LA INVESTIDURA A L’ESTAT
Política10/09/2019

El fracàs de les negociacions PSOE-Podem acosta les eleccions

Sánchez assumeix l’escenari de nous comicis si no l’evita un últim moviment d’Iglesias

Ot Serra / Laia Forès
i Ot Serra / Laia Forès

MadridEl PSOE i Podem no volen eleccions, ni tampoc ser els responsables de la tornada a les urnes, però Pedro Sánchez assumeix aquest escenari després que aquest dimarts fracassessin les converses dels equips negociadors de les dues formacions. Cap dels dos partits va voler donar per trencades les relacions per a la investidura, a l’espera que es puguin reconduir a través dels líders respectius, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, que farà un últim intent perquè els socialistes es moguin. En aquests moments, però, l’enrocament sembla insalvable: gairebé quatre hores de reunió més no van servir perquè el PSOE sortís del “No a la coalició” i Podem del “Coalició o res”. “No hi ha hagut manera”, es resignaven fonts de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez i el seu govern es tornaran a sotmetre aquest dimecres a una sessió de control al Congrés amb totes les mirades posades en els gestos i el to que es produeixi entre el president en funcions i el secretari general de Podem, que fins ahir van delegar la tasca d’arribar a un acord d’investidura. “No hi ha via per arribar a un acord”, lamentava la número dos del PSOE, Adriana Lastra, sortint de la trobada. Fonts d’Unides Podem asseguraven ahir que no es van abordar ni un instant les mesures programàtiques que els socialistes van elaborar després de la ronda de contactes amb entitats de la societat civil, sinó que la discussió es va focalitzar en la participació de la formació lila a l’executiu.

Cargando
No hay anuncios

Una oferta caducada

Des que es van iniciar les converses, l’obsessió de Podem ha sigut arrencar un argument lògic per part del PSOE que expliqui per quin motiu al mes de juliol era possible un govern de coalició i al setembre no. En això es va centrar la reunió de dimarts, i fonts de l’executiu espanyol insistien que van advertir els seus interlocutors que el “tren” del govern compartit només passava una vegada. Hi va haver una “experiència” i Podem va votar que no, afegien. Ara ja és tard. “Som un partit seriós i el que diem ho complim”, subratllaven fonts de la Moncloa, que retreien la manca de “flexibilitat” dels seus interlocutors i defensaven les “posicions raonables” que han mantingut les negociadores socialistes.

Cargando
No hay anuncios

El fracàs de les reunions es va acceptar dimarts a una banda i a l’altra, de la mateixa manera que en totes dues formacions s’intentava mantenir un fil que mantingués viva l’opció d’un acord in extremis. Les negociacions queden “malmeses però no trencades”, deien des d’Unides Podem, mentre que Lastra assegurava que el seu partit “no dona una batalla per perduda”. Les dues formacions expressaven públicament la voluntat de no abocar-se a noves eleccions, amb la diferència que al PSOE l’acompanyen les enquestes. Amb tot, fonts de l’executiu espanyol reiteraven que no fan “càlculs del risc” d’uns nous comicis i es limitaven a assegurar que la seva voluntat és “preservar” la victòria del 28-A.

Alhora, els partits són conscients que l’escenari de tornar a les urnes ja és força més probable que possible, i adobaven el terreny d’una lluita pel relat per culpabilitzar-ne l’adversari. “Han decidit aixecar-se de la taula de negociació si no acceptem la seva proposta”, explicava el negociador en cap de Podem, Pablo Echenique. Els d’Iglesias tenen servit l’argument del canvi de criteri del PSOE respecte al juliol, mentre que des de Ferraz es posarà l’accent en les altes exigències del partit lila. I, mentrestant, tots dos es recorden que sols no arriben a la majoria.

Cargando
No hay anuncios

Argumentari de campanya

La rigidesa de les dues organitzacions, inamovibles durant tres mesos, complica encara més un moviment d’última hora i, de fet, veus socialistes ja avançaven els eixos per on podria discórrer la campanya electoral. El vot útil, l’estabilitat econòmica i la unitat d’Espanya -la sintonia dels comuns amb el sobiranisme i la resposta a la sentència també ha sigut un punt clau- formaran part de l’argumentari del PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, qui es frega les mans és el PP, que, per boca del seu secretari general, Teodoro García Egea, ja instava la ciutadania a no optar per dos teòrics socis que “no són de fiar perquè no es refien ni d’ells mateixos”. Les quartes eleccions a l’Estat en quatre anys, més a prop.