Política21/05/2020

La reforma laboral desferma una crisi interna a la Moncloa

Calviño veu “absurd” el debat de la reforma laboral i Iglesias exigeix complir l'acord literal

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridIntentar la quadratura del cercle per salvar l’ajustada votació de la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma ha portat el president espanyol, Pedro Sánchez, a obrir esquerdes en tots els fronts, fins i tot dins del mateix govern. L’acord per sorpresa amb EH Bildu per a la derogació de la reforma laboral del PP a curt termini ha generat una guerra oberta a la Moncloa, amb la ministra d’Economia, Nadia Calviño –la cara més pròxima a l’ortodòxia i a les institucions europees que hi ha la Moncloa– desautoritzant davant l’empresariat tant el vicepresident segon i líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, com el mateix PSOE. El pacte també ha obert una crisi sense precedents aquesta legislatura amb la patronal per obviar el diàleg social, així com ha desconcertat bona part de l’aparell socialista i ha posat entre l’espasa i la paret el nou aliat de Sánchez, Ciutadans, a més de donar municions al PP i Vox a les portes d’un cap de setmana amb la convocatòria de desenes de manifestacions. Tot plegat per cinc abstencions totalment prescindibles i que no van evitar les crítiques dels aliats d’investidura dimecres a debat al Congrés pel pacte previ amb Ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

La bomba queia dimecres a les 20.16 h, just després de la votació al Congrés de l'última pròrroga fins al 7 de juny. EH Bildu difonia un document amb el logo del seu partit, el del PSOE i Unides Podem en què, entre altres mesures, el govern espanyol es comprometia a derogar de manera “íntegra” la reforma laboral del 2012 abans de finalitzar les mesures extraordinàries en matèria econòmica i laboral derivades de la crisi del coronavirus. Molts ministres se’n van assabentar en aquell precís moment i tres hores i mitja després, gairebé a la mitjanit, el PSOE –pressionat per la ministra d’Economia, amb la patronal muntada en còlera– enviava una nota d’aclariment que, a efectes pràctics, era una rectificació. Ferraz insistia que es tractava de derogar només alguns punts, els pactats en l’acord amb Podem per al govern de coalició, però citava mesures ja adoptades, com ara la possibilitat d’acomiadament per baixa mèdica, que ja es va eliminar el febrer.

Cargando
No hay anuncios

Xoc d’interessos

La polèmica estava servida. Malgrat el comunicat d’urgència de CEOE i Cepyme censurant la mesura, Iglesias defensava de bon matí la "literalitat" de l’acord. "No es parla de derogació parcial, es parla de la derogació de la reforma laboral", assenyalava en una entrevista a Catalunya Ràdio. A la mateixa hora, Sánchez enviava el seu home de màxima confiança, el ministre de Transports i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, a minimitzar el pacte i circumscriure’l a l’acord d’investidura. "És una aclariment i això és el que compta", assenyalava a Onda Cero. Hores més tard la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, l’encarregada de les negociacions a contrarellotge juntament amb el portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, insistia que qualsevol pas endavant caldria portar-lo abans al diàleg social.

Cargando
No hay anuncios

El gir del PSOE, però, no ha convençut Calviño. Durant la seva participació a la trobada anual del Cercle d’Economia, la ministra d’Economia ha carregat contra el seu propi govern pel pacte amb EH Bildu. "En el context actual seria absurd i contraproduent obrir un debat com aquest", ha dit preguntada per la qüestió. Una contundència rebuda amb entusiasme al Cercle, on l'empresariat s'havia mostrat preocupat per l’anunci d’una reforma integral. La ministra també ha replicat que cal mirar el context en el qual ens trobem, amb el nombre d'aturats pujant un 18% en tan sols dos mesos (març i abril), i això sense incloure els més de tres milions de treballadors afectats per expedients de regulació temporals d'ocupació (ERTO). En aquest context, ha afegit, seria il·lògic emprendre una mesura com aquesta. A més, ha apuntat, "qualsevol modificació es farà dialogadament amb els agents socials", informa Àlex Font Manté.

Cargando
No hay anuncios

La pregunta que es feien ahir molts càrrecs socialistes és com Sánchez va arribar a acceptar un pacte d’aquestes característiques. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, es va mostrar "dolgut i perplex", mentre que el del País Valencià, Ximo Puig, va deixar entreveure el seu malestar pel fet que no s'hagués parlat primer amb els agents socials. De fet, Sánchez va donar per feta l’abstenció d’EH Bildu durant el debat al Congrés, i la portaveu del partit abertzale, Mertxe Aizpurua, va entendre que finalment s’havia acceptat l’acord, que també inclou que Euskadi i Navarra puguin tenir els seus propis objectius de dèficit, és a dir, es puguin endeutar en funció de la situació financera sense imposicions de Madrid, una mesura llargament reivindicada per la Generalitat.

Al govern espanyol només ho podien justificar per les presses i la incertesa de tirar endavant la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma. Fins fa dues setmanes, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, és qui havia capitanejat totes les negociacions. Però vist el no del PP i la necessitat de sumar forces s’hi van unir Lastra i Echenique. La portaveu dels socialistes al Congrés va assegurar a la Sexta que tots els ministres sabien que s’estava negociant d’acord amb el pacte de legislatura de PSOE i Unides Podem, però no va aclarir si havia informat a tot el consell de ministres dels detalls de les mesures acordades.

Cargando
No hay anuncios

Sorprenentment, l’acord amb Bildu no va caure com una galleda d’aigua freda a Ciutadans, que no va trencar ahir ponts amb Sánchez. El seu portaveu adjunt al Congrés, Edmundo Bal, va assegurar en entrevistes a la SER i TVE que seguirien negociant amb el PSOE "en funció de l’objectiu concret de la negociació". "No som socis del govern Frankenstein", va remarcar, i va considerar un "disbarat absolut" plantejar-se derogar la reforma laboral en una situació de crisi. A l’altra cara de la moneda, EH Bildu va reivindicar l’acord i Aizpurua va intentar treure ferro a les diferències terminològiques entre el PSOE i Unides Podem. El líder del partit abertzale, Arnaldo Otegi, però, la va matisar i va defensar-ne la literalitat igual que Iglesias: "Les notes d'aclariment no alteren acords, o són al peu de pàgina o són interpretacions".

El president espanyol pensava sortir victoriós de la votació de dimecres havent unit dreta i esquerra, però ara té sobre la taula un incendi en plena crisi sanitària, econòmica i social pel coronavirus. Avui s’haurà d’enfrontar a un consell de ministres extraordinari i, si vol mantenir l’estat d’alarma, el 3 de juny a un nou debat de pròrroga al Congrés, amb tots els possibles socis enfadats per la gestió de les negociacions.

Cargando
No hay anuncios
Vox abandona la comissió de reconstrucció pel pacte

L'extrema dreta ha trobat en l'acord entre el govern espanyol i EH Bildu un bon pretext per abandonar la comissió postcovid al Congrés. Vox ha anunciat que abandona les taules de treball de la comissió per a la reconstrucció al Congrés, que es posaven en marxa aquest dijous. "Aquest pacte és una presa de pèl a tots els grups de la cambra, a qui se'ls diu a la comissió que no se'ls acudeixi baixar pel pendent del desacord", ha afirmat el partit d'ultradreta a Twitter. "En senyal de protesta per aquesta deslleialtat no col·laborarem en la definició de temes a tractar en els grups de treball i en marxarem. La dignitat per sobre de la deshonra", diu la formació liderada per Santiago Abascal. De moment la comissió avança en la configuració dels grups de treball. La portaveu del PP, Ana Pastor, ha advertit avui que no hi hagi "pactes negres" com el d’EH Bildu amb el PSOE mentre es debat al Congrés.