Política espanyola

El PSOE i Junts es reuneixen a Suïssa després de topar per la llei dels lloguers de temporada

La trobada es produeix en el punt més tens de les relacions entre els dos partits

ARA
2 min
Santos Cerdán i Carles Puigdemont

BarcelonaLa regulació dels lloguers de temporada ha marcat l'agenda política aquesta setmana i ha escenificat un nou capítol en les topades entre Junts i el govern espanyol del PSOE i Sumar. Després que els juntaires fessin decaure la presa en consideració de la proposició de llei impulsada pels Sindicats de Llogateres d'arreu de l'Estat per regular aquest tipus d'activitat s'ha eixamplat l'esquerda en l'aliança forjada al voltant de la investidura de Pedro Sánchez. Aquest divendres, però, s'han reunit socialistes i juntaires a Suïssa, segons ha avançat Eldiario.es. Es tracta d'una trobada per refer ponts, ja que la majoria al Congrés no és operativa a hores d'ara, tot i que aquestes trobades s'han de produir, segons l'acord signat entre els dos partits, cada mes a l'empara d'un mediador internacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, les desavinences en les últimes setmanes s'han anat accentuant, tal com es va veure quan Junts va tombar el sostre de despesa, que és el pas previ perquè es puguin negociar els pressupostos. De fet, està en disputa la viabilitat de la legislatura en si: els de Carles Puigdemont ja han advertit que no donaran el seu vot a cap iniciativa si el govern espanyol no compleix els seus compromisos, entre els quals hi ha el traspàs de les competències d'immigració. Una matèria en què també hi ha hagut enrenou perquè el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va negar que la delegació fos "integral".

El mateix expresident de la Generalitat ha anat avisant el PSOE aquesta setmana que ha de pactar cadascuna de les votacions amb antelació. "Quan hagi paït que un govern en minoria no pot actuar com si tingués majoria absoluta, hi sortirem guanyant tots", ha assegurat a X, on també ha rebutjat el "pressing" que interpreta que hi ha envers els juntaires perquè no posin en risc les majories actuals a l'Estat.

A aquesta escalada s'hi suma el conflicte judicial amb l'amnistia, que el Tribunal Suprem es nega a aplicar a Puigdemont i a la resta de líders del Procés. Des de Junts consideren que el govern espanyol no està actuant de manera contundent perquè la llei sigui efectiva i li retreuen al president espanyol, Pedro Sánchez, que només hagi denunciat la persecució judicial de la seva parella i empresària, Begoña Gómez. La trobada a Suïssa, doncs, es produeix en el punt més tens de la relació entre els dos partits sense que es visualitzi una solució a l'horitzó.

stats