviar d'opinió, es canvia"

Zapatero ha insistit en una idea que van llançar la setmana passada diversos dirigents del PSOE, inclòs Sánchez en la conversa amb periodistes al Palacio Real el 12-O, que és que tots els potencials aliats de la investidura demanen l'amnistia: Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG. L'expresident espanyol ha parlat de "cinc partits", tot i que són sis, si bé és cert que el diputat gallec no és imprescindible. I en aquest sentit, ha explicat que el partit majoritari ha de fer "compatible" el programa amb el qual es presenta a les eleccions i el de les formacions que li han de donar suport. "Evidentment, l’autodeterminació no és compatible amb el programa del PSOE, en canvi, l’amnistia sí", ha destacat Zapatero per rebatre la tesi del PP que aquesta mesura no la van defensar en campanya. No només això, sinó que Sánchez es va vantar de rebutjar-la. "Quan s'està al govern, si s'ha de canviar d'opinió, es canvia", ha replicat.

Cargando
No hay anuncios

En l'entrevista, 40 minuts dedicats únicament a aquesta qüestió, l'expresident espanyol ha avisat que l'amnistia és un instrument de què disposen les democràcies occidentals, més enllà de si apareix o no en la Constitució, i que pot operar en situacions excepcionals "a favor de l'interès general", sempre que sigui "justificada, proporcional i raonada". Ha recordat que a Espanya ja la va utilitzar Manuel Azaña amb Lluís Companys. "Fixi's com es repeteix la història", ha apuntat, donant per fet que aquesta mesura s'aplicarà ara en benefici d'un altre president de la Generalitat que a la seva manera també va declarar la República Catalana, Carles Puigdemont. En la mateixa línia que la Moncloa, ha deixat caure que la part independentista haurà de correspondre amb un "nou clima" i una "nova actitud", que traduït significa aparcar la unilateralitat.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, la comissió negociadora del PSOE continua treballant des de la discreció. Aquest dimarts es reuniran els membres d'aquest nucli del partit de cara a accelerar les converses amb les formacions independentistes i mirar de desencallar un acord que triga més del que Sánchez esperava. El president espanyol va dir que fixaria la posició del PSOE sobre l'amnistia després de reunir-se amb els grups parlamentaris, però de moment ha externalitzat part de la feina en Zapatero i Illa.

Feijóo sosté que la negociació amb l'independentisme empeny l'Estat cap a "un horitzó similar al dels Balcans"

La tasca de pedagogia del PSOE toparà amb les resistències del PP. El líder de la formació conservadora, Alberto Núñez Feijóo, ha comparat aquest dilluns la situació a l'Estat amb la dissolució de l'antiga Iugoslàvia. "Espanya va organitzar la seva diversitat allunyant-se tant del centralisme com dels nacionalismes que ens porten cap a l'edat mitjana o cap a un horitzó similar al dels Balcans", ha afirmat en la presentació de la presidenta balear, Marga Prohens, en un esmorzar informatiu. A la guerra de Iugoslàvia hi van morir més de 130.000 persones. Feijóo ha promès "contundència" davant del "gran frau" que a parer seu pretén el candidat del PSOE, Pedro Sánchez.