Finançament

El PSOE rebaixa la singularitat de Catalunya: "L'Aragó, Castella i Lleó i les Canàries també en tenen"

Esquerra descarta la creació d’un consorci i aposta per "tenir la clau de la caixa"

3 min
La portaveu de l'executiva federal del PSOE, Esther Peña, compareix en roda de premsa aquest dilluns

BarcelonaLa negociació de la investidura de Salvador Illa ha portat el PSOE a obrir la capsa de Pandora del finançament autonòmic. Que la vicepresidenta i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, parlés de reconèixer la “singularitat de Catalunya” en una reforma global del model va topar amb l’oposició del PP i Vox –amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, com a principal exponent d’aquest rebuig–, però també va fer alçar les celles a les autonomies del PSOE i a alguns dels socis parlamentaris de l’executiu. El dilluns festiu a Catalunya ha servit per rebaixar el que signifiquen les singularitats, als ulls del PSOE, que ha deixat clar que, per exemple, territoris com l'Aragó, Castella i Lleó i les Illes Canàries "també en tenen", en paraules de la ministra d’Educació i portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d’un primer moment els socialistes han deixat clar que fora del model de règim comú i de la multilateralitat res és possible, i en aquesta línia han insistit avui diverses veus de l’executiu, que han ampliat l’abast de la singularitat a altres autonomies. El primer a fer-ho ha estat el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, que, en resposta a si hi ha tantes singularitats com comunitats autònomes, ha assegurat que quan viatja "per les comunitats autònomes" s'adona que totes consideren que “tenen algun element de singularitat per la seva naturalesa”. “La suficiència de recursos i la negociació multilateral permeten avançar en el compliment d’aquestes singularitats”, ha afegit el ministre a la SER.

En una línia similar s’ha expressat posteriorment Alegría, que ha reiterat que és compatible el debat multilateral amb totes les administracions autonòmiques amb el de la singularitat de Catalunya. Més enllà de tenir en compte les singularitats d’altres comunitats autònomes –amb els exemples de l’Aragó, Castella i Lleó i les Illes Canàries–, ha defensat a Telecinco que el que planteja el govern amb el finançament autonòmic és “garantir la igualtat entre tots els espanyols”. Similar al dels ministres Cuerpo i Alegría ha sigut el discurs que ha sortit de la reunió del comitè executiu del partit d’aquest matí. La seva portaveu, Esther Peña, anticipant-se a les múltiples preguntes sobre la qüestió, ha plantejat que la reforma del model integri les singularitats pròpies de “moltes comunitats autònomes”, incloent-hi també Catalunya.

L'independentisme descarta un model que no impliqui el control de la caixa. Ho ha deixat clar el líder de Junts, Carles Puigdemont, i ho reivindica també Esquerra, que defensa la proposta que va presentar el govern de Pere Aragonès poques setmanes abans del 12-M: "Finançament singular és sobirania fiscal plena", defensa la consellera d'Economia i Hisenda en funcions, Natàlia Mas, en un article a l'ARA. En aquest sentit, Mas veu que un consorci tributari entre la Generalitat i l'Estat fa curt i no és la solució a l'infrafinançament: "La qüestió essencial és qui té la clau de la caixa dels impostos que es paguen a Catalunya; un consorci no és més que un instrument, i pot ser una cortina de fum perquè no canviï res", assegura.

La multilateralitat, coincidència del PP i el PSOE

La posició del PSOE no s’allunya de la multilateralitat, que, malgrat el foc creuat entre les dues formacions, és el que defensa també el PP. "La posició de nord a sud i d'est a oest és unívoca i reflecteix una postura comuna, que demana garantir la igualtat de tots els espanyols, [...] i que es debati i s'aprovi de manera multilateral", ha dit el portaveu popular, Borja Sémper, després de la reunió del comitè de direcció del partit. Ho ha assegurat en resposta a les paraules de la ministra portaveu, que ha reclamat al partit d’Alberto Núñez Feijóo que es posicioni “amb una veu única i clara”.

Més enllà dels equilibris del PSOE, aprovar un nou model que acontenti les comunitats autònomes –la majoria en mans del PP, algunes en coalició amb Vox– i els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats no serà bufar i fer ampolles. És el que ha admès el titular d'Economia: "És un triple salt mortal", ha dit. Malgrat tot, Cuerpo considera que el moment actual és "un bon moment" per a la negociació i que s’obre “una finestra d’oportunitat”, tenint en compte que durant els últims anys s'ha augmentat el finançament de les administracions autonòmiques “sense que hagin necessitat sobreendeutar-se com després de la crisi financera”.

stats