Política11/01/2016

El PSOE proposa Patxi López per presidir el Congrés

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridLa primera prova de foc del nou escenari espanyol que s’obre després de la investidura de Carles Puigdemont serà l’elecció de la presidència del Congrés de Diputats. Dimecres cal que es constitueixin les Corts. I tot indica que qui té el camí més planer per aconseguir-ho és el PSOE. El sistema d’elecció el beneficia. Acaba sent una votació entre dos noms: el candidat que obtingui més vots presidirà la cambra baixa. Ferraz ha posat sobre la taula el seu candidat: Patxi López.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un moment difícil per a Pedro Sánchez, amb el PP pressionant per fer una gran coalició, el secretari general escull una de les persones que han apostat més pel seu lideratge al PSOE. López ja feia dies que sonava com a candidat de consens. En el seu moment, va convertir-se en el primer lehendakari no nacionalista gràcies al suport dels populars, cosa que pot convertir-se en un avís per a navegants sobre la futura relació de forces al Congrés.

Cargando
No hay anuncios

Mariano Rajoy ha assegurat que lluitaran fins a l’últim moment per preservar la presidència de la cambra i el PP ja li ha recordat a López que va ser investit lehendakarigràcies als seus vots. Però Ciutadans va obrir dijous passat la porta a fer que el color del Congrés fos diferent del de la presidència del govern espanyol. Una nova manera de reeditar els pactes amb el PSOE a Andalusia i amb el PP a la Comunitat de Madrid. Però Ciutadans no vol cedir a les peticions de Podem, un dels objectius que també s’han fixat els populars: que les aliances territorials del partit de Pablo Iglesias no tinguin grup propi.

Reconèixer En Comú Podem

Cargando
No hay anuncios

Per acceptar López com a president, Podem posa com a condició disposar de diversos grups. Els socialistes es neguen a cedir. De la reunió d’ahir entre la portaveu de la formació lila en les negociacions, Carolina Bescansa, i el del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, en va sortir el compromís dels socialistes d’asseure’s amb les diferents aliances territorials de Podem. Aquest pas significa un reconeixement d’En Comú Podem com a interlocutor, però fonts del partit d’Iglesias admeten que ara veuen molt difícil tenir quatre grups al Congrés.