El PSOE i Unides Podem collen el PP presentant pel seu compte la comissió per a la reconstrucció
Els socialistes donen per fet que assumiran la presidència i els conservadors esperen cessions
MadridPedro Sánchez i Pablo Casado van acordar portar el debat sobre un pacte de reconstrucció econòmica i social al Congrés, però el PSOE i el PP han fracassat a l’hora de concretar una proposta conjunta. Així ho evidencia el text que han registrat aquest divendres els socialistes amb Unides Podem –i sense els populars– i que validarà la mesa dimarts vinent. Els conservadors demanaven ostentar la presidència, però Ferraz dona per fet que serà un membre del PSOE qui ho farà. Caldrà veure si serà l’oportunitat perquè la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, torni a escena, després d’unes setmanes desapareguda pel seu positiu en covid-19, ja superat. La idea inicial de Sánchez era constituir una taula de reconstrucció fora de la cambra baixa, i en aquell supòsit Calvo l’havia de coordinar, però al tractar-se ara d’una comissió parlamentària podria canviar l’escenari. Fonts del PSOE no han volgut pronunciar-se s'obre aquest fet.
Els últims dies els dos principals partits han mantingut converses informals sobre el disseny de la comissió per arribar a algun tipus d’acord. Mentrestant, Cs va fer una imaginativa proposta d’ocupar la presidència si el PSOE i el PP no arribaven a cap pacte, però finalment els socis de govern faran valer la seva majoria per tirar endavant una comissió amb representació de tots els partits del Congrés i 46 membres en total: tretze del PSOE, nou del PP, cinc de Vox, quatre d’Unides Podem, un d’ERC, Cs, el PNB i EH Bildu, quatre del grup plural i set del grup mixt. En els dos últims casos, un per cada partit. El PP creia que mereixia presidir la comissió perquè el PSOE ja ho fa en la de comunitats del Senat, que és on els conservadors creuen que s’hauria de tenir el debat entre autonomies, i no a les conferències de presidents que Sánchez fa el cap de setmana.
Més enllà de qui ocupa la presidència, segons la proposta l’objectiu del PSOE i Unides Podem és que la comissió aconsegueixi elaborar en un termini de dos mesos un dictamen, que posteriorment s’elevaria a votació al ple del Congrés. De tota manera, la mesa i la junta de portaveus poden decidir prorrogar el termini d’aquesta comissió. El pla de treball s’haurà de decidir un cop es constitueixi, però el PSOE i Unides Podem ja fan una primera proposta sobre el contingut. Són els quatre eixos que ja plantejava Sánchez: “El reforç de la sanitat pública, la reactivació de l’economia i la modernització del model productiu, l’enfortiment dels sistemes de protecció social, les cures i la millora del sistema fiscal, i la posició d’Espanya davant la Unió Europea”.
Una altra de les peticions del PP era introduir un capítol sobre “llibertats públiques”, en una mena de calaix de sastre per fiscalitzar la gestió del govern espanyol en referència a la lluita contra les campanyes de desinformació i fake news. Els populars esperen algun tipus de cessió per part del PSOE abans de garantir la seva participació i, en aquest sentit, mantenen un element de pressió. Sense la seva presència, la comissió perdria l'esperit que demanava Sánchez.
Pactes a les comunitats
Tot i no aconseguir pactar una fórmula conjunta al Congrés, el PSOE manté la mà estesa al PP per arribar a acords en els diferents nivells de l’administració. Aquest dijous la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha destacat que els líders autonòmics socialistes ja s’han començat a moure, encara que estiguin a l’oposició: a la Comunitat de Madrid, Andalusia i Castella i Lleó s’han fet els primers passos, així com també a Extremadura.
Així, Sánchez sacrifica momentàniament l’oposició a les comunitats liderades pel PP, encara que en algunes d’elles els conservadors li barressin en coalició amb Cs i amb el necessari aval de l’extrema dreta. La responsabilitat i l'“altura de mires” que es demanen per al govern espanyol, el PSOE està disposat a aplicar-les arreu del territori.