El nou govern de Pedro Sánchez

El PSOE planeja una negociació ràpida per investir Sánchez

L'objectiu és celebrar el ple d'investidura abans de novembre per minimitzar el desgast

MadridEl PSOE no vol una negociació per a la investidura de Pedro Sánchez agònica com les que s’han viscut a Catalunya en els darrers anys i pretén enllestir l’acord en un termini relativament breu, d’entre tres i cinc setmanes com a màxim. L’objectiu és que el ple d’investidura es pugui celebrar entre mitjans i finals d’octubre. "Després del Pilar ja es podria fer", apunta una veu socialista i recorda que Patxi López ja va deixar caure la data del 17 d’octubre. Altres fonts, però, situen el calendari una mica més enllà, la setmana del 23 al 27 o fins i tot al voltant de Tots Sants. Però no més enllà. L’objectiu és una negociació ràpida per minimitzar el desgast. I consideren que un mes, que és el que ha tingut Alberto Núñez Feijóo, és suficient.

Inscriu-te a la newsletter Qui és més corrupte?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la Moncloa creuen que dos mesos de negociacions són inassumibles perquè anticipen que la dreta i també els sectors crítics del vell PSOE estaran en ebullició mentre durin les converses. Novembre és la frontera mental que es fixen. Arribar-hi sense acord serà un mal senyal. Sense desvelar en quin estat estan les negociacions a hores d’ara, que tothom coincideix que el més calent és a l’aigüera, al PSOE es respira optimisme i tenen el calendari molt clar al cap.

Cargando
No hay anuncios

Enfonsar Feijóo

La setmana que ve el que toca és acabar d’enfonsar un Feijóo perdedor deixant en evidència la seva soledat i subratllant la seva dependència de l’extrema dreta. Un cop divendres 29, en segona votació, es confirmi el fracàs de Feijóo, s’obrirà una nova etapa. La previsió és que el rei convoqui consultes el 2 i 3 d’octubre, i aquest darrer dia encarregui la formació de govern a Pedro Sánchez. El president del govern espanyol té previst llavors fer una compareixença pública per marcar el terreny de joc de la negociació. Desjudicialització, diàleg i respecte a la Constitució (tenint en compte que ara hi ha una majoria progressista al TC) seran les coordenades del seu discurs.

Cargando
No hay anuncios

A partir d’aquí Sánchez haurà de comunicar a Armengol si vol que ja marqui una data o prefereix esperar. Ara mateix, el pla és que es fixi una data cap a finals d’octubre, de manera que, fidel al seu estil, Sánchez posarà tots els equips negociadors a córrer, amb Félix Bolaños i Santos Cerdán al capdavant. Entremig s’haurà de tancar abans un acord de govern de coalició amb Sumar i sotmetre’l al vot de la militància socialista, tal com marquen els estatuts del PSOE. La intenció és que es voti abans del possible pacte amb els independentistes perquè no s’hi barregi el debat de l’amnistia. Però a ningú se li escapa que els sectors del PSOE contraris a l’amnistia cridaran també al vot contrari al pacte amb Sumar.

El que es descarta completament és que hi hagi d’haver més d’un ple d’investidura, és a dir, que Sánchez, com li va passar a Aragonès i abans a Artur Mas, hagi de passar per algun intent fallit abans d’aconseguir-ho. "Sánchez és el president i no se’l pot humiliar", adverteixen fonts socialistes. Si hi ha una investidura fallida, no hi haurà un segon intent, avisen.

Cargando
No hay anuncios

El pla, a més, és que el ple d’investidura duri només dos dies i no quatre com el de Feijóo de la setmana que ve, ja que Sánchez vol sortir elegit en primera votació amb els vots afirmatius de Junts i CC, repetint la majoria de 179 diputats que ha possibilitat l’aprovació aquesta setmana de l’ús de les llengües oficials al Congrés (en realitat van ser 180 perquè una diputada del PP es va equivocar). Negociació ràpida, doncs, i ple d’investidura curt. Aquest és el blitzkrieg particular que Sánchez vol imprimir a una legislatura que forçosament començaria amb decisions polèmiques, l’amnistia sobretot, però també d'altres com el possible traspàs de Rodalies.

Però esclar, el tempo de l'acord no depèn només d'ell. Els independentistes no veuen amb mals ulls una resolució ràpida, i de fet ERC sempre s'ha queixat que l'estratègia dels socialistes en els darrers anys sempre ha sigut portar la negociació al límit per posar-los entre l'espasa i la paret. "Tot dependrà del que ens posin al davant", afirmen des dels equips negociadors independentistes amb un punt d'escepticisme. "Però si volen, es pot", conclouen.