Sánchez passa a l'atac contra el PP pel cas Koldo: "Només els queda soroll i polarització"

La Fiscalia de Madrid s'oposa a admetre la querella de Begoña Gómez contra el jutge Peinado

Pedro Sánchez a l'acte.

Barcelona / MadridRes del que faci el PP sobre el cas Koldo -ni tan sols la querella que ha presentat contra el PSOE per presumpte finançament il·legal i suborn- farà virar el rumb de Pedro Sánchez ni la seva intenció de continuar al capdavant del govern espanyol, almenys, fins al 2027. Aquest és el missatge que ha volgut llançar el president espanyol aquest dilluns des de Barcelona en un fòrum organitzat pel grup PRISA que, durant dos dies, reunirà líders internacionals i dirigents espanyols a la capital catalana. Era un escenari perquè Sánchez es pogués lluir, però les últimes decisions judicials, en especial, la del jutge de deixar l'exministre i exmà dreta del president, José Luis Ábalos, a un pas de la imputació arran d'un nou informe de la Guàrdia Civil, han enterbolit la situació: per això el cap de l'executiu espanyol ha decidit passar a l'atac contra el PP. "Quan no es té res a oferir, soroll i polarització és l'únic que queda", ha afirmat, sense esmentar, però, directament els populars. Davant d'aquest soroll -ha dit- el govern espanyol respondrà defensant "un projecte polític que funciona". "Ni res ni ningú ens apartarà un mil·límetre d'aquest camí", ha garantit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I ho ha posat en pràctica anunciant mesures sobre l'habitatge: recollint el guant després de les mobilitzacions d'aquest cap de setmana, Sánchez ha posat sobre la taula un fons de 200 milions d'euros d'ajudes al lloguer per a joves i un reglament per evitar el frau en els lloguers turístic i de temporada -un compromís pactat amb Sumar i per la qual pressionen des de fa temps les forces progressistes al Congrés dels Diputats, després que Junts fes pinya amb el PP i Vox per frenar-ne la regulació per llei-. Sánchez també ha volgut marcar perfil internacional, defensant les missions de pau de les Nacions Unides al Líban i condemnant, una vegada més, la matança a Gaza i els plans d'Israel per imposar un nou ordre regional "per la força".

L'ofensiva de Sánchez contra el PP ha contrastat amb el silenci del president de la Generalitat, Salvador Illa, que en la seva intervenció ha evitat referir-se al cas (tampoc implícitament) i s'ha limitat a fer una crida a favor de la política "per l'esperança" i no "de la por". El PP li va demanar la dimissió en les conclusions de la comissió d'investigació al Senat com a exministre de Sanitat pel cas Koldo. Ara bé, ningú a Palau ningú sembla preocupat per una petició que ni tan sols els populars catalans van dur al debat de política general al Parlament. En canvi, qui sí que ha demanat "més explicacions" a Sánchez ha estat Podem: el seu portaveu, Pablo Fernández, ha llançat un avís dient que veu "inversemblant" i "poc creïble" que el president espanyol no sabés la relació entre Ábalos i el cas Koldo. Mentrestant, des de Sumar han donat tot el suport a Sánchez perquè "ha donat totes les explicacions", segons el portaveu del partit, Ernest Urtasun.

La querella contra Peinado fa aigües

Una altra de les qüestions que planava sobre l'acte era la decisió de la Fiscalia de Madrid d'oposar-se a l'admissió a tràmit de la querella per prevaricació de Begoña Gómez, esposa del president espanyol, contra el jutge Juan Carlos Peinado, que la investiga per possible corrupció en els negocis i tràfic d'influències. La notícia s'ha conegut poc abans que Sánchez aparegués, acompanyat de Salvador Illa, i els mitjans han intentat, sense èxit, que el president espanyol fes alguna declaració. Poc després, des de la tribuna, ha llançat un dard contra la "desinformació" i les "mentides" mediàtiques defensant el seu pla de regeneració democràtica: "A cap demòcrata li pot pertorbar el reforç de la transparència i la pluralitat", ha dit. Tant el govern espanyol com la família Sánchez-Gómez han culpat alguns mitjans d'haver proporcionat artilleria a l'extrema dreta per fer-los una guerra bruta que, a la primavera, va dur el president a tancar-se cinc dies per decidir si continuava o no al capdavant del govern espanyol.

En tot cas, la decisió del ministeri públic és una altra gerra d'aigua freda per als socialistes després que l'Audiència de Madrid també hagi avalat la investigació de Peinado contra Begoña Gómez. Cal tenir en compte, però, que no és l'única contra el jutge Peinado: l'Advocacia de l'Estat també en va presentar una per haver fet declarar Sánchez des de la Moncloa i, en aquest cas, la Fiscalia sí que li va donar suport. La decisió definitiva sobre ambdues serà dels tribunals.

El PSOE treu els draps bruts del PP

De forma més explícita que Sánchez, aquest dilluns el PSOE i els seus ministres també han contraatacat contra el PP traient els draps bruts d'Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso. Si ahir la portaveu del PSOE, Esther Peña, parlava de la corrupció popular i recordava el narcotraficant amic del dirigent gallec Marcial Dorado, avui l'escalada ha anat a més. La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, i el ministre de Transformació Digital, Óscar López, s'han encarregat de recordar que els populars no estan en la millor posició per donar lliçons sobre la lluita contra la corrupció. "No deixa de ser curiós que el PP estigués reunit [per anunciar la querella] en una seu pagada amb diners negres", ha assegurat Alegría a Radiocable. El mateix ha dit López a RAC1. "Quan Casado es va atrevir amb Ayuso van acabar amb ell", ha afegit.

Els socialistes han recordat que el PP està interposant una querella sobre un assumpte ja judicialitzat i han promès col·laboració per esclarir-ho. De fet, i recordant la trama de la Gürtel, López ha garantit que no veuran ningú del PSOE "obstruint la justícia i donant cops de martell a discos durs". Des del PSOE fins i tot han difós una llista amb els judicis per corrupció que el PP té pendents: en són 39 i la portaveu Peña s'ha estat set minuts per enumerar-los tots en la roda de premsa d'aquest dilluns. També amb ànim de girar els focus, el partit ha amenaçat amb denunciar als tribunals els contractes del govern de Galícia amb l'empresa Eulen, de la qual la germana d'Alberto Núñez Feijóo ocupa el càrrec de directora d'operacions per a la regió nord-oest de l'Estat. Els socialistes ja van amenaçar al mes d'agost que ho faria si el líder de l'oposició no donava explicacions, però encara no ho ha fet.

L'estratègia del PP

L'estratègia del PP passa per intentar convertir el PSOE en un exemple de corrupció sistèmica per posar en entredit l'executiu de Sánchez i intentar fer-lo caure. El pas següent és traslladar l'ofensiva al Congrés: el portaveu del PP, Borja Sémper, ha anunciat que demanaran a la junta de portaveus canviar les preguntes de la sessió de control de dimecres per convertir-la en "monogràfica" sobre la corrupció vinculada al PSOE, tot i que necessitarien la unanimitat dels grups per fer-ho. "Cal que donin explicacions", ha insistit des de les portes de l'Audiència Nacional, on el PP ha fet efectiva la querella que va anunciar aquest diumenge. Acusen el PSOE de presumpte finançament il·legal, suborn i tràfic d'influències i de "corrupció sistematitzada", basant-se en un testimoni anònim.

stats