El PSOE es proposa impulsar el procés de reforma constitucional a partir del setembre
Els socialistes presenten la Declaració de Barcelona, un recull de propostes acordat amb el PSC per evitar el xoc de trens l'1-O, i anuncien que demanaran al Congrés l'anul·lació del judici a Companys
Barcelona / MadridLa proposta dels socialistes per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat passa per iniciar el procés de reforma constitucional en sentit federal a partir del setembre. Així consta en l'anomenada Declaració de Barcelona, el document que les executives del PSOE i el PSC han fet públic aquest divendres amb mesures per evitar el xoc de trens l'1-O. El document, presentat per Miquel Iceta i Pedro Sánchez després d'una reunió de les cúpules dels dos partits, estableix com a "prioritari" impulsar "en el pròxim període de sessions" una subcomissió al Congrés –"o l'òrgan parlamentari que es consideri més convenient"– per començar a treballar en la reforma de la carta magna.
Sánchez ha cridat la resta de forces polítiques a donar suport a la iniciativa i, especialment, Cs, formació que també vol modificar la carta magna entre altres coses per suprimir els aforaments. En cas que la subcomissió no sigui possible, també ha plantejat la possibilitat que el nou model constitucional es tracti en una comissió d'estudi o una comissió mixta Congrés-Senat. Una possibilitat, aquesta última, que ja havia avançat l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i dirigent del PSOE, Núria Parlon, en una entrevista a l'ARA. "El vehicle no és l'important sinó posar-nos a debatre d'una vegada", ha dit Sánchez.
En la part que afecta Catalunya, els dos partits estableixen quatre punts bàsics per a la reforma de la Constitució: "El reconeixement de les aspiracions nacionals de Catalunya; unes noves normes per al repartiment competencial que millorin l'autogovern de la Generalitat; un acord sobre el finançament autonòmic per subministrar recursos necessaris per al sosteniment de les grans polítiques públiques, i l'establiment d'un Senat federal com a mecanisme de representació territorial".
El secretari general del PSOE ha posat en valor l'acord al qual han arribat socialistes catalans i espanyols. "El nostre destí és caminar junts per oferir solucions en aquest moment tan complex", ha arrencat Sánchez, que ha assegurat que PSC i PSOE comparteixen "anàlisi", "solucions" i camí" per resoldre la qüestió catalana. "Si alguna cosa ha demostrat Rajoy és que "aspira a governar amb Catalunya sense Catalunya", ha criticat el secretari general, i ha exigit al president espanyol que, més enllà de respectar la llei, "apliqui la política": "Nosaltres presentem una proposta", ha reivindicat.
"L'1-O és avui, és demà, demà passat […]. Hem de posar sobre la taula solucions, punts de trobada", ha dit Sánchez, que ha avançat que en els pròxims mesos visitarà molt Catalunya i que obrirà una ronda de contactes amb diferents líders polítics i de la societat civil catalana per explicar la proposta socialista per resoldre el conflicte amb l'Estat.
Tot i que el document dels socialistes no ofereix grans concrecions, Sánchez ha assegurat que ofereix "solucions immediates i de fons". "Hi ha molt que es pot fer en l'àmbit legislatiu i parlamentari per començar a distendre el conflicte", ha afirmat. En aquest sentit, el text acordat també deixa per escrit la voluntat d'"implantar iniciatives legislatives per desbloquejar els més de cinc anys de discriminació de l'executiu central a Catalunya", tal com ja va explicar dilluns la presidenta del PSOE, Cristina Narbona.
Reconeixement de la llengua, la cultura i els símbols
Una de les novetats destacades en el document és que el PSOE presentarà al Congrés una proposició no de llei per anul·lar el consell de guerra que va acabar amb l'afusellament de Lluís Companys. Els socialistes, que fins ara s'havien oposat a la cambra espanyola a anul·lar el judici de l'expresident de la Generalitat, es comprometen a anul·lar tots els "processos i sentències o resolucions" emeses per tribunals de la dictadura. La iniciativa del PSOE arriba unes setmanes després que el Parlament aprovés per unanimitat l'anul·lació dels 63.961 consells de guerra del franquisme celebrats en terres catalanes durant la dictadura. Una anul·lació que Ferraz vol fer ara efectiva al Congrés.
Aquesta iniciativa s'inclou en el capítol de "reconeixement de la llengua, la cultura i els símbols de Catalunya" de la Declaració de Barcelona, en què també es proposa aprovar una proposició de llei orgànica de reconeixement i empara de la plurinacionalitat lingüística, culminar el reconeixement de la plurinacionalitat lingüística en el Senat i assegurar la presència de Catalunya i de la cultura catalana a la Unesco.
Més autogovern, finançament i infraestructures
El document també fa una crida a la negociació de les 46 peticions que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer al govern espanyol, tret –això sí– de la demanda del referèndum. "Menys la demanda relativa al referèndum, els socialistes veiem possibilitats de diàleg i acord, i davant la falta de voluntat dels dos governs, plantejarem iniciatives concretes".
Els socialistes proposen, igualment, desenvolupar aspectes de l'Estatut que van ser declarats institucionals "més per qüestions legals de forma que de fons" però que podrien aprofundir en l'autogovern de Catalunya; per exemple, reformar la llei orgànica del poder judicial per incorporar les previsions sobre el Consell de Justícia de Catalunya –com a iniciativa desconcentrada del Consell General del Poder Judicial– i culminar el traspàs de les transferències pendents en temes com el salvament marítim.
La Declaració de Barcelona no oblida la necessitat d'abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic en la línia del que defensaven els socialistes en la Declaració de Granada, i també incorpora propostes en matèria d'infraestructures. A parer de PSC i PSOE, cal "recuperar el nivell d'inversió" de l'Estat a Catalunya, acabar el corredor mediterrani, facilitar les connexions dels ports o millorar la xarxa de Rodalies del ferrocarril.
Un dels punts del document està especialment dedicat a Barcelona. Els socialistes demanen que s'impulsi la cooperació de l'Estat amb la capital catalana perquè pugui exercir el seu lideratge en l'àmbit català, espanyol i europeu i es comprometen a continuar impulsant la ubicació a la ciutat de l'Agència Europea del Medicament.