La recepta Sánchez contra el procés: reformar la Constitució... i l'Estatut
El líder del PSOE promet fer costat al govern espanyol en la seva ofensiva jurídica i rep a la Moncloa un tracte exquisit de Rajoy, que tracta amb el rei a la Zarzuela la situació a Catalunya
MadridPedro Sánchez segueix sense concretar la seva proposta de reforma constitucional. És tota una incògnita saber a què es refereix quan, per exemple, parla de "reconèixer les singularitats de Catalunya". El líder del PSOE sí que ha donat aquest dimarts a la tarda a la Moncloa després de reunir-se amb el president espanyol, Mariano Rajoy, alguna pista de quin serà el camí per fer efectives políticament les reformes. Segons ha explicat es tractaria d'una reforma constitucional que hauria de ser "votada pels espanyols" (defensa, per tant, tocar aspectes nuclears del text, i això obliga a tenir el suport de dues terceres parts de cada cambra, dissoldre les Corts, tornar a votar la reforma i ratificar-la definitivament en referèndum estatal) i després fer una "renovació" de l'Estatut, que els catalans també votarien i que ja hauria d'encaixar en la nova carta magna; així, s'allunyaria el fantasma d'una retallada al Tribunal Constitucional com la del 2010 que marca l'inici del procés cap a l'estat propi a partir de l'esgotament de la via autonòmica.
"Som l’únic partit que posa damunt la taula una solució política. Renovar el pacte constitucional és molt necessari i cal una reforma ambiciosa en molts sentits, i això afecta també els catalans", ha indicat. Preguntat per les "singularitats" ha evitat concretar, però ha recordat que "no plantegem solucions per imposar, és un pacte de convivència i el que hem de fer és obrir-lo i per aconseguir-ho cal una posició oberta".
Sánchez s'ha reunit a la Moncloa amb Rajoy per abordar els passos que cal fer després de l'aprovació de la resolució sobiranista al Parlament. El president del govern no preveu una segona ronda amb líders, només rebrà Sánchez. El tracte amb el cap de l'oposició en un afer que és "d'Estat" ha estat deferent i exquisit. Sánchez, per exemple, ha parlat a la sala de premsa gran del complex de la Moncloa, la que es reserva a Rajoy, les compareixences posteriors als consells de ministres i els convidats internacionals. El socialista ha indicat que "només des de la unitat es pot avançar" i ha donat tot el suport al recurs al TC contra la resolució que aquest mateix dimarts ha avalat també per unanimitat el Consell d'Estat. Dimecres a les deu del matí es reunirà el consell de ministres per acordar la presentació del recurs. "Avui la gent no espera que jo faci retrets a Rajoy", ha indicat per evitar assenyalar les discrepàncies amb el cap de l'executiu.
Rajoy despatxa cada setmana amb el rei Felip VI sobre els assumptes principals que gestiona el seu govern i la reunió setmanal a la Zarzuela s'ha celebrat aquest dimarts al vespre. Lògicament, Catalunya era a l'agenda. El monarca, que ha refusat implicar-se personalment en la recerca d'una "sortida" política per Catalunya però que no amaga la seva preocupació per l'assumpte, estarà dimecres al matí pendent del consell de ministres.
"L'Estat té el dret i el deure de prendre totes les mesures per restaurar la legalitat i la Constitució", ha dit Sánchez. Segons ell li ha demanat també "comunicació i respecte al principi de proporcionalitat" així com que, a partir de les eleccions del 20-D, han de ser possibles les reformes constitucionals i "optar pel diàleg i la solució política" per donar "una sortida" que, segons ell, passa per una reforma de l'Estatut que no és, però, una prioritat pel PSC, que preferiria recuperar les parts retallades pel TC.
Sánchez havia donat suport dilluns a la línia dura i a mesures més severes. Tot i això, ha dit que espera que "el Parlament compleixi amb la sentència, que segur que serà contrària a la resolució, i no calguin més decisions".