La governabilitat de l'Estat

El PSOE i Junts s'encaminen de nou cap al xoc

Els juntaires no es mouen amb la senda d'estabilitat i els socialistes assumeixen com a "probable" la derrota

MadridSi no canvia res, d'aquí tres dies el Congrés serà escenari d'un nou xoc entre el PSOE i Junts. Els socialistes no tenen garantit el suport dels juntaires en la votació de la senda d'estabilitat dels pressupostos generals de l'Estat, que afrontarà un segon intent després que el primer no prosperés pel rebuigdel partit de Carles Puigdemont. El PSOE no tira la tovallola públicament, però va preparant el terreny perquè el revés parlamentari que els pot tornar a infligir Junts costi menys de digerir. El missatge dels socialistes és que això no els aturarà. Poden elaborar igualment els comptes públics del 2025. Qui en surt perdent, avisen, són les comunitats autònomes i els ajuntaments, que tindran menys marge per gastar –5.000 milions menys, segons adverteix l'executiu espanyol–. Però per si en un futur la derrota s'estén a la votació del projecte de pressupostos, el missatge difós per la Moncloa va encara més enllà i a través de ministres com Óscar Puente –en una entrevista aquest dilluns a El País– sosté que no seria "cap drama" prorrogar per segon any consecutiu els del 2023.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Tan improbable és que el PSOE pugui convèncer Junts? Malgrat que divendres passat Puigdemont es va reunir amb una delegació del PSOE a Suïssa, la trobada no va servir per desbloquejar aquesta qüestió. Va ser una reunió "ordinària" que ja estava programada, expliquen fonts socialistes, que subratllen que ni tan sols es pot parlar de "negociació" en marxa per aconseguir el suport dels juntaires en el primer tràmit dels comptes públics. De fet, tant la portaveu socialista, Esther Peña, com el ministre de Justícia i Presidència, Félix Bolaños, s'han centrat en pressionar sense èxit Alberto Núñez Feijóo perquè faciliti el que Junts no s'avé a votar. "Si el PP hi vota en contra és probable que el govern perdi la votació [de dijous]", ha dit Peña en roda de premsa a la seu del carrer Ferraz, i ha admès que veu poques opcions que la formació de Puigdemont canviï d'opinió.

Cargando
No hay anuncios

Què demana Junts? La formació de la majoria plurinacional que més mals de cap està donant al govern espanyol reclama més marge de despesa per a les comunitats autònomes. Fonts del govern espanyol advertien la setmana passada que "no poden oferir-ne més" i, encara que asseguraven que mantindrien els canals oberts amb Junts, negaven que puguin modificar els números per acontentar la formació independentista. Ja al juliol, la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, defensava que la senda d'estabilitat que els van tombar ja els donava més marge del previst amb la possibilitat que acabessin l'any amb un 0,1% de dèficit, quan la primera intenció era exigir-los un superàvit del 0,1% del PIB. De fet, des de l'executiu de Pedro Sánchez atribueixen l'actitud de Junts no a una qüestió de números sinó al fet que "no han paït" que hi hagi un president de la Generalitat del PSC. "S'han de ressituar", diuen, confiant que "al final s'imposarà el diàleg".

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha reiterat aquest dilluns des de Girona que "si la proposta és la mateixa" tornaran a votar-hi en contra perquè "tot el que sigui per consolidar el cafè per a tothom o agreujar el dèficit de Catalunya" no tindrà mai el seu vot. I què ha de passar perquè Junts s'obri al diàleg que la part socialista del PSOE desitjaria? Fonts dels juntaires repliquen que el govern espanyol no ha complert fins ara amb els compromisos adquirits i que no poden facilitar l'aprovació de noves votacions al Congrés a canvi de reactivar afers pendents. Encara no s'ha concretat la "delegació integral" de competències d'immigració a Catalunya pactada a principis d'any, per exemple.

Cargando
No hay anuncios

De moment l'estratègia desplegada pel PSOE no ha aconseguit convèncer Junts de garantir l'estabilitat de la legislatura. Ara bé, fonts socialistes creuen que tombar votacions com la de dimarts passat sobre els lloguers de temporada està passant factura als juntaires. "S'ho han de fer mirar", diuen. De moment des del PSOE esperen que, un cop passat el congrés de Junts, es pugui destensar la relació i es mostren disposats a continuar a la Moncloa malgrat no tenir lligada la majoria parlamentària que va permetre investir Sánchez. El consol és que el PP continua sense poder bastir una majoria alternativa. "Seria un suïcidi polític per a Junts fer una moció de censura amb Feijóo", conclou la part socialista del govern espanyol.