Pressupostos catalans
Política03/02/2023

El PSOE es manté a l'expectativa amb ERC: “No estan especialment col·laboratius”

Els socialistes creuen que l'acord de pressupostos facilita les coses amb els republicans, però no se'n refien

MadridLa relació d'ERC amb el PSOE a Madrid és complexa i es juga en molts àmbits diferents, però tothom coincideix en una cosa: sense pressupostos a Catalunya tot hauria estat molt més difícil. Ara bé, ¿això vol dir que ara tot serà oli en un llum i que ERC ajudarà a tirar endavant tots els projectes del govern central? Tampoc és això. El PSOE es manté ara a l'expectativa i vol veure com respiren els republicans la setmana que ve. "De moment no estan especialment col·laboratius", afirma un diputat socialista. "Em temo que ara també voldran marcar perfil per no ser fagocitats per Junts", diu un altre. En resum, la desconfiança, que és mútua, es manté.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que al PSOE tampoc li va agradar que Esquerra fes servir la tecla de Madrid per pressionar el PSC. Tot i que Gabriel Rufián sempre ha defensat que són dos àmbits diferents, el cert és que la setmana passada els republicans van llançar missatges molt evidents que estaven disposats a fer pagar un preu al PSOE. El dilluns 23, per exemple, ERC va votar a la diputació permanent a favor de les compareixences de ministres sol·licitades pel PP. "Hauries d'haver vist la cara de Simancas, que va haver d'anar a buscar el suport dels canaris per bloquejar les peticions", explica un diputat republicà.

Cargando
No hay anuncios

L'endemà, ERC es va abstenir en la votació del decret de mesures contra la inflació (igual que el PP, per cert), sense posar-ne en risc l'aprovació. Era un altre gest. Tot i això, al PSOE afirmen que estaven preparats per a qualsevol escenari. "Ells són importants però no decisius, no són aritmèticament imprescindibles", recorden. Però també admeten que comptar d'entrada amb 13 diputats facilita molt les coses a l'hora de fer sumes. ERC avisa que aniran llei a llei, com sempre.

Cargando
No hay anuncios

En realitat, el temor a una trencadissa era més evident a l'executiu que al grup parlamentari, ja que molts ministres tenen projectes importants que volen aprovar aquest any. Allà sí que respiren alleujats, tot i que subratllen que també era important que el PSC fes valer el seu suport, igual que fa ERC amb ells. "Se'ls havia de fer patir una mica", diu una ministra. Evidentment, qui veia amb molta preocupació una crisi era la part d'Unides Podem, perquè saben que per suplir els vots d'ERC s'han de buscar suports en partits que miren més a la dreta que a l'esquerra.

'Llei mordassa'

D'entrada, aquesta setmana ERC va votar a favor de portar a comissió la llei mordassa, com volia el PSOE per accelerar el tràmit, tot i que encara hi ha molts desacords. Era un gest? Es pot interpretar així, però en realitat ni els uns ni els altres ho confirmen. Més aviat forma part d'aquesta escenificació del poder dels vots. En definitiva, ERC i el PSOE han salvat una situació compromesa que hauria dificultat molt qualsevol col·laboració però tornen al lloc de sortida. I amb la mirada posada en unes eleccions municipals en què a tots dos els desgasta la relació i a més, en el cas de Catalunya, són competidors directes.