El PSOE rep l'aval del 87% de la militància per culminar la investidura
Els socialistes andalusos es bolquen amb els acords amb els independentistes per investir Pedro Sánchez
MADRID / BARCELONAVia lliure de la militància del PSOE per tancar els pactes necessaris per investir Pedro Sánchez president del govern espanyol. 172.600 militants socialistes d'arreu de l'Estat estaven cridats a una consulta sobre l'acord de govern amb Sumar, però també els possibles pactes amb altres formacions, és a dir, per avalar les negociacions amb l'independentisme per aprovar una llei d'amnistia. Amb tots els vots escrutats, un 87% dels militants han avalat els moviments del partit, i només un 12% hi han votat en contra. En el cas del PSC, un 85,4% de la militància ha ratificat l'acord. Amb tot, cal tenir en compte que al conjunt de l'Estat han participat el 63,4% dels militants que podien votar (en el cas del PSC, un 61,6% del cens).
Els militants socialistes que han anat a votar, però, ho han fet pendents del PNB i, sobretot, de Junts, amb qui, malgrat el bloqueig de les darreres hores, la negociació encarrila aquest diumenge el seu tram final. Per contra, ja es coneixen els acords amb EH Bildu, el BNG i ERC, aquest últim segellat dijous a través d'una encaixada de mans entre Oriol Junqueras i Félix Bolaños. "Els militants de tot Espanya estan amb Pedro Sánchez", ha valorat aquest diumenge al matí el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, després de saber els resultats de la consulta.
Andalusia es bolca amb Sánchez
Pel que fa a Andalusia, la comunitat amb un cens més gran (43.610 militants socialistes amb dret a vot), el 88,2% dels que han votat avalen els acords, mentre que un 11% els rebutgen. A més, la comunitat andalusa també registra una participació més alta (66%) que la mitjana de la resta de comunitats. Els socialistes andalusos, doncs, es bolquen amb Pedro Sánchez tot i la campanya de pressió del president autonòmic, el popular Juanma Moreno, que fins i tot va arribar a demanar als diputats del PSOE "rebel·lar-se" i investir Alberto Núñez Feijóo president del govern espanyol.
En canvi, Castella-la Manxa és el territori on el no assoleix més pes que a la mitjana de l'Estat. Dels 11.396 militants manxecs que podien votar, només han participat a la consulta un 60,6%, segons les dades per territoris publicades aquest diumenge. Dels militants que han votat, un 78% avalen els acords i un 19,8% els rebutgen. Amb aquests resultats, la comunitat es converteix en el territori on més militants del PSOE no veuen amb bons ulls els moviments del partit i, per tant, l'aprovació d'una llei d'amnistia. Tot i que la pregunta no menciona la mesura, se sobreentén que amb l'aval es dona carta blanca a pactar-la per aconseguir el vot favorable d'ERC i de Junts.
Els resultats de Castella-la Manxa no són sorprenents si es té en compte que es tracta del feu socialista més crític amb l'acostament amb els independentistes, començant pel seu president, Emiliano García-Page. De fet, l'amnistia també s'ha convertit en una carpeta complicada per les reaccions que ha generat, i no només entre la dreta i l'extrema dreta. El PSOE ha hagut de posar pau dins de casa seva, en especial entre els barons autonòmics, motiu pel qual els resultats de la consulta són un baló d'oxigen per a Pedro Sánchez.
Astúries amb un 17% i l'Aragó amb un 16% són les altres dues comunitats on més militants han votat en contra dels acords. A Galícia, Extremadura i Cantàbria el percentatge de militància que ha votat en contra dels acords és d'entre el 13% i el 14%, mentre que en tots els casos més d'un 80% dels militants que han votat els avalen.
Negociació encarrilada
Després que el negociador del PSOE, Santos Cerdán, abandonés Brussel·les divendres sense cap acord tancat amb Junts, les converses s'han intensificat aquest cap de setmana. Ara bé, les dues parts insisteixen en la discreció perquè arribin a bon port. Ho va dir el líder del PSC, Salvador Illa, ahir dissabte quan va anar a votar a la consulta. "Donem temps al temps", va demanar, després de mostrar-se convençut que hi haurà pacte. El mateix missatge van enviar des de Junts. "Quan les coses són a tocar, keep calm", va afirmar l'eurodiputat Toni Comín. "Quan tinguem el pacte, si s'acaba produint, l'explicarem amb llum i taquígrafs. De moment volem mantenir l'esquema de la discreció, el rigor i la seriositat", va afegir l'exconseller Josep Rull, que també va advertir que si no s'arriba a "un bon pacte" Junts no el subscriurà.
Feijóo eleva el to
Amb tot, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, va demanar dissabte al PP que aturi la campanya contra els socialistes perquè està provocant accions “al més pur estil nazi”. López feia referència als dirigents i militants socialistes escridassats, així com a les pintades a les seus del PSOE.
La petició, però, no sembla haver arribat als populars, que dissabte mateix van tornar a elevar el to. "Canviar vots per impunitat és corrupció i comprar amb diners dels ciutadans la presidència d'Espanya és corrupció", va etzibar el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a Pedro Sánchez durant la cloenda del 16è congrés del PP basc. Aquest no ha estat, però, l'únic gest de la dreta. Castella i Lleó ha anunciat que un cop la llei d'amnistia i la de la condonació del deute s'hagin materialitzat les portarà ipso facto al Tribunal Constitucional.