Governabilitat a l'Estat

El PSOE s'entrega a un Sánchez que fa bandera de l'habitatge

El president espanyol clausura el 41è congrés del partit posant l'accent en la gestió davant dels atacs de la dreta

El president espanyol i líder del PSOE, en l'última jornada del congrés dels socialistes
02/12/2024
4 min

SevillaEn un 41è congrés del PSOE marcat per l'atrinxerament, per haver-se posat a la defensiva davant la "cacera" de la dreta política, mediàtica i judicial, Pedro Sánchez ha volgut reivindicar la governança, la gestió i el projecte socialdemòcrates com la millor manera de combatre "l'assetjament" i els "odiadors professionals" de l'oposició. En aquest sentit, el cap de l'executiu espanyol ha anunciat la creació d'una empresa pública que sigui capaç de gestionar i construir habitatges des de l'administració general de l'Estat. "Qui defensarà els joves i l’accés a l’habitatge si no ho fa el PSOE? Qui defensarà la igualtat si no ho fa el PSOE? Qui defensarà la justícia social i eliminar privilegis si no ho fa el PSOE?", ha destacat el secretari general, revalidat de nou en el càrrec. Caldrà veure la lletra petita d'aquesta empresa pública d'habitatge, una mesura per al llarg termini, però era un clam de les forces a l'esquerra del PSOE i ara Sánchez s'hi avé per donar resposta a un dels principals deures de la legislatura. En les últimes setmanes s'han succeït mobilitzacions al carrer per la rebaixa dels lloguers.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La via d'Alberto Núñez Feijóo per enderrocar Sánchez ha quedat demostrat que és la d'alimentar presumptes casos de corrupció que esquitxen el seu entorn fins a aconseguir la seva imputació. Que hi hagi un jutge que arribi a investigar el president espanyol al Tribunal Suprem és una de les principals incògnites dels pròxims mesos i el que ho pot capgirar tot. És un factor que el govern espanyol no pot controlar i que està decidit a replicar amb discursos encesos contra l'anomenada "màquina del fang" i, tal com s'ha constatat a Sevilla, assenyalant la pota judicial d'aquest entramat. La denúncia de lawfare ja només es maquilla no fent servir aquest terme, però s'ha incorporat al relat de la Moncloa. L'elecció sobre el relleu de Manuel Marchena al capdavant de la sala segona del Tribunal Suprem és un altre dels factors clau de les pròximes setmanes.

Però l'altre element que pot amenaçar el govern espanyol és el de l'habitatge. Sánchez manté Isabel Rodríguez com a màxima responsable en aquesta matèria tant a l'executiu com al partit, per bé que els moviments socials ja la posen en la diana. Amb aquest context són constants els anuncis en aquest àmbit: en l'últim any i mig s'ha anunciat la construcció de fins a 180.000 habitatges en el parc públic, un bo de 250 euros per al lloguer destinat als joves, un sistema d'avals de l'ICO per pagar l'entrada de la hipoteca i regular el lloguer turístic i de temporada. Tot plegat se suma a una llei d'habitatge aprovada en l'anterior legislatura que no s'aplica a les comunitats autònomes governades pel PP i que no ha resolt el problema.

Sánchez ha desbrossat el camí que vol que el condueixi a la reelecció i també a recuperar el 2027 el poder territorial perdut. "Avui és més evident que mai que només hi ha dos camins: el de l’odi o el de l’esperança, el del passat o el del futur, el de l'extrema dreta o el de la socialdemocràcia. Tenim el deure d’ampliar l’espai i ocupar el de les forces que s'han agenollat a l'extrema dreta", ha proclamat Sánchez. És a dir, el govern espanyol vol arraconar el PP cap a posicions radicals i alhora capitalitzar el vot d'esquerres que ja no veu Yolanda Díaz com una opció atractiva. El president espanyol mirarà de fer-se seva també la proposta de reducció de la jornada laboral que ara lidera la impulsora de Sumar.

"Qui pugui votar, que voti"

Així, Sánchez ha replicat a aquella petició de José María Aznar: "A la crida de «Qui pugui fer que faci», jo dic «Qui pugui votar que voti»". Sánchez ha traslladat la idea que "ningú més té un projecte de país i avenços", en un moment en què el PP mira de compatibilitzar les campanyes furibundes contra Sánchez amb l'elaboració de propostes programàtiques que passen més aviat desapercebudes. Des de Valladolid, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha recriminat al PSOE les "amenaces als jutges" i, contràriament a la petició de fa dos dies perquè el líder del PSOE fes un pas al costat, ha manifestat: "Ja no val la pena que dimiteixi. No, no. Aguanta, Pedro, no dimiteixis, perquè et farem fora els espanyols lliurement i democràticament", ha dit Feijóo.

Crits de suport a Begoña Gómez al congrés del PSOE

Sánchez, però, ha reafirmat la seva determinació per continuar. En el seu discurs, ha admès que ja fa una dècada que és al càrrec —amb la interrupció de finals del 2016, quan va ser defenestrat— i que ha meditat si havia de fer un pas enrere. De fet, aquest any es va agafar cinc dies per reflexionar amb motiu de la imputació de la seva esposa, Begoña Gómez, presentada a Sevilla com si fos una dirigent més, però el president espanyol ha redoblat la seva aposta per resistir. "El que toca és fer un pas endavant. El meu compromís és ferm. No reduirem el pas. Treballarem amb més força", ha destacat.

Tres membres del PSC a l'executiva

Al seu costat, una executiva federal que s'ha ampliat a 49 persones i que continuarà liderada per María Jesús Montero com a vicesecretària general i Santos Cerdán a la secretaria d'organització. La presidenta, que té un rol més aviat honorífic, continuarà sent Cristina Narbona. Com a portaveu revalida el càrrec Esther Peña, i la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, present als mitjans últimament arran de la DANA, s'incorpora a la secretaria d'Igualtat. Pel que fa al PSC, mantindrà tres llocs a l'executiva. Sense canvis: Montse Mínguez, Jordi Hereu i Manuel García Salgado. Els delegats han validat la proposta amb el 90% de suport i un 9,1% de vots en blanc —no era possible votar-hi en contra.

Monarquia i LGTBI: els debats que s'han tornat a obrir al PSOE
  • Monarquia o República?

    "Alterar aquest fonament de la nostra convivència política [la monarquia] seria desestabilitzador perquè no és possible un acord alternatiu en el nostre actual panorama social i polític", diu el document del partit. Alhora, manté que la seva "tradició cultural i política és republicana"

  • LGTBI

    Les feministes clàssiques del PSOE han aconseguit aprovar una esmena que elimina la 'Q' i el '+' de les sigles LGTBI, de manera que en queden excloses les identitats que impugnen el binarisme de gènere. A més, el partit defensa que només puguin participar en competicions esportives femenines les persones amb "sexe biològic femení".

  • Votar als 16 anys

    Al seu ideari, el PSOE aposta per modificar la llei perquè el dret a vot baixi als 16 anys d'edat i que s'habiliti un escó ciutadà al Congrés, al Senat i als Parlaments de les comunitats autònomes.

  • Laïcitat

    "Compromís d'avançar cap a l'establiment de l'autofinançament de l'església". Què vol dir això? Fonts socialistes apunten que més endavant es podria impulsar una iniciativa per eliminar la possibilitat de marcar la casella opcional de l'església en la declaració de la renda.

stats