El PSOE proposarà abans de l'1-O una comissió al Congrés per al "diàleg" i la "modernització del model territorial"

Sánchez reitera el suport a l'Estat contra el referèndum però demana "mesura i proporcionalitat"

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la seu de Ferraz després dels resultats de les eleccions generals del 20-D / REUTERS
Marc Toro
04/09/2017
3 min

BarcelonaEl PSOE ha concretat aquest dilluns la seva proposta davant del referèndum de l'1 d'octubre i el "desafiament independentista": la creació al Congrés d'una "comissió per al diàleg sobre l'avaluació i modernització del model territorial" espanyol. Així ho ha anunciat en roda de premsa el secretari general del partit, Pedro Sánchez, després que ho acordés l'executiva del partit, i ha explicat que aquest mateix dijous registraran la petició al Parlament espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha deixat clar a les forces independentistes que "el salt al buit no és una sortida" i que "voler arrossegar tota una societat en aquest salt no és més que una irresponsabilitat". En aquest sentit ha reiterat que els socialistes estaran al costat del govern espanyol a l'hora d'aplicar la llei contra el referèndum. Tot i això, no ha volgut especular sobre la possibilitat que es retirin les urnes -una mesura que la portaveu del seu partit, Margarita Robles, va defensar- o s'apliqui l'article 155 a Catalunya, i ha reclamat a Mariano Rajoy "mesura i proporcionalitat".

"Amb la llei no n'hi ha prou [...] Sense la llei no hi ha sortida, però sense diàleg tampoc. No es pot passar per sobre la Constitució però tampoc passar per alt els anhels de molts catalans que volen renovar el seu compromís amb Espanya", ha argumentat Sánchez, que ha retret a l'Estat els "sis anys d'incomunicació" amb Catalunya. És per això que aquest mateix dimarts parlarà amb Rajoy i li traslladarà la seva proposta de comissió al Congrés, que espera que es pugui aprovar abans de l'1-O.

Després de fer una crida a totes les forces polítiques perquè donin suport a aquesta iniciativa, però, ha matisat que el PSOE serà flexible amb els tempos: "Si després de l'1 d'octubre tenim garantia que es constituirà, el Partit Socialista serà generós [...] El més important és que quan es voti surti que sí".

La proposta plantejada pel PSOE parteix de la Declaració de Barcelona, el document de propostes que l'executiva de Sánchez va acordar el 14 de juliol amb la direcció del PSC per donar sortida al conflicte entre Catalunya i l'Estat. "És un pla integral per a Catalunya, però també per a Espanya", ha destacat el líder del PSOE, que ha recordat que entre les iniciatives que inclou el document -i que el PSOE vol començar a impulsar en aquest nou període de sessions- hi ha la millora del finançament autonòmic, l'anul·lació dels judicis sumaríssims del franquisme o el reforç de les inversions en infraestructures.

La tercera via dels socialistes enfront de "l'independentisme i l'immobilisme", però, conclou en una reforma de la Constitució en sentit federal, un procés que Sánchez va proposar-se iniciar aquest setembre. A hores d'ara, però, no hi ha una majoria favorable al Congrés per fer-ho. Amb les enquestes a la mà, a més, la reforma de la carta magna tampoc genera consens a la societat catalana. Potser per això el PSOE ha decidit posposar la idea inicial d'obrir una subcomissió d'estudi sobre aquest tema -tal i com havia plantejat al juliol- per centrar-se en una sobre la "modernització del model territorial". "No estem relegant la nostra proposta de reforma constitucional. És complementari i compatible", ha explicat.

PSC i PSOE estan convençuts que la seva proposta federal seduirà els catalans després del "fracàs" que preveuen que sigui l'1-O. En aquest sentit, estableixen quatre punts bàsics per a la reforma de la Constitució: "El reconeixement de les aspiracions nacionals de Catalunya, unes noves normes per al repartiment competencial que millorin l'autogovern de la Generalitat, un acord sobre el finançament autonòmic per subministrar recursos necessaris per al sosteniment de les grans polítiques públiques i l'establiment d'un Senat federal com a mecanisme de representació territorial".

Més tard, la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, ha reaccionat a la nova proposta del PSOE: s'ha mostrat disposada a que el seu grup participi en la comissió de Congrés. Això sí, defensant el dret a decidir i el referèndum de l'1 d'octubre, ha dit.

Retret a Colau: "No es pot fer content a tothom"

El secretari general del PSOE ha valorat en la seva roda de premsa el fet que l'alcaldessa de Barcelona hagi accedit a cedir locals municipals per a la celebració de l'1-O, tal com ha reiterat aquest mateix dilluns. "Tinc molt respecte personal i polític per Ada Colau, però en política, com en la vida, no es pot fer content a tothom. Hi ha un moment que s'ha de saber on s'és", ha dit Sánchez a Colau, i li ha recordat: "Nosaltres som al costat de la defensa de la democràcia i la legalitat".

stats