CiU i ERC coincideixen al Congrés en el caràcter plebiscitari del 27-S

Els dos grups no coincideixen en la petició de reclamar a l'Estat que assumeixi el resultat i negociï

Rajoy de braços plegats ahir al Congrés mentre alguns diputats socorrien Baldoví.
Ferran Casas
26/02/2015
3 min

Madrid"Que ningú cregui que a partir de les sentències d'ahir s'ha solucionat algun problema. Al contrari. El 27 de setembre ens tornarem a pronunciar". Així de clar ha estat Pere Macias, portaveu adjunt de CiU al Congrés, a la tribuna d'oradors de la cambra baixa en la darrera jornada del debat de política general. En la presentació de les resolucions de la federació nacionalista, el diputat nacionalista ha instat el govern central a retirar també les querelles que, arrel del 9-N, va interposar la fiscalia contra Artur Mas i dos dels seus consellers.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia de convertir en plebiscitàries les eleccions del 27 de setembre s'ha expressat el diputat d'ERC Joan Tardà. "Reconeguin l'evidència de que el 27-S votarem", ha dit mirant el banc del govern espanyol. "Els irrita l'anhel democràtic però les eleccions seran plebiscitàries, siguin demòcrates i assumeixin que cal negociar actius i passius", ha exigit. Ja en català ha indicat que Catalunya "no defallirà perquè ho té a tocar". "Faixa o caixa", ha acabat.

La sintonia de fons en els discursos no s'ha traslladat, però, a les votacions. ERC havia presentat una resolució instant l'Estat a respectar el resultat del 27-S i fer efectiva la independència. "Cas que les forces favorables a la constitució de la República Catalana obtinguin majoria [el 27-S] s'iniciarà una negociació amb la Generalitat per facilitar la cordial transició a un nou estat que contempli, entre altres mesures, l'assumpció dels actius o passius", deia la moció republicana. CiU, com també ICV, s'hi ha abstingut. El text ha rebut el suport de forces minoritàries del mixt i el no del PP i el PSOE. Fonts del grup que comanda Josep A. Duran i Lleida explicaven que l'abstenció responia a la necessitat de "no interferir en el debat que hi ha a Catalunya sobre el full de ruta". "Primer cal pactar allà i després es porta aquí", explicaven mentre els republicans lamentaven que CiU no fos "capaç" de votar un text "tan obvi". CiU s'escudava en que sí ha votat una resolució d'Amaiur que afirma que cal permetre la celebració de consultes sobre el futur polític de les nacions sense estat i respectar el resultat negociant-ne l'aplicació. ERC també l'ha votada favorablement.

CiU i ERC s'han abstingut a la resolució del PSOE que aposta per una nova constitució de caràcter federal, mentre que IU-ICV hi han donat suport, un gest que ha estat molt ben valorat pels socialistes catalans.

Laia Ortiz, d'ICV, ha centrar el seu discurs en carregar contra la idea del ministre d'Educació José Ignacio Wert d'introduir la pregària catòlica a les escoles i l'ha acusat de "no tenir vergonya" per posar al BOE que la felicitat "depèn de Déu". Però tampoc ha esquivat el conflicte català i els efectes de la sentència del TC: "Afronti els conflictes de cara, el conflicte només es resol votant, no amb sentències contra manifestacions històriques", ha instat al govern central.

El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha fet una crida a la concòrdia i ha recordat que els tres anys de govern del PP no han servit per resoldre les tensions polítiques amb Catalunya, sinó més aviat al contrari perquè, segons ell, "centralisme i separatisme es retroalimenten".

El portaveu del PP José Antonio Bermúdez de Castro ha indicat que no hi ha dret a la secessió ni a la ruptura "perquè no podem renunciar a decidir el nostre futur col·lectiu, només ho podrem fer entre tots". "La unitat d'Espanya no es negocia però", ha advertit tancant de nou la porta a terceres vies que atacarien, segons ell, "el principi d'igualtat entre els espanyols".

stats